Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 26

Pacientė suabejojo „Baltic Medics“ veikla Kaune: kraują pristatė į gyvūnų gydyklos patalpas

Sunegalavusiai Jonetos Kurkauskienės dukrai rugpjūčio 10 d. prireikė atlikti skubius kraujo tyrimus. Kadangi kiti tos dienos mėginiai jau buvo išgabenti į „Baltic Medics“ tyrimų laboratoriją, pacientei patarta juos nuvežti ten pačiai. Tačiau mėginio ji taip ir nepridavė. Moterį šokiravo tai, jog „Baltic Medics“ Kaune glaudžiasi veterinarijos klinikos patalpose. Įmonė tikina veiklos ten nevykdanti.
Laikina „Baltic Medics“ buveinė Kaune
Laikina „Baltic Medics“ buveinė Kaune / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

UAB „Baltic Medics“, UAB „Rezus.lt“ ir UAB „Invitro diagnostika“ sudaro vieną didžiausių medicininių laboratorinių tinklų Lietuvoje. Įmonių tinklą vienija 16 padalinių įvairiuose Lietuvos geografiniuose regionuose. Laboratorijose atliekama daug medicininių laboratorinių paslaugų. Tai skelbiama oficialiame „Baltic Medics“ internetiniame puslapyje. Tačiau J.Kurkauskienė suabejojo šios įmonės vykdoma veikla Kaune, kuriame ji taip pat turi įregistravusi kraujo ėmimo kabinetą.

„Rugpjūčio 10 d. su karščiuojančia dukra nuvykome pas šeimos gydytoją. Ji paskyrė skubiai atlikti kraujo tyrimus. Kadangi laboratorija, su kuria dirba klinika, buvo išsivežusi kraujo mėginius, klinikos personalas pasiūlė paimtą kraują patiems nuvežti į „Baltic Medics“ laboratoriją Kauno Savanorių pr. Tačiau nuvykus nurodytu adresu paaiškėjo, kad veikla ten nevykdoma – laboratorija išsikėlė“, – istoriją ėmė pasakoti moteris.

Jokių laboratorijos ženklų

Norėdama išsiaiškinti, kur išsikėlė „Baltic Medics“ personalas, ji paskambino įmonės internetiniame puslapyje nurodytu telefono numeriu. Laboratorijos darbuotoja pasiūlė kraują atvežti į Baltijos g. 26A. Tiesa, nelabai norėjo, kad jis ten būtų pristatytas.

„Nuvykusi į vietą jokių iškabų, jog ten veikia laboratorija, neaptikau. Langinės buvo užtrauktos. Tik lauko durys buvo netamsintos. Ant pastato kabėjo veterinarijos klinikos iškabos. Negalėjau patikėti. Tyrimus atlieka kažkokiame kioske? Juk tai mūsų sveikata“, – piktinosi J.Kurkauskienė.

Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Laikina „Baltic Medics“ buveinė Kaune
Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Laikina „Baltic Medics“ buveinė Kaune

Vėl paskambinus nurodytu telefonu, priimti mėginio iš pastato išėjo moteris su chalatu. Ir nors žadėta greitai pateikti tyrimų rezultatus, J.Kurkauskienei patalpos pasirodė antisanitarinės būklės, tad kraujo mėginio ji ten nepaliko. Nuvežė į Kauno klinikas.

„Grįžusi namo ėmiau domėtis „Baltic Medics“. Oficialiai prieinamuose informacijos šaltiniuose nepavyko rasti jokių duomenų, kad įmonė turi leidimą-higienos pasą ir licenciją vykdyti veiklą Baltijos g. Informavau apie tai Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą“, – patikino skundo autorė.

Baltijos g. veikla negalima

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamento Vidaus administravimo skyriaus vyriausioji specialistė Kristina Motiejūnaitė 15min patikino, jog operatyviosios visuomenės sveikatos saugos kontrolės metu, kuri atlikta 2016 m. rugpjūčio 17 d., nustatyta, kad „Baltic medics“ leidimo-higienos paso veiklai adresu Baltijos g. 26A Kaune neturi, tad veiklos ten vykdyti negali. Šiuo metu tyrimas dar nėra baigtas.

Nustatyta, kad „Baltic medics“ leidimo- higienos paso veiklai adresu Baltijos g. 26A Kaune neturi, tad veiklos ten vykdyti negali.

„Tačiau leidimas-higienos pasas „Baltic medics“ ambulatorinei asmens sveikatos priežiūros įstaigų veiklai išduotas adresu Savanorių pr. 169 Kaune, o kitai asmens sveikatos priežiūros įstaigų veiklai išduotas adresu Savanorių pr. 423 Kaune“, – pabrėžė K.Motiejūnaitė.

Pasak jos, pagal Administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) 42 str. už higienos norminio akto pažeidimą asmeniui taikoma nuo 14 iki 57 eurų bauda, o pareigūnui – nuo 14 iki 144 eurų. Jei pažeidimą pirmą kartą padaręs asmuo su juo sutinka, vadovaujantis ATPK 260 str., jam taikoma pusė minimalios baudos, t. y. surašomas protokolas su nurodymu per 10 d. sumokėti 7 eurus.

„Jei asmuo tokią veiklą vykdo be leidimo-higienos paso, apie tai yra informuojama Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba (VASPVT) prie Sveikatos apsaugos ministerijos, kuri sprendžia įmonės licencijavimo klausimą“, – pabrėžė K.Motiejūnaitė.

Skųsta ir veikla Klaipėdoje

Akreditavimo tarnybai ši istorija yra žinoma: tiek ji, tiek ir NVSC Kauno departamentas yra gavęs J.Kurkauskienės skundą ir jį nagrinėja.

„„Baltic Medics“ turi išduotą Įstaigos asmens sveikatos priežiūros licenciją, kuri suteikia teisę vykdyti veiklą adresu Savanorių pr. 423 Kaune ir ten teikti laboratorinės diagnostikos paslaugas, o veiklos adresu Savanorių pr. 169 – bendrosios praktikos slaugos paslaugas. Taip pat šiais veiklos adresais bendrovė turi NVSC išduotus leidimus-higienos pasus“, – informavo Akreditavimo tarnybos direktoriaus pavaduotoja Ramunė Vaitkevičienė.

Pasak jos, viena iš sąlygų norint gauti Įstaigos asmens sveikatos priežiūros licenciją, yra galiojantis leidimas-higienos pasas ir ūkinės komercinės veiklos vykdymo sąlygų vertinimo pažyma pagal įstaigos veiklos adresą, t. y., jeigu pasitvirtins, kad „Baltic Medics“ vykdo veiklą ne tuo veiklos adresu, kuris yra nurodytas išduotoje licencijoje ir leidime-higienos pase, gali būti priimtas sprendimas stabdyti Įstaigos asmens sveikatos priežiūros licencijos dalies galiojimą.

Pasiteiravus, ar anksčiau įmonė yra tikrinta, bausta, R.Vaitkevičienė atsakė, jog 2013 m. tarnyba buvo gavusi pareiškėjo paklausimą dėl galimai neteisėtos veiklos, tačiau faktai nepasitvirtino.

2014 m. sausį „Vakarų ekspresas“ rašė apie VASPVT atliktą patikrinimą, po kurio paaiškėjo, jog asmens sveikatos priežiūros paslaugas „Baltic Medics“ Klaipėdos Dragūnų g. teikė neteisėtai. Licenciją šiai veiklai įmonė turėjo, tačiau ji galėjo būti vykdoma visai kitoje uostamiesčio vietoje – Šaulių g. 21. Po auditorių patikrinimų „Baltic Medics“ neva buvo surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas dėl neteisėtų asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimo.

Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Laikina „Baltic Medics“ buveinė Kaune
Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Laikina „Baltic Medics“ buveinė Kaune

Tai – konkurentų blefas

„Baltic Medics“ vadovė Saulė Bieliauskienė tuomet žurnalistus įtikinėjo, kad minėtame Dragūnų g. 2 name neveikė bendrovės laboratorija. Jog savaitei buvo sustabdyta veikla Šaulių g., kol bus baigti tvarkyti visi naujos laboratorijos Dragūnų g. dokumentai. Ji kaltino konkurentus, kad išgalvotais skundais jie nori diskredituoti bendrovės veiklą. Tą patį trečiadienį ji tvirtino ir 15min žurnalistei.

Su visais baldais, aparatais iš Savanorių pr. išsikėlėme į Baltijos g. 26A. Taip, analizatoriai visi stovi ten, darbuotojai dirba biuro darbą, bet veiklos nevykdome, – teigė „Baltic Medics“ vadovė.

„Tuomet ten buvo kitokia situacija. Konkurentų užsakytas straipsnis. Kažkam labai širdį skaudėjo. Mes nedarome jokių nusižengimų. Viską darome gerai“, – patikino ji.

Anot S.Bieliauskienės, skundas dėl Kaune veikiančio padalinio – taip pat konkurentų darbas, nes jie sužinojo apie išsikraustymą, tačiau negali išsiaiškinti, kur kraustomasi.

„Su visais baldais, aparatais iš Savanorių pr. išsikėlėme į Baltijos g. 26A. Taip, analizatoriai visi stovi ten, darbuotojai dirba biuro darbą, bet veiklos nevykdome. Baltijos g. glausimės tol, kol gausime kitas mums ruošiamas patalpas „senojoje poliklinikoje“. Per savaitę ten turėtume įsikraustyti. Tačiau Kaune pradėsime veiklą vykdyti tik tuomet, kai įsirengsime, gausime higienos pasą, licencijos patikslinimą nauju adresu ir t.t.“, – paaiškino „Baltic Medics“ vadovė.

Pacientės J.Kurkauskienės istorija, jos teigimu, yra blefas. Pas juos jokia pacientė nėra atėjusi, nes ji net neturėtų galimybės patekti į patalpas Baltijos g. 26A. Ten vykdomas tik sandėliavimas.

„Iš patalpų Savanorių pr. buvome priversti išsikraustyti liepos mėnesį, nes baigėsi sutartis. Jos pratęsti, kol ieškome naujų patalpų, nepavyko, tad ir perkėlėme laikinai įrangą į Baltijos g. O administracija mūsų gali dirbti, kur nori. Ji tvarko ten duomenų bazę, registruoja „lapukus“, o kraujo mėginiai, surinkti kurjerio iš įvairių klinikų, keliauja tyrimui tiesiai į licencijuotą laboratoriją Klaipėdoje“, – patikino S.Bieliauskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius