Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 07 /17:39

Nuo pirmadienio šaukimo į kariuomenę nurodymus gaus daugiau nei 30 000 Lietuvos vyrų

Apie norą šiemet atlikti privalomąją pradinę karo tarnybą pareiškė jau apie 600 jaunuolių, o krašto apsaugos ministras Juozas Olekas tikisi, kad 2016 metais Lietuvos kariuomenėje tarnaus tik savo noru tarnauti atėję šauktiniai. Šiemet tokių šauktinių buvo daugiau nei 2000, daugiau nei 800 buvo ne savanoriai.
2016-ųjų šaukimas į kariuomenę
2016-ųjų šaukimas į kariuomenę / Alfredo Pliadžio/KAM nuotr.

„Praėjusiais metais premjero prognozės išsipildė, neturiu pagrindo, kad sakyčiau, kad jos šiemet negalėtų išsipildyti“, – ketvirtadienį žurnalistams Krašto apsaugos ministerijoje sakė J.Olekas po to, kai buvo sudaryti šių metų šaukimo į kariuomenę sąrašai.

2015 m. į nuolatinę privalomąją  pradinę karo tarnybą  pristatyta 3010 karių, iš jų 2133 savanoriai ir 877 –  į 2015 m. šaukimo sąrašus patekę ir norą tarnybą pirmumo tvarka atlikti pareiškę karo prievolininkai.  

Alfredo Pliadžio/KAM nuotr./2016-ųjų šaukimas į kariuomenę
Alfredo Pliadžio/KAM nuotr./2016-ųjų šaukimas į kariuomenę

Pagal sudarytus sąrašus šaukimo nurodymai šiemet bus išsiųsti 30 tūkst. 228 karo prievolininkams.

Kada ir kur tarnaus?

Pagal Lietuvos kariuomenės vado patvirtintą 2016 m. metinį šaukimo planą pirmieji nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariai tarnybą pradės 2016 m. balandžio 4 d., vėliau šaukimo etapai vyks kas birželį, liepą, rugpjūtį, rugsėjį, o paskutinė šaukimo banga bus spalį, kai bus pašauktas didžiausias šauktinių skaičius – per 1,3 tūkst. karių.

Šiais metais dalis nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos karių tarnybą pradės Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke Rukloje, kur tarnaus tris mėnesius, o kitus šešis tarnybą tęs priskirtame dalinyje, kiti – visus tarnybos mėnesius tarnaus priskirtame kariuomenės dalinyje. Pirmieji šauktiniai tarnybą pradės Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke, o vėliau tarnybą tęs LDK kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalione Klaipėdoje.

Alfredo Pliadžio/KAM nuotr./2016-ųjų šaukimas į kariuomenę
Alfredo Pliadžio/KAM nuotr./2016-ųjų šaukimas į kariuomenę

Po sąrašų sudarymo nuo sausio 11 d. savo noru tarnybai atlikti registruotis toliau galės ir tie jaunuoliai, kurie nebus patekę į 2016 m. šaukimo sąrašus.

Ministras teigė, kad savanoriškumo atlikti privalomąją tarnybą skatinimui šiuo metu yra pasiūlytos įstatymų pataisos, pagal kurias šauktiniai savanoriai, anot KAM, gaus 5 proc. didesnes išmokas už tarnybą nei dabar, o patekusiems į šauktinių sąrašus ir nurodžiusiems, jog tarnybą atliks pirmumo tvarka, 15 proc. daugiau. Šie siūlymai svarstomi Seime.

Paskata – pinigai

Šiuo metu šauktiniai savanoriai už labai gerą tarnybos atlikimą gali gauti beveik 3 tūkst. eurų per devynių mėnesių tarnybos laiką, už gerą tarnybą – apie 2550 eurų, patenkinamą – maždaug 2100 eurų.

Pirmumo tvarka tarnybą atliekantys jaunuoliai už labai gerą tarnybą gali susilaukti apie 2600 eurų išmokų, gerą tarnybą – maždaug 2300 eurų, patenkinamą – apie 1950 eurų.

Alfredo Pliadžio/KAM nuotr./2016-ųjų šaukimas į kariuomenę
Alfredo Pliadžio/KAM nuotr./2016-ųjų šaukimas į kariuomenę

„Naujausia paskata, kurios neturėjome anksčiau, tai šiandien mūsų tarnaujančių karių pavyzdys, jų atėjimas į kariuomenę ir jų noras išmokti naudoti ginklą, ginti tėvynę ir savo šeimą“, – kalbėjo ministras.

J.Oleko teigimu, tuo atveju, jeigu savanoriai į tarnybą rinktųsi vangiai, kitų naujų garantijų jiems nenumatoma, tačiau paskata jiems eiti į tarnybą turėtų būti praėjusiais metais kariuomenę papildžiusių šauktinių patirtis.

„Senieji mitai apie santykius tarp karių, apie tarnybos sąlygas, aš manau, kad jie yra išsklaidyti“, – pridūrė jis.

Skundai nereikšmingi

Krašto apsaugos ministras teigė, kad ministerija ir kariuomenė yra sulaukusi nedidelių nusiskundimų dėl šiuo metu tarnyboje esančių šauktinių sąlygų – kai kuriems iš jų buvo per šalta žygiuoti, kitiems pritrūko maisto. Tačiau, pasak J.Oleko, tai nebuvo reikšmingi skundai ir jų nebuvo daug.

„Tie spirgai, kurie galbūt šiek tiek pridegę, padaro skanesne visą košę, kuri yra tarnybos žavesys“, – kalbėjo J.Olekas.

Alfredo Pliadžio/KAM nuotr./2016-ųjų šaukimas į kariuomenę
Alfredo Pliadžio/KAM nuotr./2016-ųjų šaukimas į kariuomenę

Krašto apsaugos savanorių pajėgų karo prievolės ir komplektavimo skyriaus viršininkas majoras Žygimantas Adamonis sakė, kad apie tūkstančiui jaunuolių buvo išsiųsti administracinių teisės pažeidimų protokolai dėl neatvykimo į šaukimo punktus pernai, nes, nepaisant savanorių surinkimo, atvykti į šaukimo punktus pašauktiesiems vis tiek reikėjo.

Jiems gresia bauda nuo 28 iki 57 eurų.

„Dėl dalies iš jų (neatvykusių) taip pat kreiptasi į policiją dėl paieškos ir informavimo apie karo prievolininkų pareigas“, – kalbėjo karininkas.

Tuo metu J.Olekas spaudos konferencijoje toliau kalbėjo apie tai, kad dėl šaukimo į kariuomenę po penkerių metų bus galima spręsti tik po poros metų, kai paaiškės, kokiu tempu kariuomenę pildo ateinantys profesinės karo tarnybos kariai.

Ministras sakė besitikintis, kad per penkerius metus kariuomenę papildys apie 3 tūkst. buvusių šauktinių, o to užtektų pakankamai užpildyti dalinius.

„Uždavinys yra, ne kokiu būdu tu pakvieti žmogų į kariuomenę, bet kad kariuomenė būtų sukomplektuota, kiek reikia“, – teigė jis.

Į ketvirtadienį sudarytus šauktinių sąrašus, kurie bus paskelbti pirmadienį, pateks 19–26 metų karo prievolininkai. Kaip ir pernai sąrašai pagal regionus bus sudaromi naudojant kompiuterinę programą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius