Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 27

Opozicija nepajėgė įkąsti D.Kreiviui, bet turi dar du geresnius taikinius

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas, Mykolo Romerio universiteto politologė Rima Urbonaitė, Vytauto Didžiojo universiteto docentas Ignas Kalpokas portalo 15min video laidoje „15/15“ įvertino, kodėl nepavyko interpeliacija D.Kreiviui ir aptarė futbolo federacijos ateitį. Be to R.Urbonaitė ir I.Kalpokas prognozuoja, kurie kiti ministrai artimiausiu metu bus čirškinami ant interpeliacijos keptuvės.
Gabrielius Landsbergis, Aušrinė Armonaitė, Viktoras Pranckietis
Gabrielius Landsbergis, Aušrinė Armonaitė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

A.Čiučiurkaitė: Pone L.Kasčiūnai, kuri naujiena šiandien didesnė: ar nepavykusi interpeliaciją D. Kreiviui, ar Seimo pritarimas sprendimui įvesti tiesioginį valdymą Futbolo federacijoje?

L.Kasčiūnas: Aš galbūt pradėsiu nuo to, kad mes kol kas tik žengėme pirmą žingsnį dėl tiesioginio valdymo Lietuvos futbole (...), tai yra pateikimo stadija. Mes labai aiškiai pasakėme ir mūsų futbolo federacijos atstovams, kad dabar viskas priklauso nuo jų. Jeigu jie nenori tiesioginio valdymo ir jeigu jie iš tikrųjų nuoširdžiai nori nusikratyti ryšių su kriminalu ir padaryti Lietuvos futbolo valdymą daug demokratiškesniu, jiems tiesiog reikėtų įgyvendinti (...) tai, ką mes siūlome įstatyme.

Mes įstatyme perkeliame pavyzdinius FIFA įstatus – aš galbūt įvardinsiu tik 3-4 dalykus: tai yra futbolo klubų Lietuvos įtraukimas į Lietuvos futbolo valdymą, jie taptų federacijos nariais. Vykdomasis komitetas, kuris yra savotiška Vyriausybė futbole, turi būti renkamas tiesiogiai, o ne skiriamas regionuose. Ir, be jokios abejonės, būtina susitvarkyti su nepriekaištingos reputacijos statusu ir kriterijais žmonėms, kurie eitų į valdančiąsias pozicijas futbolo federacijoj (...).

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Laurynas Kasčiūnas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Laurynas Kasčiūnas

Mes jau girdim iš jų, kad jie mato iššūkius, mato problemas ir ieškos galimybių jas spręsti. Jei taip bus, mes toliau su įstatymu nejudėsime. Jeigu matysime, kad tos jų kalbos yra nenuoširdžios, dar vienas blefas, tai įstatymo projektas toliau judės Seime. Manyčiau, kad tai yra pirmas žingsnis, kuris atidaro galimybes dabar futbolui keistis iš esmės.

A.Čiučiurkaitė: Tai dabar kamuolys Futbolo federacijoje yra. Ir kiek laiko jūs jiems duodate?

L.Kasčiūnas: Na, žinot, mes galbūt nekalbame ultimatumais, bet tas negali būti pernelyg ilgai...

A.Čiučiurkaitė: Vis tiek kažkoks turi būti apibrėžtumas...

L.Kasčiūnas: Manau, kad tai yra šie metai, kai turėtų būti padaryti sprendimai ir, matyt, pakeisti įstatai. Po to jau modeliuojama pagal naujus įstatus nauja konferencija futbolo federacijoje, kur pagal naujus įstatus susiformuotų valdančioji struktūra.

A.Čiučiurkaitė: Kokia jūsų reakcija į nepavykusią interpeliaciją ministrui D.Kreiviui?

L.Kasčiūnas: Ji ir negalėjo pavykti, man atrodo, tą puikiai supranta ir opozicija. (...) Jie dabar bando, sakykim taip, po vieną ministrą statyti tribūnoje ir, tarkim, rodyt savo tam tikrą matomumą. Tą aš politiškai galiu suprasti, bet faktas, kad elektros kainų šokas, su kuriuo mes dabar susiduriam, – nėra mūsų galioje, nėra ministro galioje ir ne jo veiksmų pasekmė.

Tai yra iš esmės geopolitinės priežastys, jos nulemia tai, kad mes turime tokias elektros kainas. O kad mes neturime savo generavimo šaltinių, kurie leistų amortizuoti dabartinę situaciją, – tai yra dešimtmečio problemų rinkinys. Tie, kurie inicijuoja interpeliaciją, turi savęs paklausti – jeigu buvo valdantieji, ką padarė dėl atominės elektrinės projekto Lietuvoje, ką padarė dėl, pavyzdžiui, galimybės deginti mazutą Lietuvoje ir tokiu būdu, sakykim taip, ekstremaliomis situacijomis kompensuoti tam tikrą vakuumą, kai to reikia.

Kai duriame į šitas problemas ir priimtus sprendimus prieš 8, 9 ar 10 metų, ir rodome, kas buvo padaryta – na, jie turbūt patys supranta, kad čia yra jų nepadarytų namų darbų pasekmė. Tai, kas šiandien vyksta energetikoje, Dainius pats gerai apibūdino, yra visų mūsų problema, todėl tikrai nebuvo sąžininga viską suversti ant vieno ministro. Šitas ministras kaip tik, mano požiūriu, yra vienas stipriausių Vyriausybės ministrų, jis turi aiškią viziją energetikoje, visi (...) geoenergetiniai sprendimai yra labai stiprūs. Manau, kad tai yra žmogus, kuris tikrai stiprina mūsų energetinį saugumą.

A. Čiučiurkaitė: Ponia R.Urbonaite, kaip jums atrodo, kuri naujiena šiandien yra didesnė – ar Seimo pritarimas įstatymo projektui dėl Futbolo federacijos tiesioginio valdymo, ar D.Kreivio interpeliacija nepavykusi?

R.Urbonaitė: Na, turbūt priklauso nuo to, kiek čia mes esame futbolo fanai. Aš, kaip serganti už Lietuvos futbolą, pasakysiu, kad tikrai tuos procesus jau seniai reikėjo spręsti ir aš sveikinu iš esmės sprendimą, nes toleruoti tai, kas ilgus metus mūsų futbole buvo toleruojama, iš esmės jau yra neįmanoma. Tai aš manyčiau, kad čia yra tam tikri privalumai.

Aivaro Žydelio / 15min nuotr./Rima Urbonaitė
Aivaro Žydelio / 15min nuotr./Rima Urbonaitė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius