-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 13

Nuo šiol ieškovai galės teikti grupės ieškinius

Seimui ketvirtadienį priėmus Teisingumo ministerijos pateiktą Civilinio proceso kodekso pakeitimo ir papildymo įstatymą, atsiras galimybė pažeistus asmenų privačius interesus ginti grupės ieškiniu. Pakeitimai užtikrins labiau pažeidžiamų asmenų teisę į teisminę gynybą ir sumažins teismų darbo krūvį.
Plaktukas
Plaktukas / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Iki šiol Civilinio proceso kodeksas nesudarė sąlygų funkcionuoti grupės ieškinio institutui, todėl tokių ieškinių nagrinėjimas praktiškai nebuvo įmanomas.

„Kad toks reguliavimas yra būtinas, akivaizdu iš vis augančio skaičiaus atvejų, kai dėl identiškų aplinkybių į teismus kreipiasi daug pavienių asmenų. Įteisinus grupės ieškinius ne tik efektyviau ginsime tokių ieškovų interesus, bet ir sumažinsime civilinio proceso sąnaudas atsakovui bei pačiai valstybei“, – pabrėžia teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Grupės ieškinio įteisinimas leidžia ginti pažeistus asmenų privačius interesus, kuomet keli ieškovai tam pačiam atsakovui kelia tapačius reikalavimus. Po pataisų priėmimo asmenų teisė į teisminę gynybą bus užtikrinta efektyviau, nes grupės ieškiniu gali būti apginti interesai ir tų asmenų, kurie patys nepradėtų teisminio bylinėjimosi dėl finansinių suvaržymų, patirties stokos, laiko trūkumo ar kitų priežasčių.

Grupės ieškinio įteisinimas leidžia ginti pažeistus asmenų privačius interesus, kuomet keli ieškovai tam pačiam atsakovui kelia tapačius reikalavimus.

„Tarp dažniausiai pasitaikančių atvejų, kai galėtų būtų inicijuojamas grupės reiškinys, yra bylos dėl darbo sąlygų, neišmokėto darbo užmokesčio, taip pat ieškiniai, susiję su netinkamu turizmo paslaugų teikimu ar parduotų bilietų kainos kompensacijomis už neįvykusius renginius“, – sako J.Bernatonis.

Iki šiol tokiais atvejais teismai apkraunami dešimtimis ar šimtais iš esmės identiškų bylų, kurias teismas turėtų išnagrinėti atskirai. Dėl to neracionaliai naudojami žmogiškieji, laiko ir finansiniai ištekliai, ilginamas bylų nagrinėjimas, didinamas teismų darbo krūvis. Grupės ieškinio įteisinimas iš esmės išspręs šias problemas, todėl sumažės valstybės išlaidos, reikalingos teismų išlaikymui. Taip pat mažės ir atsakovo sąnaudos, nes atsakovas dalyvaus viename teismo procese, o ne keliuose ar net keliolikoje.

Nustatyta, kad grupės ieškinį galės teikti ne mažesnės kaip 20 fizinių ar juridinių asmenų grupės. Jų vardu teisminiame procese turės dalyvauti grupės paskirtas atstovas. Grupės atstovu galės būti ir asociacijos ar profesinės sąjungos, jei ginčas bus susijęs su jų veiklos tikslais.

Prie grupės ieškinio norintys prisidėti asmenys turės įstatyme nustatyta tvarka pareikšti prašymą būti įtrauktais į procesą. Jie galės pasitraukti iš grupės iki jos galutinio suformavimo, taip pat - jei nesutiks su grupės daugumos ketinimu atsisakyti ieškinio ar sudaryti su atsakovu taikos sutartį. Šiais atvejais jie nepraras teisės pateikti individualų ieškinį. Tačiau po to, kai sprendimas bus priimtas, jis taps privalomas visiems grupės nariams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius