-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 02 25

Pailginus pensijos amžių būtų galimybė pensijas didinti 7–15 proc., teigia D.Jankauskas

Pensijos amžiaus ilginimas iki 65-erių leistų padidinti pensijas 7–15 proc., teigia socialinės apsaugos ir darbo ministras.
Donatas Jankauskas
Ministras Donatas Jankauskas įsivaizduoja, kad lietuviai yra ilgaamžių tauta. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Toks būtų pensijinio amžiaus padidinimo efektas. Jeigu šiandien, tarkime, jau būtų pasiekti tie 65 metai, tai ir būtų galima pradėti diskusijas dėl pensijos didinimo“, – BNS sakė Donatas Jankauskas.

Pasak jo, siūlymas Lietuvoje per 10 metų pasiekti senatvės pensijos amžiaus ribą – 65 metus – tiek vyrams, tiek ir moterims, nėra kuo nors išsiskiriantis, nes tai jau yra arba planuojama kitose valstybėse.

„Norėdami užtikrinti galimybes iš tikrųjų gauti senatvės pensiją visiems ir dabar ir tolimesnėje ateityje, turime svarstyti visus, kad ir nepopuliarius siūlymus. Jeigu toks siūlymas būtų įgyvendintas, jis leistų padidinti pensijas 7–15 proc.“, – delfi.lt konferencijoje teigė D.Jankauskas.

Anot jo, 2008-ųjų skaičiavimais, sulaukę 65 metų amžiaus, vyrai Lietuvoje dar gyvena 13 metų, moterys – apie 18 metų. Tačiau, šis ministro teiginys nesutampa su oficialiais Statistikos departamento duomenimis, kurie aiškiai rodo, jog 2008 metais vidutinė vyrų gyvenimo trukmė siekė tik 66,3 metų, o moterų – 77,6 metų. Tai reiškia, kad pensijos amžių pailginus iki 65-erių metų, vyrai ta 7–15 proc. didesne pensija vidutiniškai džiaugsis tik 1,3 metų, o moterys – tik 12,6 metų.

Ministro turimais duomenimis, kuriuos pateikė „Sodra“, šių metų sausio mėnesį iš 597 tūkst. senatvės pensiją gaunančių gyventojų dirbo 56 tūkstančiai.

Pensijos amžių siūloma palaipsniui ilginti iki 65 metų ir suvienodinti jį tiek vyrams, tiek moterims. Tikimasi, kad tokią tvarką bus galima įgyvendinti nuo 2011 ar 2012 metų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras anksčiau sakė, kad kiekvienais metais būtų pridedama po pusę metų – tiek vyrams, tiek moterims. Vyrams numatyta 65 metų pensijinio amžiaus riba būtų pasiekta per 5 metus, o moterų – per 10 metų.

„Sodros“ reformos kryptis parengusios specialios darbo grupės skaičiavimais, pensijos amžiaus ilginimas iki 65-erių jau pirmaisiais metais leistų sutaupyti 10 mln. litų „Sodros“ lėšų, vėliau ši suma dar didėtų.

Šiuo metu moterys Lietuvoje į pensiją išeina sulaukusios 60 metų, vyrai – 62,5 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius