Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 19

Nutekėjo Vladimiro Romanovo sandorių detalės: milžiniški pinigai iš sūnaus ir sąskaitos Šveicarijos banke

Netyčinis duomenų nuotėkis ir 15min.lt su kolegomis iš užsienio atliktas žurnalistinis tyrimas atskleidžia naujas detales apie Rusijoje nuo Lietuvos teisėsaugos besislapstantį Vladimirą Romanovą. Ne tik apie šimtus milijonų, it iš dangaus nukritusių į V.Romanovo kišenę, bet ir apie bankininko bei jo sūnaus sąskaitas Šveicarijoje.
Vladimiras Romanovas
Vladimiras Romanovas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Prieš trejus metus V.Romanovas buvo ir bankininku, ir politiku. Su spontaniškai suburta Lietuvos žmonių partija jis kandidatavo į Seimą, o rinkimuose užėmė garbingą pirmą vietą – nuo galo.

O už 0,25 proc. Lietuvos gyventojų balsų V.Romanovas sumokėjo brangiai – bankininkas buvo priverstas atskleisti savo finansines operacijas. Tam tikrą slaptumą garsusis bėglys išlaikė, bet nežinodamas, kad parodo kur kas daugiau, nei norėtų.

Šiais duomenimis disponuoja ir Lietuvos teisėsauga. Koks jų vaidmuo V.Romanovo atžvilgiu atliekamame ikiteisminiame tyrime, prokurorai neatskleidžia. Be to, bendradarbiaujant su tarptautiniu tiriamosios žurnalistikos centru „International Consortium of Investigative Journalists“ (ICIJ) bei Prancūzijos leidiniu „Le Monde“, 15min.lt sužinojo, jog V.Romanovas ir jo sūnus turėjo sąskaitas skandalų krečiamo tarptautinio banko HSBC Šveicarijos padalinyje.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Vladimiras Romanovas
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Vladimiras Romanovas

Beje, papildomų nemalonumų Rusijoje politinį prieglobstį gavusiam bankininkui gali turėti Ūkio banko vaidmuo galimai plaunant vienos didžiausių kada nors atskleistų Rusijos aferų pinigus. Tiesa, čia Lietuvos teisėsauga kol kas yra akligatvyje.

Oficialu: šimtus milijonų litų padovanojo sūnus

Kandidatuodamas į Seimą, V.Romanovas privalėjo paviešinti savo sandorius. Tada šalį sudrebino bankininko interesų deklaracijos turinys – V.Romanovas nurodė per vieną dieną, 2012 m. sausio 4 d., gavęs dovanų apie 220 mln. litų.

Kas šis geradaris – V.Romanovas neatskleidė. Kitos sandorio šalies laukelis Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) skelbiamoje deklaracijoje buvo tuščias. Tačiau VRK informacinėje sistemoje veikiausiai įsivėlė klaida, V.Romanovo dovanų karalių ištempusi į dienos šviesą.

VRK kandidatų duomenis skelbia ne tik lietuvių, bet ir anglų kalba. Ir nors kitakalbiams skirtoje VRK svetainės versijoje pateikiamos deklaracijos tik iš tolo primena kokybišką anglišką dokumentą, jos yra kur kas informatyvesnės nei lietuviški analogai. Ir čia galima pamatyti paties V.Romanovo pateiktus duomenis – kolosalią pinigų sumą iš tiesų dovanojo bankininko sūnus.

15min.lt nuotr./Vladimiro Romanovo VRK pateikta deklaracija „angliškame“ variante - lietuviškas tekstas ir mirgėte mirgantys įrašai apie sūnaus dovanotus pinigus
15min.lt nuotr./Vladimiro Romanovo VRK pateikta deklaracija „angliškame“ variante – lietuviškas tekstas ir mirgėte mirgantys įrašai apie sūnaus dovanotus pinigus

Angliškame V.Romanovo deklaracijos variante yra ir dar viena pavardė – Kęstutis Pūkas. Su žinomu Kauno verslininku 2011 m. gegužės 18 d. sudarytas 1 mln. Lt vertės sandoris. Jo V.Romanovas nedetalizavo ir priskyrė nieko ypatingo nesakančiai kategorijai „kiti sandoriai“.

Prokuratūra: tai ikiteisminio tyrimo medžiaga

15min.lt kreipėsi į Generalinę prokuratūrą su klausimais dėl V.Romanovo ir Ūkio banko istorijos. Prokurorai pabrėžia, kad, nepaisant Kremliaus sprendimo suteikti bankininkui politinį prieglobstį, tyrimas dėl Ūkio banko veiklos tęsiamas, o pats V.Romanovas „pripažintas įtariamuoju nutarimu pagal Baudžiamojo kodekso 184 str. 2 d.“

Paprastai tariant, buvęs didžiausias Ūkio banko akcininkas įtariamas didelės vertės turto iššvaistymu. Jei V.Romanovas būtų grąžintas į Lietuvą, jam grėstų iki septynerių metų laisvės atėmimo.

Klausimas, ar vyksta tyrimas dėl 220 mln. litų, kuriuos V.Romanovui oficialiai padovanojo jo sūnus, liko neatsakytas. Vis dėlto prokurorai patvirtina, kad šie duomenys yra dalis ikiteisminio tyrimo dėl Ūkio banko veiklos.

„Jūsų prašoma informacija yra ikiteisminio tyrimo duomenys ir viešai neskelbiama“, – teigia Generalinė prokuratūra.

„Šveicariškos“ abiejų Romanovų sąskaitos

Finansų pasaulį neseniai sudrebino tarptautinis žurnalistinis tyrimas apie nutekėjusius HSBC klientų duomenis. Bankas buvo priverstas aiškintis dėl neskaidrios veiklos ir abejotinos reputacijos klientų iš viso pasaulio, HSBC taip pat spausdino viešus atsiprašymus savo klientams britų spaudoje. 

Prisidedant prie šio „Le Monde“ ir ICIJ tyrimo, 15min.lt jau atskleidė, kad „šveicariškas“ HSBC sąskaitas turėjo ir „Snoro“ didžiausias akcininkas Vladimiras Antonovas, derėjęsis dėl privataus lėktuvo pirkimo įkeičiant „Snoro“ turtą. Tarp HSBC Šveicarijos padalinio klientų buvo ir Medicinos banko pagrindinis akcininkas Saulius Karosas.

Dabar 15min.lt gauti duomenys rodo, kad tarp HSBC Šveicarijos padalinio klientų buvo abu Romanovai – ir Vladimiras, ir Romanas. Detalių, kokiomis sumomis disponavo tėvas ir sūnus Romanovai, nutekėjusiuose dokumentuose rasti nepavyko.

Tačiau HSBC sistemoje aiškiai nusakoma, kad bankui pateikta išsami informacija apie abiejų klientų veiklą: V.Romanovas įrašytas kaip Ūkio banko investicinės grupės (ŪBIG) savininkas, o R.Romanovas – kaip ŪBIG valdybos narys ir Edinburgo „Hearts“ futbolo klubo tarybos pirmininkas.

Po pirmųjų 15min.lt publikacijų apie galimai „šveicariškas“ sąskaitas nuslėpusius HSBC klientus iš Lietuvos, Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) ėmėsi aktyvaus bendradarbiavimo su Prancūzijos tarnybomis. Neoficialiomis 15min.lt žiniomis, VMI iš Prancūzijos gavo duomenis, patvirtinančius, kad Romanovai turėjo sąskaitas HSBC. Šiuo metu tebevyksta didelės apimties duomenų, gautų iš Prancūzijos, analizė.

Atrodo, kad R.Romanovo vaidmuo šioje istorijoje darosi vis svarbesnis. Tačiau Lietuvos teisėsauga jam kol kas jokių įtarimų nėra pareiškusi.

„Mūsų turimais duomenimis, tokiais anketiniais duomenimis įtariamojo asmens nėra“, – teigia Generalinė prokuratūra.

Futbolo klubo „Hearts“ nuotr./Romanas Romanovas
Futbolo klubo „Hearts“ nuotr./Romanas Romanovas

Tyrimas Magnickio istorijoje – kol kas aklavietėje

Dar iki Ūkio banko veiklos apribojimo pasirodė duomenų, jog V.Romanovo banke galimai buvo plaunami vienos didžiausių aferų Rusijos istorijoje pinigai. Tai vadinamoji Magnickio istorija, sukėlusi tarptautinį rezonansą ir privedusi prie tarptautinių sankcijų joje dalyvavusiems aukštiems Rusijos pareigūnams.

Ši istorija pakrikštyta Rusijos kalėjime mirusio teisininko Sergejaus Magnickio vardu. Jis atskleidė, kaip iš valstybės biudžeto buvo išpumpuota net 230 milijonų dolerių, o vėliau pats buvo dėl to apkaltintas ir nuteistas.

Dar 2013 m. pradžioje prokurorai patvirtino, kad dalis šių pinigų, kaip įtariama, buvo plaunama per Ūkio banko sąskaitas. Jas valdė ofšorinės kompanijos „Korofalt Ventures Ltd“, „Mita Group Ltd“, „Advanta Corporation“ bei „Machinery Trade S.A.“. VMI ėmėsi priemonių šių pinigų – 33,6 mln. litų – pripažinimui bešeimininkiais ir paėmimui į valstybės biudžetą. Ofšorinės bendrovės pasamdė advokatus ir teismuose bandė įrodinėti, kad turtas nėra bešeimininkis. Tiesa, tikrųjų pinigų savininkų jos neatskleidė.

Būtent tai, jog nebuvo nustatyti tikrieji keturių ofšorinių kompanijų savininkai, į aklavietę pastatė ir Lietuvos teisėsaugą.

Būtent tai, jog nebuvo nustatyti tikrieji keturių ofšorinių kompanijų savininkai, į aklavietę pastatė ir Lietuvos teisėsaugą. Ilgiau nei metus vykęs ikiteisminis tyrimas dėl pinigų plovimo buvo įšaldytas neribotam laikui.

„2012-08-01  Generalinėje prokuratūroje buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal požymius nusikaltimo, numatyto BK 216 str. 1, 2 d.  (nusikalstamu būdu įgytų pinigų ar turto legalizavimas). 2012 m. rugsėjo 19 d. tolimesnis ikiteisminio tyrimo organizavimas ir vadovavimas tyrimui  perduotas Kauno apygardos prokuratūrai. 2013 m. lapkričio 13 d. minėtas ikiteisminis tyrimas prokuroro nutarimu sustabdytas, nenustačius nusikalstamą veiką padariusių asmenų. Pranešimai apie įtarimą niekam neįteikti“, – teigia Generalinė prokuratūra. 

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Magnickis Rusijoje tapo kovos su korupcija simboliu
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Magnickis Rusijoje tapo kovos su korupcija simboliu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius