-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 07 02

Nyderlandai žada prisidėti prie NATO bataliono Lietuvoje

Nyderlandai ketina prisidėti prie Lietuvoje kuriamo Vokietijos vadovaujamo NATO bataliono, kuris dislokuojamas siekiant atgrasyti Rusiją.
Nyderlandų kariai
Nyderlandų kariai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Lietuvos krašto apsaugos ministras Juozas Olekas sakė, kad tokie planai paskelbti praeitą mėnesį vykusiame NATO gynybos ministrų susitikime.

„Šiai dienai turime labai aiškų signalą iš Olandijos, kad jie yra pasiruošę. Tai buvo aiškiai išsakyta per gynybos ministrų susitikimą“, – BNS sakė ministras.

Pasak ministro, daugiau detalių apie olandų indėlį ir kitų šalių įsitraukimą gali paaiškėti kitą savaitę NATO viršūnių susitikime Varšuvoje.

Po vieną batalioną, kurį sudaro iki tūkstančio karių, turėtų būti dislokuota Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje ir Lenkijoje.

Diplomatų teigimu, batalionui Lietuvoje vadovaus Vokietija, Latvijoje – Kanada, Estijoje – Britanija, Lenkijoje – Jungtinės Valstijos.

Anot J.Oleko, šie pajėgumai kuriami atgrasyti agresorių ir pademonstruoti, kad „bandyti testuoti NATO Lietuvos teritorijoje yra visiškai beprotiška“.

Maskva kaltina NATO, kad pajėgų telkimas prie Rusijos sienos didina įtampą ir pažeidžia karinę pusiausvyrą.

J.Olekas atmetė šiuos priekaištus, sakydamas, kad Aljanso papildomi pajėgumai kaip tik atkuria balansą, reaguojant į Rusijos veiksmus Gruzijoje, Ukrainoje ir karinį aktyvumą Baltijos jūros regione.

Nyderlandų ambasadorius Lietuvoje Bertas van der Lingenas BNS sakė šiuo metu negalintis patvirtinti šalies planų prisidėti prie NATO bataliono Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius