Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 12

Operatyvinės informacijos likimas – specialiųjų tarnybų vadovų rankose

Vyriausybė siūlo nustatyti detalesnę ir aiškesnę tvarką, kaip specialiosios tarnybos galėtų perduoti įslaptintą informaciją kitoms valdžios institucijoms. Tarnybų vadovai įgytų teisę tarti lemiamą žodį, ar ir kokiu būdu operatyvinė medžiaga gali būti perduoda kitoms žinyboms.
Remigijus Šimašius – teisingumo ministras
Teisingumo ministras R.Šimašius. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Premjero įpareigota Teisingumo ministerija parengė disponavimą operatyvine medžiaga ir valstybės paslaptimis apibrėžiančių įstatymų pataisas. Naująja tvarka siekiama atskirti „grynąją operatyvinę informaciją“ nuo įslaptintos analitinės informacijos. Operatyvinė informacija – tai žinios apie informacijos šaltinius, su specialiosiomis tarnybomis bendraujančių žmonių duomenis ir pan. Dėl jos perdavimo spręstų ją surinkusios tarnybos vadovas. Įslaptinta analitinė informacija turi būti teikiama kitoms valstybės institucijoms, kad jos galėtų vykdyti savo veiklą.

Pasak teisingumo ministro Remigijaus Šimašiaus, jei naujoji tvarka įsigaliotų, operatyvinę medžiagą surinkusios tarnybos turėtų teisę pačios nuspręsti, ar perduoti ją kitoms jos pageidaujančioms institucijoms. Analitinė informacija būtų perduodama kitoms institucijoms jų prašymu.

„Taip išsispręstų dabar egzistuojanti problema, kai operatyvininkai sakydavo, kad pateikė informaciją tiktai politikams ir ji buvo išviešinta, o politikai  sakydavo, kad jos nenutekino“,  – aiškino teisingumo ministras.

Nauja tvarka išspręstų ir garsiųjų 12 pažymų likimą.Naujoji tvarka išspręstų ir garsiųjų 12 pažymų likimą, kurių Valstybės saugumo departamentas jau keletą metų neperduoda Seimui nepaisant jo reikalavimų. Manoma, kad jose yra duomenų apie ypač aukšto lygio pareigūnų korupciją. Pasak R.Šimašiaus, pritarus Vyriausybėje svarstomoms pataisoms, tam tikra medžiaga galėtų būti pateikiama su užtušuotomis kai kurių jose minimų asmenų pavardėmis, jei jie susiję su gautos slaptos informacijos šaltiniais. Kurias pavardes paslėpti, spręstų duomenimis disponuojanti tarnyba. 

„Nežinau, kas yra tose pažymose, todėl nežinau, koks būtų galutinis sprendimas. Variantas yra toks, kad pažymos galėtų būti pateiktos su uždengtomis tam tikromis dalimis“,  – sakė ministras.

 Vyriausybė yra patvirtinusi taisykles, kaip elgtis su operatyvine informacija. Tačiau, pasak R.Šimašiaus, tai turėtų būti nustatyta aukštesniu lygmeniu – įstatymais.

Anot ministro, parengtoms pataisoms redakcinio pobūdžio pastabų turėjo Vidaus reikalų ministerija, todėl sprendimo Vyriausybėje priėmimas atidėtas kitai savaitei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius