Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 12

Oro kokybė – visuomenės rūpestis

Aplinkos ministerija informuoja, kad šiais metais sausio-vasario mėnesiais, priešingai nei 2008 m., visuose Lietuvos miestuose, kuriuose yra įrengtos oro kokybės tyrimų stotys, buvo fiksuota daug daugiau smulkiųjų kietųjų dalelių koncentracijos paros ribinės vertės (50 µg/m3) viršijimo atvejų.
Didžiausia oro tarša užfiksuota Jonavoje ir Kaune.
Oras / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Pernai šiuo laikotarpiu iš viso buvo nustatytas tik vienas viršijimo atvejis Kaune ir dėl to pirmą kartą per pastaruosius 4 metus nei vienoje miestų oro kokybės tyrimų stotyje šių dalelių koncentracija nebuvo viršyta daugiau kaip 35 kartus per metus.

Šiais metais per pirmuosius du mėnesius Klaipėdoje (Šilutės pl.) jau nustatyta 13 viršijimo atvejų, Panevėžyje (Centre) – 12, Kaune (Petrašiūnuose) – 10, Vilniuje (Senamiestyje) ir Jonavoje – po 8, Šiauliuose – 7, Kėdainiuose – 4, Mažeikiuose – 3, N. Akmenėje – 2.

„Tokį oro užterštumo padidėjimą sukėlė šaltesni pirmųjų šių metų mėnesių orai, – sakė Aplinkos ministerijos sekretorius Aleksandras Spruogis. – Vidutinė oro temperatūra buvo maždaug 3-4 laipsniais žemesnė nei ankstesniais metais, dėl to intensyviau buvo kūrenama, ypač privačiuose namuose. Dažniau buvo nevėjuotų dienų, o jos nepalankios į atmosferą išmestų teršalų išsisklaidymui“.

Pasak Aleksandro Spruogio, jau dabar esant pakankamai dideliam viršijimo atvejų skaičiui, neramina ir tai, kad kasmet kietųjų detalių koncentracija padidėja pavasarį nusistovėjus saulėtiems ir sausiems orams. Po žiemos miestų gatvėse susikaupęs smėlis ir kiti išdžiūvę nešvarumai transporto priemonių ar stipresnio vėjo pakeliami į orą labai padidina jo užterštumą kietosiomis dalelėmis.

Aplinkos ministerija primygtinai ragina visų savivaldybių administracijas, savivaldybių įmonių ar kitų įmonių, su kuriomis savivaldybės sudarė sutartis dėl miestų tvarkymo, regionų aplinkos apsaugos departamentų atsakingus darbuotojus neatidėliojant pagal kompetenciją imtis visų organizacinių ir teisinių priemonių, kad būtų laiku ir švariai nuvalytos, o vėliau ir nuplautos gatvės ir jų prieigos, iš šalikelių išvežti po žiemos susikaupę nešvarumai. Reikia mažinti kietųjų dalelių susidarymą statybų aikštelėse ir miestų gatvių teršimą iš šių aikštelių išvažiuojančių autotransporto priemonių ratų išvežamu purvu.

Kaip teigia Aleksandras Spruogis, niekas negali būti abejingas aplinkos oro, kuriuo mes visi neišvengiamai kvėpuojame, kokybei. Privačių namų gyventojai taip pat gali prisidėti prie aplinkos oro kokybės gerinimo nedegindami buitinių ar kitokių atliekų namų apšildymui ar laužuose, nors pavasarį išsivalydami su jiems priklausančia teritorija besiribojančių gatvių važiuojamosios dalies pakraščius, šaligatvius, pakeles.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius