Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 07

Petrą Gražulį pavijo praeities mįslės

Virš į skandalus vis įsiveliančio Seimo nario Petro Gražulio galvos vėl tvenkiasi įtarimų debesys. Iš jo laukiama paaiškinimo dėl nutylėtų biografijos faktų. Ne kartą į teisėsaugos bei etikos sargų akiratį patekusiam Seimo nariui iki šiol vis pavykdavo išlipti sausam iš balos. Tačiau kovotoju už tiesą besiskelbiantis politikas jau ėmė erzinti ne tik oponentus, bet ir rinkėjus.
P.Gražulis Seime šnipinės kolegas su TV kamera už dyką.
P.Gražulis tikina, kad su juo oponentai bando susidoroti nešvariais būdais. / „Scanpix“ nuotr.

Įtartina praeitis

Grupė Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos narių atmetė opozicijoje esančios partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovų siūlymą jungtis į bendrą koaliciją. Savo sprendimą valdantieji motyvavo tuo, kad jiems įtarimų sukėlė rajone „tvarkiečiams“ diriguojančio P.Gražulio biografijos spragos.

„Ką jis veikė po Miroslavo vidurinės mokyklos baigimo (Alytaus rajonas) 1975 metais iki 1988 metų; už ką iš tikrųjų buvo teistas; koks teismas nuteisė ir kuriam laikui. Mums yra susidaręs toks įspūdis, kad tai yra ne biografijos, o galimai biografinių legendų variacijos, skirtos naiviems politiniams oponentams ir rinkėjams, kurie tiki sekama „pasaka“ apie tris brolius kunigus ir ketvirtą brolį „bebaimį kovotoją“ su sovietiniu režimu“, – teigiama laiške „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijai, kurį pasirašė 14 rajono politikų – konservatorių, Žemaičių partijos bei Liberalų ir centro sąjungos atstovai.

„Mes išsakėme priežastis, kodėl nenorime jungtis, nes ši partija, paprastai tariant, yra nelietuviška. Mums neaiški P.Gražulio praeitis, tad tikimės kai kurių institucijų pagalbos. Nors abejoju, kad kas nors imsis kapstyti giliau“, – „15min“ sakė konservatorių atstovas Dangirdas Lingys.

Pasijuto apšmeižtas

Seimo interneto tinklalapyje pateiktoje parlamentaro biografijoje nėra įvardijama, ką P.Gražulis veikė nuo 1975 m., kai pradėjo studijas Kauno technologijos universitete. Apie daugiau nei dešimtmetį jo gyvenimo nėra jokių duomenų. Kitas įrašas skelbia, kad 1988 m. neva už atsisakymą tarnauti sovietų armijoje būsimasis politikas kalėjo Lukiškėse, Pravieniškėse, o vėliau – Mordovijoje.

Parlamentaras teigė nematęs būtinybės į biografiją sudėti tai, kas ir taip visiems žinoma. „Visą jaunystę praleidau prie bažnyčios, platinome religinę, tautinę literatūrą, rinkome parašus, kad būtų išlaisvinti įkalintieji kunigai, kad tikintiesiems būtų sugrąžintos bažnyčios. Mano jaunystė buvo pašvęsta kovai už mūsų tikinčiųjų ir tautos laisvę. Visą gyvenimą tam ir atidaviau, iki nepriklausomybės atgavimo. Ką man dar įrašyti? Negi savo darbus aprašinėti?“ – greitakalbe bėrė P.Gražulis.

Jis Klaipėdos rajono politikų poelgį pavadino bandymu susidoroti nešvariais būdais. „Tai visiškas absurdas. Reikalausiu, kad jie paneigtų visą šitą šmeižtą ir sieksiu, kad būtų iškelta baudžiamoji byla“, – karščiavosi „tvarkietis“. 

Užkliuvo ir koldūnai

Laiške, kuris buvo išsiųstas ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui, Klaipėdos rajono politikai įvardijo ir daugiau klausimų, į kuriuos iki šiol nėra atsakyta.

Jiems rūpi, kodėl parlamentaras taip kruopščiai stengiasi slėpti savo tikrąsias sąsajas su bendrove „Judex“. „Šis „uabas“ ne tik gamina koldūnus, spausdina įvairius leidinius, bet ir yra net kelių laikraštukų leidėjas ir galimai savininkas, įskaitant ir „Klaipėdos rajono savaitė“. Pagrįstai kyla klausimas, kas finansavo ir kokiomis aplinkybėmis UAB „Jutex“ pavirto į UAB „Judex“? Ar tai nėra galimai užsienio spec. tarnybų priedangos firma?“ – klausiama viešai išplatintame laiške.

„Daug kas gali būti siejama su manimi, bet svarbiausia, kas ir kam priklauso teisėtai. Aš net nežinau, kas yra šios įmonės steigėjas ir kas savininkas“, – atkirto P.Gražulis. Tačiau interesų deklaracijoje nurodyta, jog P.Gražulio žmona Raminta Gražulienė dirba UAB „Judex“. Be to, spaudoje ne kartą rašyta, kad įmonės akcininkas Sigitas Mačiulis yra geras politiko draugas, o bendrovei anksčiau yra vadovavęs ir parlamentaro brolis.

Kalbama, kad Seimo narys ne tik dažnai lankosi Kaune veikiančioje ir koldūnus gaminančioje įmonėje, bet ir neva dalija nurodymus. „Apie koldūnus kalbama jau seniai. Kiek pamenu, prieš kelerius metus jis besibaigiančio galiojimo šaldytus koldūnus pakuotėmis čia veždavo ir dalindavo kaip labdarą nepasiturintiems žmonėms. Ir žmonės jį garbina už gerumą ir dosnumą“, – kalbėjo D.Lingys.

„Jo jau per daug“

Vietoje nenustygstantis P.Gražulis – dažnas svečias Klaipėdos rajone. Rengdamasis artėjantiems Seimo rinkimams jis aplanko atokiausius kaimus, nepraleidžia ne tik bendruomenių renginių, bet ir šeimos švenčių.

„Žmonės jau iš jo juokiasi, o man jo tiesiog per daug. Įdomu, iš kur jis tiek pinigų gauna?“ – pyko Slengių kaime gyvenanti pedagogė Danutė Svobodienė.

Neformalaus Klaipėdos regiono visuomeninių nepolitinių organizacijų ir aktyvių piliečių sambūrio „Būkime vieningi“ lyderis Vaidas Lekstutis taip pat mano, kad aktyviai rajone besireiškiantis „tvarkietis“ turi du veidus. „Jis mums jau įgriso iki gyvo kaulo“, – sakė V.Lekstutis

Reikia atsakymų

Arvydas Anušauskas,
Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas

Vien dėl įtarimų tyrimai nevyksta, reikia faktų. Kiekvieno Seimo nario pareiga – nesukelti dviprasmiškų minčių ką nors nutylint apie save. Paties P.Gražulio pareiga dabar sąžiningai ir viešai atsakyti į klausimus ir tuos įtarimus išsklaidyti. Mes nerenkame informacijos apie Seimo narius ir jos netiksliname, jie patys atsakingi už informaciją, kurią pateikia. Pagelbėdamas politikams, galiu persiųsti jų laišką tiems, kas galėtų atsakyti į iškeltus klausimus. O tai, kad klausiama, yra gerai. Vadinasi žmonės domisi biografija ir randa neatitikimų. Jie turi teisę kelti klausimus, patinka tai P.Gražuliui, ar ne. Gal pagaliau sulauksime atsakymų ir iš ko bei kokiomis sąlygomis jis nuomojasi automobilį?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius