Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2013 04 10

Nuotrauka su liepsnos apimtu „Ryanair“ lėktuvu Kauno oro uoste – meistriškai mobiliuoju telefonu pagautas vos sekundę trunkantis momentas, gaisro ar sprogimo nebuvo

Antradienį socialiniuose tinkluose pasirodžiusi nuotrauka, kurioje Kauno oro uoste užfiksuotas liepsnos ir dūmų apimtas kompanijos „Ryanair“ lėktuvas, žaibiškai pradėjo plisti tarp interneto vartotojų. 15min.lt pradėjus domėtis įvykiu paaiškėjo, kad jokio gaisro nebuvo, kažkam tiesiog pavyko mobiliuoju telefonu užfiksuoti sekundės dalį trunkantį liepsnos pliūpsnį iš variklio po techninio aptarnavimo. Pasak specialistų, tai „nėra joks stebuklas“.
Nuotrauka socialiame tinkle „Facebook“
Nuotrauka socialiame tinkle „Facebook“ / „Facebook“ nuotr.

Visų pirma ši nuotrauka pasirodė Kauno oro uoste dirbančios bendrovės „Litgina“ tinklalapyje su prierašu „08 APR 2013 KUN-BRS EI-EFX nepakilo“.

Netrukus nuotrauka atsirado ir bendrovės „Facebook“ paskyroje.

Nuotrauka iš interneto/Įmonės „Litgina“ puslapyje nuotrauka buvo įdėta tarp naujienų
Nuotrauka iš interneto/Įmonės „Litgina“ puslapyje nuotrauka buvo įdėta tarp naujienų

„Nuotrauka iš vakarykščio RYANAIR incidento Kauno oro uoste. Šiandien KUN-BRS EI-EFX neužsikūrė, visus išlaipino atgal, dėl pilno vaizdo ir gaisrinė buvo atvykus.“ Komentarą būtų galima perfrazuoti į „KUN-BRS EI-EFX net labai užsikūrė ir gaisrinė ne dėl vaizdo važiavo...“, – buvo rašoma greta nuotraukos.

Tinkle „Facebook“ atsiradusi nuotrauka, siedama nerimą, pradėjo greitai plisti tarp interneto vartotojų. Nuotraukoje matyti liepsnos ir dūmų apimtas orlaivis. Priešais stovi kelios bendrovės skrydžių palydovės, čia pat sukrauti jų lagaminai. Kai kurie nuotrauką pamatę komentatoriai internete net tvirtino, kad šis vaizdas juos apskritai atgraso nuo skrydžių lėktuvais.

Įvykiu pradėjusiems domėtis 15min.lt žurnalistams įtarimų dėl jo tikrumo ir rimtumo visų pirma sukėlė vienos skrydžių palydovės šypsena nuotraukoje. Taip pat paaiškėjo, kad pirmadienį iš Kauno oro uosto skrydžiui į Bristolį Didžiojoje Britanijoje iš tiesų laiku nepakilo bendrovės „Ryanair“ lėktuvas „Boeing 737-800“. Dėl orlaivio gedimo skrydis buvo atidėtas kelioms valandoms.

Tačiau apie tai, kad lėktuvas galėjo užsiliepsnoti, niekas neturėjo jokių žinių. Dar vėlų antradienio vakarą 15min.lt bendravo su Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento, Policijos departamento bei Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovais. Nuotraukoje užfiksuotas vaizdas visus pareigūnus nustebino, tačiau institucijų atstovai tvirtino neturintys jokių žinių apie tai, kad Kauno oro uoste būtų degęs lėktuvas.

Nuotrauką iš interneto pašalino

Tad kas iš tiesų įvyko? Tai buvo pratybos? Nuotrauka suklastota? Kažkas bando nuslėpti incidentą? Situacija pradėjo aiškėti trečiadienį iš ryto. Visų pirma bendrovė „Litgina“ iš savo paskyros tinkle „Facebook“ šią nuotrauką pašalino. Jos vietoje buvo įdėtas paaiškinimas: „Kauno oro uosto administracijos prašymu vakar dienos „Ryanair“ nuotrauka pašalinta. Įvykio paaiškinimas: liepsna matosi todėl, kad išdegė variklyje susikaupę degalai. Gaisro ar sprogimo nebuvo.“

Po atliktų techninio aptarnavimo darbų taip nutinka. Kadangi ten dega tepalas ir panašiai. Skrydyje to negali būti. O ant žemės, per testavimą, gali būti ir būna.

Nuotrauka buvo pašalinta ir iš bendrovės puslapio.

Tuo tarpu Valstybinės įmonės „Kauno aerouostas“ laikinai einanti generalinio direktoriaus pareigas Jūratė Baltrušaitytė 15min.lt žurnalistui patvirtino, kad nuotrauka nebuvo suklastota.

„Buvo toks incidentas pirmadienį. Nuspręsta keleivius į Bristolį skraidinti kitu lėktuvu. Gedimą patyręs lėktuvas buvo bandomas. Kodėl tai įvyko, aš negaliu komentuoti, nes nesu technikos specialistė“, – sakė J.Baltrušaitytė.

Kauno oro uosto atstovai redakcijai neoficialiai teigė, kad nuotraukoje matoma liepsna iš tiesų buvo išsiveržusi iš variklio skyriaus, tačiau tai esą per orlaivių bandymus nutinka gana dažnai. Tokie ugnies pliūpsniai trunka sekundę ar dar mažiau.

„Kažkam tiesiog pavyko gerai pagauti kadrą“, – sakė oro uosto atstovai.

Redakcija susisiekė ir su nuotrauką išplatinusiais, o vėliau ją iš interneto pašalinusiais bendrovės „Litgina“ atstovais. Jie redakcijai sakė, kad nuotrauką gavo iš oro uoste buvusio žmogaus, kuriam pavyko mobiliuoju telefonu pagauti įspūdingą kadrą.

Bendrovės atstovai patvirtino, kad pasidalinus šia nuotrauka įmonės tinklalapyje ir „Facebook“ paskyroje, kilo didelis susidomėjimas.

„Netrukus „Ryanair“ atstovai susisiekė su įmone ir paprašė išimti nuotrauką, nes įvykis nepriskirtinas incidentui. Bendrovė atsiuntė oficialų įvykio paaiškinimą, kuriame teigiama, kad „liepsna matosi todėl, kad išdegė variklyje susikaupę degalai. Gaisro ar sprogimo nebuvo“, – 15min.lt žurnalistus informavo bendrovės atstovai.

„Joks stebuklas“

„Facebook“ nuotr./Nuotrauka socialiame tinkle „Facebook“
„Facebook“ nuotr./Nuotrauka socialiame tinkle „Facebook“

Panašiai trečiadienį iš ryto situaciją jau komentavo ir pareigūnai.

Lietuvos civilinės aviacijos administracijos direktoriaus pavaduotojas Alvydas Šumskas, paprašytas pakomentuoti situaciją, prisipažino nuotraukos nematęs, tačiau patvirtino, kad ugnies pliūpsnis iš orlaivio variklio „nėra stebuklas“.

„Po atliktų techninio aptarnavimo darbų taip nutinka. Kadangi ten dega tepalas ir panašiai. Skrydyje to negali būti. O ant žemės, per testavimą, gali būti ir būna. Net jei paimtume paprastesnį lėktuvą, tą vadinamąjį „kukuruzniką“, tai užvedant variklį, iš jo visą laiką liepsnos pliūpsnis išeina. Ir gana didelis. Čia viskas buvo normos ribose“, – 15min.lt žurnalistui sakė Civilinės administracijos direktoriaus pavaduotojas.

A.Šumskas pripažino, kad tokia nuotrauka – laimės dalykas. Kažkam tiesiog pavyko netikėtai užfiksuoti akimirką trunkantį momentą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius