Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 04

Nusikaltėlių grupuotės iš Lietuvos bėga nuo sulaikymų ir dėl geresnių kalinimo sąlygų svetur

Lietuvos policijos pareigūnai puikiai pažįsta organizuotų nusikalstamų grupuočių lyderius ir narius, nuolat juos stebi, vis dažniau sulaiko, todėl jie priversti trauktis į užsienį, tikina Lietuvos policijos vadovybė.
Kalėjimas
Kalėjimas / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Užsienyje nusikalsti linkusių lietuvių niekas nepažįsta, todėl jiems lengviau organizuoti savo nusikalstamą veiklą ir daryti nusikaltimus – taip Europolo trečiadienį paskelbtą ataskaitą BNS pakomentavo policijos generalinio komisaro pavaduotojas Visvaldas Račkauskas.

Jo teigimu, Lietuvos nusikaltėliai traukia į užsienį dar ir todėl, kad tenai yra geresnės įkalinimo sąlygos, švelnesnės bausmės.

Per pastaruosius dvejus metus Lietuvos organizuotos nusikalstamos grupuotės sparčiai plėtė savo veiklą Europoje, ypač jų veikla buvo pastebima gaminanti ir platinant narkotikus, trečiadienį paskelbė Europos Sąjungos (ES) agentūra Europolas.

„Ryškus bruožas yra Lietuvos organizuotų nusikalstamų grupuočių veiklos plėtra Europoje per pastaruosius dvejus metus“, – sakoma pranešime.

Ataskaitoje pabrėžiama, kad Europos šiaurės rytuose itin paplitęs neteisėtų prekių gabenimas į buvusios Sovietų Sąjungos teritoriją ir iš jos, be to, šiame regione įsitvirtinusios nusikalstamos grupuotės, kurios veikia tarptautiniu mastu.

Įvairių narkotikų gamybos ir platinimo srityje lietuvių nusikalstamos grupuotės minimos šalia nusikaltėlių iš Albanijos, Vakarų Afrikos ir už įstatymo ribų veikiančių motociklininkų grupuočių. Lietuvos nusikaltėliai priskiriami vadinamajam Šiaurės Rytų centrui. Šiaurės Rytų centru laikoma Lietuva, Latvija, Estija ir Kaliningrado sritis.

Pasak kriminalinės policijos darbą kuruojančio V.Račkausko, Lietuvoje nusikalstamumo padėtis stabili, nusikaltimų padaroma vis mažiau, o jų išaiškinamumas kyla.

Pasak jo, Lietuvos pareigūnai aktyviai bendradarbiauja su kolegomis iš kitų šalių, nuolat keičiasi su jais informacija apie bet kokius įtartinus asmenis, todėl vis daugiau tokių asmenų sulaikoma užsienyje ir išaiškinama vis daugiau nusikaltimų, kuriuos padaro lietuviai.

„Tai yra bendro Lietuvos ir užsienio šalių pareigūnų darbo rezultatai“, – sako V.Račkauskas.

Policijos vadovo pavaduotojas pabrėžė, kad kovos su organizuotu nusikalstamumu Baltijos jūros regione projektui 2011–2012 m. pirmininkauja Lietuva, šiai problemai spręsti yra numatyti 10 operatyvinio ir politinio lygmens pasitarimų. Vienas pagrindinių Lietuvos pirmininkavimo prioritetų – deramas regioninis atsakas į grėsmes viešajam saugumui visame Baltijos jūros regione.

Lietuva aktyviai bendrauja su visomis ES šalimis, taip pat su valstybėmis, nepriklausančiomis bendrijai, teigė V.Račkauskas.

Ataskaitoje rašoma, kad Lietuvių organizuotos nusikalstamos grupuotės yra aktyvios daugelyje ES šalių: Jungtinėje Karalystėje, Airijoje, Vokietijoje, Švedijoje, Danijoje, Suomijoje, Prancūzijoje, Belgijoje, Nyderlanduose ir Ispanijoje. Jos yra žinomos brangių automobilių vagystėmis ir ginkluotais juvelyrinių dirbinių apiplėšimais. Estijos grupuotės taip pat dalyvauja ginkluotuose apiplėšimuose ES. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius