-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 05

Nupuoštos kalėdinės eglutės vėl šildys vilniečių būstus

Vilniaus gyventojai jau trečius metus iš eilės kviečiami prisidėti prie akcijos „Kalėdinė eglutė – namų šilumai“ ir prasmingai panaudoti po švenčių nereikalingas eglutes.
Konteineris eglutėms
Konteineris eglutėms / LITBIOMA nuotr.
Temos: 1 Perdirbimas

Sausio 6–14 dienomis prie didžiųjų sostinės prekybos centrų stovės akcijos atributika pažymėti konteineriai, skirti eglutėms. Medeliai vėliau atsidurs ne šiukšlyne, o virs ekologišku biokuru, iš kurio pagaminta šiluma grįš į vilniečių namus. Akciją organizuoja Lietuvos biomasės energetikos asociacija LITBIOMA ir LR Aplinkos ministerija.

„Šios iniciatyvos tikslas – ne tik prasmingai panaudoti  kalėdines eglutes, bet ir sumažinti pošventinę netvarką Vilniaus kiemuose. Pasibaigus didžiosioms šventėms tiesiog į gatvę ar kiemą metami medeliai akies tikrai nedžiugina. Pernai ir užpernai vykusios akcijos rezultatai parodė, kad vilniečiai nėra abejingi mus supančiai aplinkai. Tikimės, kad šiemet eglutėms skirti konteineriai taip pat neliks tušti ir iš anksto dėkojame už sostinės gyventojų dalyvavimą“, – sakė iniciatyvos autorius ir LITBIOMA prezidentas Remigijus Lapinskas.

Akcijos „Kalėdinė eglutė – namų šilumai“ atributika pažymėti konteineriai stovės vilniečiams jau įprastose vietose – prie aštuonių prekybos centrų, veikiančių skirtinguose Vilniaus rajonuose. Akcijos konteineriai skirti išimtinai eglutėms, į juos prašoma nemesti komunalinių atliekų, teigiama pranešime spaudai.

Eglutėms skirtus konteinerius prižiūrės komunalinių atliekų vežimo bendrovė „Ecoservice“. Surinkti medeliai bus vežami į biokuro gamybos ir ekologijos verslo bendrovės „Bionovus“ aikštelę, kur juos susmulkinus bus pagamintas ekologiškas biokuras. Jis keliaus į sostinę šildančią bendrovę „Vilniaus energija“, kuri eksploatuoja didžiausią Rytų ir Centrinėje Europoje, 60 MW galingumo, biokuro katilą. Jame iš biokuro pagaminta šilumos energija grįš į centralizuotai besišildančių vilniečių namus.

„Po Kalėdų likusios eglutės yra viena iš daugelio vietinio biokuro rūšių, kurias galime pritaikyti ekologiškai energijos gamybai. Kviečiame visus vilniečius prisidėti prie akcijos ir nors simboliškai skatinti ekologišką gyvenseną“, – sakė LR Aplinkos ministerijos Aplinkos kokybės departamento direktorius Arūnas Čepelė.

Praėjusiais metais jau po pirmojo akcijos „Kalėdinė eglutė – namų šilumai“ savaitgalio teko keisti eglučių kupinus konteinerius, pažymėtus specialia atributika. Pernai aktyviausiai prie akcijos prisidėjo Žirmūnų, Viršuliškių ir Justiniškių gyventojai. Iš antriniam naudojimui suneštų eglučių iš viso buvo pagaminti keli šimtai kubinių metrų biokuro, kuris virto vilniečių namus šildančia šilumos energija.

Iki 2020 metų Lietuva privalo 23 procentus visos šalies ūkyje suvartojamos energijos pagaminti naudodama atsinaujinančius energijos šaltinius. Tai numato prieš mėnesį Europos Parlamento patvirtinta nauja ES direktyva, skirta atsinaujinančių energijos šaltinių naudojimui skatinti ir plėsti. Šiuo metu Lietuvoje iš atsinaujinančių energijos šaltinių pagaminama energija sudaro 15 proc. visos suvartojamos energijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius