Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 12

Seime išsiskyrė nuomonės dėl 100 eurų senjorams: pinigai supriešins visuomenę?

Opozicinės Demokratų frakcija „Vardan tos“ ir Lietuvos regionų frakcija pasisako už „valstiečio“ Aurelijaus Verygos teikiamą siūlymą, kad po 100 eurų už pasiskiepijimą nuo COVID-19 gautų visi vyresni kaip 65 metų asmenys bei tie, kuri turi riziką susirgti sunkia koronaviruso ligos forma. Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen palaikymą reiškia Vyriausybės iniciatyvai, socialdemokratai išvis nusiteikę prieš išmokas.
Rita Tamašunienė ir Saulius Skvernelis
Rita Tamašunienė ir Saulius Skvernelis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Antradienį Seimas turės apsispręsti dėl dviejų projektų, susijusių su išmokomis senjorams už vakcinaciją.

Vyriausybė iki gruodžio nuo COVID-19 pasiskiepijusiems vyresniems nei 75 metų asmenims siūlo skirti 100 eurų išmokas. Jas gautų ir tie šios amžiaus grupės žmonės, kurie iki kitų metų balandžio pasiskiepytų sustiprinančia doze.

Ragina palaikyti Vyriausybės siūlymą

Seimo pirmininkė reiškė viltį, kad Seimas palaikys būtent ministrų kabineto teikiamą variantą dėl išmokų.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

„Aš manyčiau, kad vertėtų pritarti tam, ką siūlo Vyriausybė. Tikiuosi, kad šiandieną svarstant šį klausimą bus gana didelis pritarimas tokiam siūlymui“, – antradienį Seime žurnalistams komentavo V.Čmilytė-Nielsen.

Politikė pažymėjo, kad „valstiečių“ ir Vyriausybės siūlymai dėl 100 eurų senjorams yra skirtingi.

„Apie tą patį kalbantys, bet skirtingo pobūdžio pasiūlymai. Manyčiau, kad Vyriausybės teikiamo projekto logika ne kartą aptarta, išmoka būtų skiriama ir trečiojo skiepo atėjusiems senjorams kaip padėka, ir tiems, kurie pagaliau apsisprendė pasiskiepyti. Nematau priežasčių jam nepritarti“, – kalbėjo V.Čmilytė-Nielsen.

Mano, kad bandoma papirkti visuomenę

Demokratų frakcijos „Vardan tos“ seniūnas Saulius Skvernelis teigė, jog frakcija linkusi palaikyti A.Verygos siūlymą dėl 100 eurų 65 metų asmenims ir vyresniems.

„Dėl skatinimo 100 eurų tikslas pats gal, pavėlavus visoms priemonėms, nėra blogas, tačiau jis neturi būti diskriminacinis.

Šiandien mes matome neatsakytą klausimą dėl amžiaus grupės. Bandyt galima pagrįsti, kodėl 75-eri metai, bet kodėl tie žmonės, kurie jau pasiskiepijo tos pačios amžiaus grupės, nėra tuo skatinami“, – svarstė S.Skvernelis.

Pasak jo, Vyriausybės siūlymas priešina visuomenę:

„Yra priešinama visuomenė ir galiausiai tokiu būdu bandoma nupirkti dalį visuomenės.

Aš manau, kad jeigu ir bus pritarta projektui, greičiausiai bus pasiūlymų jį patobulinti, kad jis aprėptų visus gyventojus, kurie yra to amžiaus ir kurie pasiskiepijo.“

Pasisako už išmokas esantiems rizikos grupėje

Lietuvos regionų frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė teigė, jog A.Verygos teikiamas siūlymas platesnis ir geresnis, nes atsižvelgiama į rizikos grupėje esančių žmonių poreikius.

„Mes palaikome Aurelijaus Verygos siūlymą, nes vis dėlto racionalesnis sprendimas kalbant apie amžių. Tai yra pensinio amžiaus žmonės ir taip pat užtikrina, kad ir tie pasiskiepijusieji anksčiau gaus išmoką.

Jie patobulino savo įstatymo projektą ir atsižvelgs į rizikos grupes.

Jie patobulino savo įstatymo projektą ir atsižvelgs į rizikos grupes. Tai yra tam tikrų lėtinių ligų turinčių žmonių galimybės, jeigu jau mes nusprendžiame taip žmones skatinti tomis išmokomis“, – dėstė politikė.

Socialdemokratai – prieš išmokas

Socialdemokratai, pasak jų frakcijos seniūno Algirdo Syso, išvis nepalaikys nė vienos iniciatyvos dėl 100 eurų senjorams. Jo įsitikinimu, tai nepadarys proveržio didinant skiepijimo mastus.

Politiko vertinimu, pinigus derėtų skirti skiepytis skatinantiems medikams.

„Mūsų socialdemokratų frakcijos nuomone, tuos pinigus geriau skirti medikams. Tiems, kurie dirba. Jeigu jiems normaliai mokėsim, jie apeis kiekvieną, kas dar nepasiskiepiję rajonuose“, – komentavo A.Sysas.

Siekia išvengti diskriminacijos

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijos narys, buvęs sveikatos apsaugos ministras A.Veryga sakė ketinantis teikti savo siūlymus.

„Nesuprantu Seimo Teisės departamento, kuris mūsų platesniam projekte įžvelgė prieštaravimą Konstitucijai dėl diskriminacijos, o siauresniame projekte nebemato jokios problemos. Kas čia yra? Kadangi gavome pastabą, mes į tai pažiūrėjom rimtai, užregistravome pasiūlymą, išplėtėme grupę, įtraukdami ir sunkiomis lėtinėmis ligom sergančius asmenis“, – kalbėjo A.Veryga, kurio pasisakymą cituoja BNS.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Be šių asmenų, pasak politiko, išmoką turėtų gauti ir visi vyresni nei 65-erių metų senjorai.

Siekia motyvuoti jautriausią grupę

Premjerė Ingrida Šimonytė, aiškindama, kodėl išmokas siūloma skirti 75 metų ir vyresniems asmenims, teigė, jog šio amžiaus grupės asmenys gerokai vangiau skiepijasi, be to, jų daugiau miršta nuo koronaviruso.

„Amžiaus grupė 75+ dėl įvairių priežasčių yra turbūt pati jautriausia ir jos paskiepijimo mastai yra nepakankami. Taigi būtent juos reikėtų labiausiai ir skatinti“, – komentavo I.Šimonytė.

Jeigu nors kelias gyvybes taip pavyks išgelbėti, tikrai žmogiškai aš būsiu tuo patenkinta.

Pasak jos, jei 100 eurų paskatins senjorus eiti skiepytis ir taip galbūt išvengti mirties, priemonė duos naudos:

„Jeigu nors kelias gyvybes taip pavyks išgelbėti, tikrai žmogiškai aš būsiu tuo patenkinta.“

Apie A.Verygos ir Vyriausybės teikiamus projektus daugiau – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius