-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 02 13

Padedant D.Kepeniui – U.Kiguolio vizitas pas skiepijimo prievaizdus: apie „nesąmones“ nekalbėjo

„Valstiečiui“ Dainiui Kepeniui paprašius, skiepų politiką koordinuojančio Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) vadovas Saulius Čaplinskas priėmė vakcinų priešininkus. ULAC vadovas nemano darantis reklamą besikuriančiai U.Kiguolio organizacijai, jis nori kalbėtis su visais.
S.Čaplikas (kairėje) ir U.Kiguolis (dešinėje)
S.Čaplikas (kairėje) ir U.Kiguolis (dešinėje) / 15min.lt koliažas

„Vadinamųjų skiepų skeptikų ir šios (ULAC – aut. past.) institucijos nuomonės nėra visiškai radikaliai priešingos. Smagu pagaliau matyti, kad įvairūs sistemos trūkumai pagaliau pripažįstami“, – feisbuke susitikimu džiaugėsi verslininkas Ugnius Kiguolis.

Vyras yra praėjusių metų gegužę įkurtos asociacijos „Firmus Medicus“ vadovas ir valdybos narys. Organizacija kelia tikslus gerinti švietimą apie vakcinas, išsaugoti teisę tėvams savo atžalų neskiepyti.

Nekalbėjo apie „nesąmones“

ULAC vadovo teigimu, susitikimą inicijavo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų (LVŽS) frakcijos narys Seime Dainius Kepenis. Vis dėlto susitikimo dalyviai prieš vizitą buvo informuoti, kad tam tikros temos pokalbio metu liečiamos nebus.

„Buvome sutarę, kad apie tokias nesąmones kaip neva skiepų sukeliamą autizmą nekalbėsime. Apie tai ir nekalbėjome. Koncentravomės į dvi problemas. BCŽ vakciną ir į virusinio hepatito B vakciną vaikams“, – 15min sakė S.Čaplinskas.

Buvome sutarę, kad apie tokias nesąmones, kaip neva skiepų sukeliamą autizmą, nekalbėsime.

Pašnekovo teigimu, susitikimo dalyviams buvo papasakota, kad su BCŽ vakcina susijusios komplikacijos dažniausiai kyla dėl to, kad skiepą reikia suleisti į odą, o kiek netikslus dūris į paodį gali sukelti limfmazgių uždegimą.

„Dėl šitos priežasties būna komplikacijos, o ne dėl sąmokslo teorijų, kurias jie buvo iškėlę, kad Lietuva perka neregistruotą vakciną iš Japonijos. Man rodos, šitas nuogąstavimas buvo išsklaidytas“, – paaiškino ULAC vadovas.

Nors buvo diskutuota apie galimybę tobulinti skiepų kalendorių ir kitų šalių praktiką skiepijant nuo tuberkuliozės, S.Čaplinskas patikino, kad jokiu būdu negalime kalbėti apie tai, kad BCŽ ir hepatito B skiepų reikėtų atsisakyti.

Prof. dr. Saulius Čaplinskas.
Prof. dr. Saulius Čaplinskas.

„Panašu, kad ir kiti susitikimo dalyviai tai suprato“, – paaiškino ULAC vadovas.

„Pirmas apsiuostymas“

Tuo tarpu susitikime dalyvavusi skiepų skeptikė ir 5G tinklo plėtros kritikė Ingrida Adamonienė feisbuke džiaugėsi galimybe susipažinti su ULAC atstovais ir pastebėjo, kad skirtingas puses supriešina žiniasklaida ir farmacijos pramonė.

„Aptarinėjom skiepų kalendoriaus „nedraugiškumą” kūdikiams, o ypač neišnešiotiems ir mažo svorio, šalutinių poveikių registrų bazės neveiksnumą, kad niekas nepripažįsta šalutinių poveikių, neigia mus, nukentėjusiuosius, ir net netiria visiškai užregistruotų atvejų“, – feisbuke dalijosi moteris.

Susikalbėti tikrai nepavyko, nes tai buvo kol kas „pirmas apsiuostymas“.

Pasak S.Čaplinsko, susitikimo metu neišvengta emocijų, nes kai kurie susitikimo dalyviai buvo linkę remtis vien asmenine patirtimi ir nuoskaudomis, todėl konstruktyviai pasikalbėti pavyko ne su visais susitikimo dalyviais.

U.Kiguolio įrašo komentatorei nusistebėjus, ką bendro galėjo rasti skiepų politikos įgyvendinimu užsiimančios institucijos atstovai ir vakcinų skeptikai, ir pati I.Adamonienė neslėpė neradusi bendros kalbos.

„Susikalbėti tikrai nepavyko, nes tai buvo kol kas „pirmas apsiuostymas“, pozicijos suvokimas, žinios taip pat daug kur nesueina, šiaip „du atskiri pasauliai“, bet mes susitikom ir šnekėjomės 2 valandas“, – dalijosi I.Adamonienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ugnius Kiguolis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ugnius Kiguolis

Ignoruoti negalima

ULAC vadovo teigimu, reikalingas dialogas su visais, besirūpinančiais vaikų sveikata. Viešai reiškiamą priešišką kai kurių susitikimo dalyvių požiūrį į vakcinas S.Čaplinskas siejo su prieiga prie melagingos informacijos internete.

Esą socialiniuose tinkluose nėra būdų užtikrinti, kad bus dalijamasi patikrinta informacija, todėl sąmokslo teorijos sklinda ne tik apie skiepus, bet ir, pavyzdžiui, apie oficialiai CONVID-19 vadinamą Uhano koronavirusą.

Pastebėjus, kad U.Kiguolis buvo vienas pirmųjų Lietuvoje išplatinusių sąmokslo teorijas apie CONVID-19 virusą, S.Čaplinskas atsakė, kad melaginga informacija dažnai būna itin profesionaliai užmaskuota, todėl informacijos sraute nesunku pasiklysti net ir protingiems žmonėms.

Šitaip pasiklysta ir protingi žmonės. Smalsūs, apsiskaitę, o ne, kaip kas nors bando vadinti, kvailiai.

„Šitaip pasiklysta ir protingi žmonės. Smalsūs, apsiskaitę, o ne, kaip kas nors bando vadinti, kvailiai. Ne, mes to niekada nesakome. Bet tokia yra situacija ir liūdna nebus“, – sakė S.Čaplinskas.

Paklaustas, ar susitikdamas su „Firmus Medicus“ atstovais ULAC vadovas nemano pateisinantis besikuriančios organizacijos svarumą visuomenės akyse, pašnekovas sakė kalbėjęs ne su organizacija, o žmonėmis.

„Reikėtų šnekėtis su visais. Jei nesišnekėsime ir galvosime tik kaip prieštarauti, tai bus negerai. Šiuo atveju, kiek jie išgirdo, nežinau, bet tikiuosi, kad ką nors išgirdo. Jei užsidarysim ir nebendrausim, neaiškinsim, nešviesim žmonių, bus negerai. O ar jų protai buvo iki galo atviri, parodys artima ateitis“, – sakė S.Čaplinskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius