Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 23

Pajūrį apglėbs Joninių šėlsmas

Trečiadienio vakarą Lietuvos miestus ir miestelius užlies Joninių siautulys. Klaipėdiečiai ir miesto svečiai galės pasirinkti, kur atšvęsti šią šventę – pajūryje, Jono kalne, o gal įsilieti į renginių sūkurį Palangoje.
Klaipėdiečiai dainas traukė drauge su folkloro ansambliais iš visos Žemaitijos.
Kaip ir pernai Joninių vakarėlis vyks ir II Melnragėje. / Aurelijos Kripaitės nuotr.
Temos: 1 Joninės

20 val., prasidės šventė Jono kalne. Jos organizatoriai, Klaipėdos etnokultūros centras, kviečia rinktis ne tik varduvininkus, kuriuos tradiciškai pagerbs ąžuolo vainikais, puokštėmis ir skambia daina, bet ir visus miestiečius. „Kviečiame paminėti vasaros saulėgrąžą, pasidžiaugti gamta ir kartu kurti šventę – atsinešti žolynų, vainikų. Kas moka groti kokiu instrumentu, kviesime kartu pamuzikuoti. Taip visi kartu išjudinsime Jono kalną“, – sakė etnokultūros centro specialistė Irena Armonienė.

Šventės dalyviai galės pasimokyti vainikų iš žolynų pynimo, išsirinkus puokštę bus galima ir išsiburti.

Iki vidurnakčio vyksiančioje šventėje netrūks liaudiškos muzikos ir ugnies – liepsnos ne tik didysis Joninių laužas, bet ir fakelai. Ugnyje žadama sudeginti šiaudines figūras, taip esą ketinama išbaidyti raganas.

Šėlionės pajūryje

Jono kalnelyje šventės metu ugnyje žadama sudeginti šiaudines figūras, taip esą ketinama išbaidyti raganas.
Joninių šventės aidai trečiadienį, 19 val., sklis ir II Melnragės paplūdimyje. Trumpiausią vasaros naktį čia gros ansamblis „Jonis“, šokti kvies tautinių šokių ir dainų ansambliai „Žilvinas“, „Šalna“. Pasak organizatorių, kylant saulei paplūdimį sudrebins būgnai, bus renkamas Jonų Jonas. Besmilkstant Joninių laužui ketinama į jūrą plukdyti vainikus.

Laukti paryčių kvies kantri muzikos ansamblis „Vixva“ ir linijinių šokių kolektyvas. Aušrą ketinama pasitikti su kopūstiene ir rūkytais šonkauliukais.

Jonų vartai

Joninių šventei jau pasirengusi ir Palanga. J.Basanavičiaus gatvėje jau kurį laiką stovi mediniai, pagal senas tradicijas pagaminti Jonų vartai. Pasak vieno iš šventės organizatorių Nerijaus Stasiulio, kadangi Palanga turi šio vardo savininko Jono Basanavičiaus gatvę, tai būtent joje vyks visas šurmulys – aidės liaudiška muzika, nosį ries gardūs patiekalai, vėsų vakarą šildys gausybė ugnies. „Vakare, apie 23 val. laužus uždegsime ir prie jūros, šalia tilto. Priklausomai nuo to, kiek bus žmonių, ketiname siausti iki paryčių“, – sakė N.Stasiulis. Šventė J.Basanavičiaus gatvėje prasidės 19 val.

Vakarėlis ir regata

15min nuotr./Norintieji galės išmokti pinti vainikus.
15min nuotr./Per Jonines pinami žolynų vainikai.

Netradicinis Joninių nakties vakarėlis – „Juan Balkanieros“ nuo 21.30 val.trečiadienį vyks „Švyturio menų doke“. Tradicinės balkaniškos gaidos maišysis su purvinais lotyniškais šokiais, autentišku fanku, regiu ir kitomis melodijomis. Gros Balkanų ir romų melodijas propaguojantis Vilniaus kolektyvas „Baltic Balkan“, kuriam talkins pučiamųjų muzikos kolektyvas „Mood Sellers Band“. Prie jų prisidės ir sostinėje žinomas Indijos muzikos entuziastas Bonanu, o tarptautinę vakaro nuotaiką užsuks klaipėdiečių kolektyvas „Los Borrachos Soundsystem“.

Atvykusieji su tikrais ar priklijuotais ūsais, barzda ar „dredais“, į daugiatautį Joninių vakarėlį bus įleisti pigiau.

Joninių šventėje nebus pamiršta ir jūrinė miesto dvasia. 21.30 val. ties „Švyturio menų doku“ startuos „Švyturio Joninių nakties regata“, organizuojama siekiant paskatinti sportinio buriavimo vystymąsi Vakarų Lietuvoje. Regata vyks naktį, taip perkeldama Joninių šventimą iš tradicinių pievų į Kuršių marias.

Ketvirtadienį, nuo 21.30 val. Joninių vakarėlis ūš ir 70 metrų aukštyje esančioje naktinio klubo „Dr.Who“ terasoje. Čia laukiama didžėjų bei šokėjų iš Olandijos, Prancūzijos, Belgijos, Ibisos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius