Šių metų rugpjūčio 16 d. UAB „Prekija“ konditerinio cecho (Klaipėdos g. 70 A, Panevėžyje) patikrinimo metu, Panevėžio VMVT specialistai žaliavų sandėlyje ir gamybinėse patalpose nustatė gausybę grubių higienos reikalavimų pažeidimų. Sandėlyje, kuriame saugomos konditerijos gaminių gamybai skirtos žaliavos, buvo demontuojami įrengimai, tuo tarpu maisto žaliavos niekuo neapsaugotos nuo galimos taršos. Kreminių gaminių patalpoje trūko rankų dezinfekcijai skirtų priemonių, šiukšliadėžės atviros, patalpoje laikomi pašaliniai daiktai. Gamybiniai įrengimai ir inventorius nešvarūs, savikontrolės žurnaluose neregistruojama, kada buvo atliktas paskutinis valymas.
Patikrinimo metu taip pat rasta ir neženklintų maisto produktų: 2,7 kg varškės įdaro, 2 kg kreminių plokštainių, todėl šiuos produktus nedelsiant uždrausta tiekti į rinką.
Patikrinimo metu taip pat rasta ir neženklintų maisto produktų: 2,7 kg varškės įdaro, 2 kg kreminių plokštainių, todėl šiuos produktus nedelsiant uždrausta tiekti į rinką.
Panašią situaciją užfiksavo ir Kėdainių VMVT inspektoriai, po planinio patikrinimo sustabdę Vytauto Venslovavičiaus IĮ priklausančios kepyklos (Kėdainių r., Šėtos seniūnijos, Pagirių kaime) veiklą.
Išplatintam pranešime spaudai teigiama, kad patikrinimo metu gamybos patalpose skraidė gausybė vabzdžių, kepimo indai ir gamybos įrenginiai nešvarūs, o žaliavos laikomos pažeidžiant temperatūros režimus.
Patikrinimo metu taip pat nustatyta, kad kepykla vykdo neleistiną veiklą – miltinių konditerijos gaminių gamybą, nors tokiai veiklai būtinų leidimų neturi. Įmonės sandėlyje rasta apie 40 kg įvairių sausainių ir žagarėlių, kurie buvo nepaženklinti, nepateikta informacija produktų atsekamumui užtikrinti. Rasta ir žaliavų (18 kg spanguolių įdaro) su pasibaigusiu tinkamumo vartoti terminu.
Atsižvelgiant į tai, kad abejose įmonėse nustatyta daug grubių higienos reikalavimų pažeidimų, jų veikla laikinai sustabdyta ir nurodyta skubiai atlikti patalpų valymą ir dezinfekciją, pašalinti kitus trūkumus; atsakingiems atstovams paskirtos administracinės nuobaudos.
Pasak VMVT Maisto skyriaus vyriausiosios specialistės Vidos Jarošienės, per pirmąjį šių metų pusmetį atlikti 124 (68 %) miltinės ir kreminės konditerijos gamybos įmonių patikrinimai, 67 patikrinimų metu nustatyti įvairūs pažeidimai. Daugiausiai tai bendri higienos reikalavimų, savikontrolės, technologijų ir produktų atsekamumo pažeidimai. Dėl šių įmonių veiklos taip pat gauti 56 vartotojų skundai, iš kurių 20 – pasitvirtino. Vartotojai dažniausiai skundėsi dėl gaminių su pasibaigusiu tinkamumo vartoti terminu, o taip pat dėl duonos ar pyrago gaminių kokybės, klaidingo ženklinimo.