Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 01

Oriam darželio „Čiauškutis“ gyvenimui trūksta 35 tūkst. eurų, todėl juos turi sunešti vaikų tėvai

Į redakciją kreipėsi tėvai, pasipiktinę Vilniaus specialiojo lopšelio-darželio „Čiauškutis“ administracijos spaudimu jį lankančių vaikų tėvams susimokėti už naujus patalynės komplektus, kuriuos norima įsigyti. Darželio direktorė teigia, kad tam, kad darželis gyventų oriai, trūksta 35 tūkst. eurų sumos.
Vilniaus darželis „Čiauškutis“
Vilniaus darželis „Čiauškutis“ / Vilniaus darželio „Čiauškutis“ nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Tėvai nepatenkianti rinkliavomis ir vadina tai reketavimu
  • Direktorė tikina, kad parama savanoriška ir oficiali
  • Darželiui iki metų pabaigos jau trūksta 35 tūkst. eurų
  • Be rėmėjų darželiai neišgyventų

Už patalus iš „Ikea“ – beveik 52 eurai

„Nemaloniausia yra tai, kad nors viskas suformuluota labai gražiai, iš tiesų tai ne prašymas, o aiškus baksnojimas ir spaudimas. Esą jei lankytume privatų darželį, mokėtume ne tokias sumas. Tačiau mes nelankome privataus darželio. Ar turime jaustis kalti, kad darželiui trūksta lėšų? Šį darželį lanko neįgalūs vaikai, kurių poreikiai dideli, taigi šeimos tikrai neturi pinigų pertekliaus, jos viską investuoja į vaiką“, – teigė viena mama.

Pasak jos, visi darželį lankančių vaikų tėvai gavo elektroninius laiškus, kuriuose nurodyta, kad patalynė darželyje keista prieš 8 metus. Jos atnaujinimui reikalinga suma – 51,54 euro – paskaičiuota remiantis „Ikea“ katalogo kainomis.

Laiške taip pat paminėta, kad šiuo metu darželio Labdaros ir paramos fonde yra apie 3500 eurų, iki reikiamos sumos trūksta panašiai tiek pat.

Vadovybė traktuoja, kad privačiame darželyje tėvai mokėtų žymiai daugiau, todėl patalynės pirkimas yra būtinas.

„Toks tėvų reketavimas iš darželio vadovybės pusės yra nepriimtinas. Vadovybė traktuoja, kad privačiame darželyje tėvai mokėtų žymiai daugiau, todėl patalynės pirkimas yra būtinas. Ir tai ne pirmas atvejis. Pernai rudenį mes visi gavome valymo priemonių, kurias turime nupirkti, sąrašus. Sąraše buvo įrašyti tokie dalykai, kaip tualetinis popierius, ūkinis muilas, grindų ploviklis, guminės pirštinės ir t.t.“, – pasakojo moteris.

Pašnekovė teigė, kad jai nebūtų finansiškai skausminga sumokėti nurodytą sumą, bet jai nepatinka pats prašymo būdas – darželį lankančių vaikų tėvai jaučia spaudimą privalomai pervesti pinigus į darželio sąskaitą.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Kaune darželinukų tėvams nebereikės pirkti higienos prekių
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Higienos priemonės

Po susirinkimo pinigus pervedė tik vienas žmogus

Įstaigos vadovė Erinija Svarinskienė patikino, kad darželio buhalterija apskaitoma centralizuotai – ją tvarko biudžetinių įstaigų buhalterinės apskaitos įstaiga, todėl visi finansiniai dokumentai skaidrūs ir prieinami visiems. Tiek pats darželis, tiek jame tėvų įkurtas Paramos ir labdaros fondas yra oficialūs paramos gavėjai, turintys teisę prašyti finansinės paramos. Ir jau tėvų laisva valia – parems jie ar ne.

Jeigu labai skausminga tiesiog paaukoti pinigų, leisime tuos patalus išsinešti.

„Prieš porą savaičių darėme susirinkimą. Atėjo apie 40 tėvų. Nusprendėme paprašyti paremti patalynės atnaujinimą. Juk jų vaikai čia praleidžia iki 12 valandų per parą, jie ir miegos toje patalynėje. Ne sau į namus prašau. Taigi pasiteiravome – galbūt atsirastų norinčiųjų visiškai savanoriškai ir pagal savo galimybes paremti fondą, kad už surinktus pinigus įsigytume po naują pagalvę, apklotą ir 2 patalynės komplektus, kad būtų kuo pakeisti, kai vieną skalbsime.

Galbūt vieni galėtų paaukoti tris eurus, kiti – penkis, treti nupirkti visą patalynės komplektą, o ketvirti – jį nupirkti ne tik savo vaikui, bet ir dar dviem kitiems. 7000 eurų, kurių reikia visai patalynei atnaujinti, įstaigai labai dideli pinigai. Už ką mes apmokėsime sąskaitas, kurios nuolat ateina? Po susirinkimo pinigų pervedė vos vienas žmogus. Tuomet nusprendėme išsiuntinėti visiems tėvams aiškinamąjį laišką su prašymu paaukoti naujai patalynei, kadangi galbūt ne visi ir žinojo apie tokią iniciatyvą“, – situaciją aiškino pašnekovė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus SOS vaikų kaime Tarptautinei vaikų gynimo dienai skirtas renginys.
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus SOS vaikų kaime Tarptautinei vaikų gynimo dienai skirtas renginys.

Iš kokių lėšų darželis gyvena

Kaip pasakojo E.Svarinskienė, darželio pajamas sudaro keli finansavimo šaltiniai. Vienas iš jų – ikimokyklinio ugdymo krepšelis, kurį „atsineša“ su savimi kiekvienas vaikas. Jis siekia per tūkstantį eurų. Didžioji dalis lėšų nukeliauja darbo užmokesčiui.

Kadangi darželį lanko specialių poreikių turintys vaikai, čia dirba didelė specialistų komanda (kineziterapeutai, logopedai ir pan.), dar 1200 eurų nuo visų per krepšelius surinktų lėtų šiemet buvo skirta pedagogų kvalifikacijai, 600 eurų – edukacijai, 2400 – ugdymo priemonių įsigijimui.

Pagrindinis finansavimo šaltinis – savivaldybės biudžetas. Iš jo gauti pinigai taip pat skiriami darbo užmokesčiui ir komunalinėms išlaidoms padengti. Šiemet savivaldybė papildomai skyrė 1700 eurų šiukšlių išvežimui ir apie 200 eurų telefono ryšiui apmokėti. Anksčiau už tai darželiui tekdavo mokėti iš ugdymui skirtų lėšų.

Ugdymui skirtos lėšas sudaro tėvų mokestis už darželį – 15 eurų per mėnesį. Vidutiniškai darželį lanko apie 130 vaikų, taigi per mėnesį susidaro 1950 eurų, per metus – 23 400 eurų. Šios lėšos taip pat naudojamos įstaigos reikmėms – ugdymo priemonių įsigijimui, darbo užmokesčiui, komunalinėms išlaidoms, nes savivaldybės skirtų lėšų neužtenka.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vaikystė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vaikystė

Tėvai darželiui įsiskolinę per 2 tūkst. eurų

„Yra ilgas sąrašas dalykų, kuriuos privalu padaryti, kad įstaiga galėtų funkcionuoti. Visi jie kainuoja: įvairių kilimėlių nuoma, gesintuvų patikra, telekomunikacijos paslaugos, baldų, ugdymo priemonių, biuro įrenginių, kanceliarinių prekių atnaujinimas, ūkinės prekės, lemputės, valymo, higienos priemonės, maistinių atliekų šalinimas, patalynės skalbimas, dezinfekcija, signalizacijos aptarnavimas, termometrų patikra ir kalibravimas, elektros prietaisų taisymas, draudimas, be kurio negalioja licencija, vaistinėlės, medikamentai, darbuotojų sveikatos tikrinimai, valstybės rinkliavos už licencijas ir pažymas. Taigi yra daugybė dalykų, už kuriuos reikia mokėti, o pinigų yra labai mažai.

Pavyzdžiui, gegužės mėnesio paskaičiavimais, tėvai įsiskolinę per 2 tūkst. eurų. Mes jiems vis primename, bet jie tuomet neatveda vaiko, kad tik nereikėtų susimokėti. Kai kurių skolos viršija 100 eurų. Kodėl taip nutinka? Manau, dėl to kad, Lietuvos žmonėms trūksta finansų valdymo žinių.

Visi darželį lankantys vaikai gauna neįgalumo išmoką, kuri gali būti nuo 150 iki 300 eurų per mėnesį, o mokestis už darželį tikrai sąlyginai labai nedidelis, turint omeny, kiek paslaugų čia gauna vaikai. Iš viso tėvai per mėnesį sumoka 35 eurus – 15 eurų už ugdymą ir 20 eurų už maitinimą“, – svarstė pašnekovė.

Pasak jos, vaikai gali būti darželyje 12 valandų, jie čia prižiūrimi, pamaitinami, migdomi, mokomi. Taigi tėvams sudaromos visos sąlygos dirbti patiems, tačiau labai dažnai bent vienas iš tėvų nedirba, todėl už vaiką gautą išmoką naudoja savo reikmėms, maistui.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vaikystė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vaikystė

Kiek pinigų reikia oriam gyvenimui

Pasak E.Svarinskienės, kad būtų galima gyventi oriai, t. y. darželis galėtų susimokėti už visas einamąsias sąskaitas, per metus reikėtų gauti 60 tūkst. eurų finansavimą. Šiemetinis savivaldybės nustatytas darželio biudžetas – 25 tūkst. eurų ir jau dabar iki metų pabaigos trūksta beveik 35 tūkst. eurų. Jos žiniomis, kai kurie paprasti, ne specializuoti darželiai, verčiasi dar prasčiau. Jiems tenka visas ugdymui skirtas lėšas panaudoti darbuotojų atlyginimams ir lėšų veiklai vykdyti visai nelieka.

„Mes patys labai intensyviai ieškome rėmėjų. Tėvai – paskutinė instancija paramai prašyti. Ir tai ne joks kyšininkavimas ar reketavimas. Tai laisva valia suteikiama parama. Deja, dalinimosi kultūros pas mus dar nėra. Pavyzdžiui, pagal ministerijos patvirtintą tvarką kanceliarines prekes savo vaikui turi parūpinti patys tėvai, tačiau tai padaro ne visi.

Vis dar įsivaizduojama, kad valstybė turi viską suteikti, o tėvų pareiga – tik atvesti vaiką į darželį. Todėl piktinamasi net dėl prašymo padėti įsigyti naujus patalus, nors mes sakome, kad jeigu labai skausminga tiesiog paaukoti pinigų, leisime tuos patalus išsinešti“, – tikino pašnekovė.

Jos teigimu, privačiame darželyje per mėnesį tenka mokėti 300 eurų, patalynę patiems nusipirkti ir dar kiekvieną penktadienį pasiimi išskalbti. Ir niekas nesiskundžia. Taigi viskas priklauso nuo požiūrio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius