-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 09 /16:02

Nuotolinį posėdį dėl P.Gražulio neliečiamybės apsunkino trūkinėjantis ryšys, padėjėją Patriciją jis vadino Ramute

Seime sudaryta laikinoji komisija sprendžia, siūlyti ar ne Seimui panaikinti parlamentaro Petro Gražulio neliečiamybę. Jis pats taip pat dalyvavo posėdyje ir bandė pasisakyti, tačiau atsirado ryšio problemų. P.Gražulio mintys trūkinėjo kas kelis žodžius. Galiausiai P.Gražuliui teko iš Seimo bendrabučio pereiti dirbti į parlamento rūmus. Prokuroras paprašė rengti uždarą posėdį, nes ketino pateikti ikiteisminio tyrimo duomenis. Ta dalis posėdžio vyko be žurnalistų, bet nuotoliniu būdu.
Petras Gražulis
Petras Gražulis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Trečiadienį vykstančiame nuotoliniame posėdyje P.Gražulis pasisakė iš namų, sėdėdamas ant sofos. Tačiau jam netrukus buvo liepta išjungti vaizdą, nes, ką jis nori pasakyti, buvo neįmanoma suprasti.

„Aš, kaip visada gyvenime, sakysiu tik tiesą“, – tarė P.Gražulis ir jo mintis vėl nutrūko.

Kiti komisijos nariai prašė kolegos pakeisti buvimo vietą. Jis aiškino esąs Seimo bendrabutyje, galįs nebent pereiti į kitą kambarį.

Aš, kaip visada gyvenime, sakysiu tik tiesą.

Prokuroras paprašė uždaro posėdžio

Prokuroras Rolandas Stankevičius paprašė komisijos surengti uždarą posėdį, nes tikino atsakydamas į Seimo narių klausimus ketinantis pateikti ikiteisminio tyrimo duomenis, kurių viešai skelbti negalima.

Komisijos pirmininkas Arminas Lydeka prašymą įvykdė ir žurnalistus iš nuotolinio posėdžio išprašė.

Po kurio laiko žurnalistai į posėdį buvo sugrąžinti. P.Gražulio balsas ir toliau striginėjo.

„Nusiunčiau jums gal trijų lapų savo..., kur išdėsčiau, pagal Konstitucinio Teismo doktriną, kad... komisija atsakytų į tris klausimus: ar yra politinis presekiojimas, ar ne?“ – taip su pertrūkiais skambėjo P.Gražulio pareiškimas.

Komisijos narių buvo paprašyta išsijungti vaizdą ir garsą, kad pagerėtų kokybė, tačiau tai nepadėjo.

„Gal ir man vaizdo kamerą išsijungti?“ – teiravosi P.Gražulis.

P.Gražuliui teko pereiti į Seimą

Jis taip pat išsijungė vaizdą, tačiau tai nepadėjo. „Nieko neįmanoma suprasti“, – sakė „valstietė“ Ligita Girskienė.

P.Gražulio paprašyta ateiti į Seimą ir bandyti pasisakyti. Jis sutiko tai padaryti per kelias minutes.

P.Gražuliui perėjus į Seimą, ryšys pagerėjo. Tuomet jis išsakė savo nuomonę dėl imuniteto naikinimo. Anot jo, kartą Seimas jau yra pripažinęs, kad byla yra politinė, o naujų aplinkybių byloje neatsirado.

„Gal reiktų kreiptis į Etikos ir procedūrų komisiją, ar gali būti dar kartą prašoma imuniteto panaikinimo tuo pačiu klausimu?“ – teiravosi jis.

P.Gražulis tikino, kad visi Seimo nariai, kurie atstovaus rinkėjams, sulauks tokio paties likimo ir įtarimų, jei ką nors darys, nors ir nesiekdami sau naudos, bet kokio nors verslo klausimais.

Jis tikino, kad svarbiausias kaltinimas jam, kad naudojosi automobiliu neatlygintinai. Pasak jo, už nuomą buvo mokėta, tik esą Seimo kanceliarija nepastebėjo techninės klaidos pavedime.

„Buvo numatyta, kad aš galiu už tam tikrą sumą įsipilti degalų, buvo kortelė ir, žinoma, buvo limitas, to limito neviršijau, tačiau prokuratūra sako, kad ne ta įmonė išdavė kortelę, kuri turėjo išduot“, – aiškino jis.

Galvojau, kad ji perka iš savo pinigų.

P.Gražulis sakė keliaudamas prašydavęs padėjėjos „Ramutės“ Pochomovaitės (jos vardas išties yra Patricija – red. past.) kuri dirbo ir „Judex“, kad ji nupirktų bilietus ir jai pinigus atiduodavo grynais esą net nežinodamas, kad padėjėja bilietus pirkdavo iš „Judex“ pinigų.

„Galvojau, kad ji perka iš savo pinigų“, – sakė jis ir teigė, kad yra užfiksuota, kad visi pinigai grąžinti į įmonės kasą.

Jis tikino vykęs „Judex“ reikalais į Rusiją, tačiau esą važinėjo ir kitų įmonių prašomas, nes „kitaip nebūtų išrinktas septintą kartą“.

P.Gražulis sakė, kad jo konfliktas su generaliniu prokuroru Evaldu Pašiliu buvo asmeninis. „Mes sukūrėme neliečiamųjų kastą“, – aiškino jis.

„Kad aš būčiau praturtėjęs, kad aš gaučiau tuos pinigus. Aš nuoširdžiai pasakysiu: aš daug daugiau davęs, nei gavęs“, – teisinosi jis, prašydamas neliečiamybės nenaikinti.

„Darbietis“ Andrius Mazuronis tikino, kad visi pasiteisinimai skamba taip lyg pats „Petras yra klaidų rinkinys“ ir ragino Seimui patarti neliečiamybę naikinti.

Dėl neliečiamybės spręs Seimas

Komisija sprendimo trečiadienį dar nepriėmė. Kad ir ką nuspręstų laikinoji komisija, galutinį žodį dėl P.Gražulio teisinio imuniteto vis tiek tars Seimas. Tam, kad ji būtų atimta, reikia 71 parlamentaro balso.

Seime šis klausimas jau buvo sprendžiamas buvusioje kadencijoje. Nors laikinoji komisija tuomet siūlė Seimui atimti teisinę politiko neliečiamybę, Seimas su tuo nesutiko.

Naikinti P. Gražulio teisinį imunitetą pakartotinai prašoma norint baigti ikiteisminį tyrimą dėl galbūt neteisėtų politiko veiksmų, dėl šios priežasties pernai rudenį ikiteisminis tyrimas dėl piktnaudžiavimo buvo nutrauktas.

Prokuratūra aiškina, jog pakartotinai kreiptis dėl P.Gražulio neliečiamybės panaikinimo leidžia tai, kad parlamentaras prisiekė iš naujo po šiemet vykusių Seimo rinkimų.

Teisėsaugos duomenimis, P.Gražulis padėjo tvarkyti šaldytus maisto produktus gaminančios bendrovės „Judex“ problemas, kai Rusijos pareigūnai 2015 metais šios įmonės produkcijoje rado listerijos bakterijų.

Prokurorų teigimu, padėdamas įmonei Seimo narys ne kartą skambino Lietuvos ir Rusijos pareigūnams, dėl „Judex“ problemų buvo nuvykęs į Rusijos Karaliaučiaus sritį, kad paveiktų Rusijos pareigūnus, ragino verslininkus duoti kyšius, prašė pažeisti galiojančias tvarkas, o iš „Judex“ už tai gavo turtinės naudos.

2019 metų birželį BNS pacitavo prokuroro raštą Seimui, kuriame be kita ko buvo nurodoma, jog P.Gražulis skatino kyšių davimą Rusijos pareigūnams, gavo iš „Judex“ pinigų ir automobilį.

Plačiau apie tai skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius