-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 17

Opozicija ruošiasi valdžios šturmui

Likus kiek daugiau nei metams iki Lietuvos Seimo rinkimų, partijos jau galanda ginklus. Šeštadienį posėdžiavusi Lietuvos socialdemokratų partijos taryba patvirtino savo veiklos kryptis ruošiantis rinkimams, patvirtino ir preliminarų kandidatų vienmandatėse rinkimų apygardose sąrašą.
Socialdemokratų partijos suvažiavimo akimirka
Socialdemokratų partijos suvažiavimo akimirka / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Ryžtingai nusiteikę ne tik socialdemokratai. Rinkimų karštinė, regis, užkrėtė ir kitas opozicines partijas.

„Mes ir dabar jau rugsėjo dešimtą dieną pradėjome dirbti pasirašydami trijų opozicinių partijų vadovų susitarimą“, – 15min.lt sakė Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius.

Susitarime esą numatyta, kad trijų opozicinių partijų atstovai renkasi kiekvieną antradienį ir ketvirtadienį į plenarinių posėdžių darbotvarkės aptarimus. Trečiadieniais numatytos visų opozicinių partijų diskusijos.

„Mes ir tarp opozicinių partijų vadovų organizuosime susitikimus ir strateguosime veiksmus ruošdamiesi ateinantiems Seimo rinkimams“, – sakė A.Butkevičius.

Su bet kuo į koaliciją neis

Partijos vadovas tarybos posėdžio metu sakė, jog būtina apsispręsti, kurie koalicijos partneriai socialdemokratams būtų priimtini ir nesiveržti į valdžią „su bet kuo ir kokia kaina“. Jo vertinimu, partija įvairiais lygmenimis turėtų svarstyti, kokios politinės jėgos, jų programinės nuostatos socialdemokratams yra priimtinos.

„Viena iš grėsmių, kad taip formuojant valdžios struktūras neproporcingai didelę įtaką gali gauti visai ne didžiausią pasitikėjimą rinkimuose pelniusi politinė jėga. Kita grėsmė susijusi su pagunda dėl valdžios dėtis į koalicijas su bet kuo ir taip išduoti savo principus. Tai labai svarbi tema, susijusi su mūsų partijos identitetu, su tuo, kaip ją suvokia ir priima žmonės“, – kalbėjo partijos pirmininkas.

Tuo tarpu partijos prezidiumo narys, buvęs parlamentaras ir europarlamentaras Aloyzas Sakalas tvirtino, jog po 2004 metų rinkimų, po kurių darė koaliciją su Darbo partija bei socialliberalais, LSDP nusigręžė nuo savo vertybių ir pasuko liberalizmo kryptimi, ir tai reikia pripažinti kaip padarytą klaidą.

„Pritariu partijos pirmininko pozicijai, kad negalima eiti į koaliciją atsisakant savo principinių nuostatų. Mes neturime atsisakyti nuostatų, kurio neleidžia didinti socialinės atskirties. Mes padarėme klaidą, kai žadėjom įvesti progresinių mokesčių tarifą, nekilnojamo mokesčio, bet to atsisakėm, tai buvo padaryta didžiulė klaida ir tapome liberalais kaip ir kitos liberalios partijos“, – kalbėjo A.Sakalas.

Konservatoriai norėjo gero

Partijos pirmininkas A.Butkevičius savo kalboje pažėrė kritikos dabartinei konservatorių valdomai Vyriausybei, tačiau perspėjo, kad per agitaciją „būtų neprotinga tvirtinti, kad valdantieji visus tuos trejus metus užsiiminėjo sąmoningu kenkimu valstybei“.

„Manau, kad jie turėjo nemažai gerų norų. Tačiau, deja, jiems, viena vertus, pritrūko išmanymo, kompetencijos įgyvendinti kai kuriuos racionalius sumanymus, antra vertus, pristigo politinės valios pripažinti savo klaidas ir imtis alternatyvių sprendimų“, – kalbėjo partijos pirmininkas.

Staigmenų LSDP kandidatų sąraše nedaug – daugiausiai vienmandatėse keliami jau anksčiau čia kandidatavę, o dalis ir išrinkti, politikai, tačiau esama ir naujų veidų.

Sostinės Naujamiesčio apygardoje kaip preliminarus kandidatas nurodomas kompozitorius Faustas Latėnas, Fabijoniškių – finansų analitikas Stasys Jakeliūnas.

Kaune Aleksoto-Vilijampolės apygardoje buvo svarstyta galimybė kelti buvusio socialliberalo, humoristo Artūro Orlausko kandidatūrą, tačiau prezidiumas nusprendė, o taryba vėliau patvirtino vietos skyriaus pirmininko Stepono Vaičikausko kandidatūrą.

LSDP nurodo turinti per 18  tūkst. narių ir turi antrą pagal dydį – 24 narių – frakciją Seime, taip pat tai didžiausia opozicinė frakcija.

Per praėjusius Seimo rinkimus socialdemokratai gavo 11,72 proc. ir su šiuo rezultatu daugiamandatėje apygardoje buvo ketvirti.

Rinkimai į Lietuvos Respublikos Seimą vyks kitų metų spalio 14 dieną.

Dienraščio „Lietuvos rytas“ skelbiamos apklausos duomenimis, jeigu artimiausią sekmadienį vyktų rinkimai į Seimą, juos laimėtų opozicinės partijos. Už Lietuvos socialdemokratų partiją balsuotų 17,3 proc. gyventojų (liepą partija turėjo 14,6 proc. palaikymą). Populiarėjanti darbo partija gautų 13,1 proc. rinkėjų balsų (liepą – 9,9 proc.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius