Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 27 /2011 11 28

Pajūrį sekmadienį užklupo uraganas, lūžo medžiai, nuplautas Palangos paplūdimys

Vėjas pajūryje sekmadienį vakare įsismarkavo. Pirmieji tai pajuto Kretingos gyventojai. Naktį į pirmadienį uraganinis vėjas pasiekė ir Klaipėdą.
Gelbėtojai pjausto nuverstus medžius
Gelbėtojai pjausto nuverstus medžius. / Rolando Žalgevičiaus nuotr.

Pagalbos skambučių dėl audros budinčios tarnybos iki sekmadienio pietų nesulaukė. Nesutriko ir darbas Klaipėdos uoste. Sekmadienį priešpiet įplaukti į uostą laukė trys laivai, vieno konteinerius plukdžiusio laivo įgula nusprendė likti už uosto vartų ir palaukti ramesnio oro.

Keltai į Smiltynę tebekursuoja, tačiau vėjui sustiprėjus iki 27 metrų per sekundę žadama reisus stabdyti.

Vidurdienį Klaipėdoje vėjas gūsiuose siekė 22–23 metrus per sekundę. Sinoptikai žada, kad audra ims stiprėti vėlai vakare. Iš pietvakarių į vakarų kryptį pereinantis vėjas pūs iki 28–32 metrų per sekundę greičiu, gali kilti uraganas.

„Vidury nakties jis dar sustiprės iki maždaug 35 metrų per sekundę. Paryčiais vėjo kryptis vėl keisis ir pamažu pereis į šiaurės vakarų. Dieną vėjas silpnės, tačiau išliks gūsingas ir sieks 25-27 metrus per sekundę“, – sakė Klaipėdos meteorologijos stoties meteorologė Monika Noreikaitė.

Lietus nesiliaus visą naktį, tik pirmadienio dieną lis protarpiais. Naktį ir dieną oro temperatūra išliks beveik tokia pat – 6-8 laipsniai šilumos. Naktis turėtų būti kiek šiltesnė nei diena.

LTV laidoje „Šiandien“ sinoptikė Inga Stankūnaitė sakė, kad naktį iš sekmadienio į pirmadienį siautėsianti vėtra nepasieks 1999 metais praūžusio uragano Anatolijaus greičio, tačiau ji gali būti panaši į 2005 metais Lietuvą nusiaubusią vėtrą Ervinas, tuomet pridariusią nemažai žalos, ypač vakarinėje Lietuvos dalyje.

Pučiant stipriam vėjui  gali lūžti dideli medžiai, kristi jų šakos, griūti statiniai, kristi reklamos stendai, virsti nepritvirtinti įrenginiai. Be to, gali sutrikti ryšiai ir elektros energijos tiekimas. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas perspėja gyventojus būti atsargius: nestovėti ir nestatyti automobilių po medžiais, nevaikščioti prie aukštos įtampos elektros linijų.

Atnaujinta 19.20 val. Audra pajūryje stiprėja. Kretingoje daugelis gyventojų neturi vandens, kai kur sutriko elektros tiekimas.

Kretingos centre, Kęstučio gatvėje gyvenantys žmonės vandens neturi jau maždaug dvi valandas. Į bendrovės „Kretingos vandenys“ dispečerinę prisiskambinti neįmanoma, linijos nuolat užimtos.

Dėl audros pajūryje kai kur buvo dingusi elektra. Tai patvirtino bendrovės „Lesto“ atstovai.

„Elektros tiekimas tikrai buvo nutrūkęs, tačiau jose dirba mūsų brigados, iki aštuntos vakaro darbus turėtų užbaigti, žinoma, jeigu neatsiras naujų bėdų. Masinių atsijungimų kol kas nebuvo, tačiau esame pasiruošę nakčiai“, – sakė bendrovės atstovė ryšiams su visuomene Edita Sirutienė.

Atnaujinta 19.33 val. Kretingoje vandens tiekimas nutrūko visame mieste. Vandenvietėje nutrūkus elektrai sustojo siurbliai. „Bandome susisiekti su elektrikais, tačiau kol kas jiems prisiskambinti neįmanoma. Tikimės,kad greitai pavyks atnaujinti elektros, o tuo pačiu ir vandens tiekimą, tačiau kada, tikrai negaliu pasakyti, sėdim čia tamsoje, vaikštome su žibintais“, – sakė bendrovės „Kretingos vandenys“ dispečerinės operatorius Sigitas Vitkus.

Atnaujinta 19.42 val. Smiltynės perkėla vis dar kelia žmones, darbo nutraukti neplanuoja.

Tuo tarpu 15min.lt žurnalistas Kaune Artūras Jančys praneša, kad šiame mieste atviresnėse vietose, miegamuosiuose rajonuose vėjas stipresnis, bet medžių šakos dar nelūžta. Užpraėjusių metų vasaros vėtrų pamokyti kauniečiai prie daugiabučių esančiose stovėjimo aikštelėse automobilius perstato taip, kad jie nestovėtų po medžiais. Dėl to kai kurios aikštelės Dainavos mikrorajone, šalia kurių nėra medžių, grūste užgrūstos automobilių.

Atnaujinta 20.25 val. Kretingoje vandens tiekimas atnaujintas daugelyje butų, žadama, jog netrukus vanduo sugrįš ir į likusius namus.

Atnaujinta 20.36 val. Kaip pranešė LTV laida „Panorama“, ugniagesiai gelbėtojai sekmadienį po pietų visoje Lietuvoje šalinti stipraus vėjo padarinių buvo kviesti dešimt kartų. Daugiausia – dėl nuvirtusių medžių. Du kartus ugniagesiai gelbėtojai buvo kviesti dėl nuniokotų namų stogų.

Šiuo metu bangų aukštis jūroje siekia penkis metrus, vandens lygis jūroje pakilęs iki metro. Laivai į uostą neplaukia, nesustabdytas tik keltų eismas.

Sinoptikai sako, kad stipriausiai uraganas turėtų siautėti tarp 22 val. ir 2 val.

Atnaujinta 23.13 val. Sekmadienio vakarą Klaipėdoje vėjas ir lietus itin suaktyvėjo nuo maždaug 21 val. Pietvakarių vėjas, kurių gūsiai vietomis siekė iki 30-33 m/s vartė medžius, šiukšlių konteinerius, reklaminius stendus. Ugniagesiai gelbėtojai gavo kelis pranešimus apie nulaužtas šakas. Vienas gluosnis griuvo Danės gatvėje, visai netoli Vaikų darželio. Šakos, trukdžiusios eismui, greitai buvo patrauktos. Uraganinis vėjas išvartė reklaminius stendus prie „Akropolio“. Neatlaikė plastikinės vežimėlių būdelės, garso kolonėlės, kalėdinės puošmenos. Vanduo ėmė skverbtis ir į prekybos sales, darbuotojai puolė statyti dubenis vandeniui. Kai kuriose gatvėse ėmė kauptis vanduo. Jos tapo sunkiai išvažiuojamos.

Atnaujinta 23.23 val. Klaipėdos apskrities ugniagesių gelbėtojų tarnybos operacijų vadovas Mindaugas Jovaišas 15min.lt teigė, kas sekmadienio vakarą ugniagesiai pajūryje jau nebespėja suktis. Vienas po kito registruojami pranešimai apie nulaužtus medžius tiek Klaipėdoje, tiek Kretingoje, Palangoje ir Neringoje. Sustiprėjus vėjui Klaipėdos uoste sustabdyta laivyba. Į keliones neišplaukė ir keltai.

Atnaujinta 00.29 val. Klaipėdoje vėjo greitis dabar siekia 32 metrus per sekundę, uoste siaučia uraganas, kurio stiprumas – 34 metrai per sekundę, Ventėje – 33 m/s, Palangoje – 31, Šventojoje – 31 m/s. Sinoptikai teigia, kad tokio stiprumo uraganas išsilaikys dar apie porą valandų, paskui vėjo kryptis keisis ir ims pūsti iš šiaurės vakarų ir pamažu rims.

Tuo metu 15min.lt skaitytojas praneša, kad Palangoje stipriai plaunamas paplūdimys, iki kopų liko keli metrai.

Rolando Žalgevičiaus nuotr. /Medis užvirto ant daugiabučio.
Rolando Žalgevičiaus nuotr. /Medis užvirto ant daugiabučio.

Atnaujinta 00.37 val. Uraganas ant kojų sukėlė visos Klaipėdos apskrities gelbėtojus. Vien Klaipėdoje šiuo metu dirba visi aštuoni ekipažai. Ugniagesiai gavo 29 pranešimus apie gatvėse ir keliuose užvirtusius medžius. Žmonės skambina iš visos apskrities. Klaipėdoje medžiai virto Laukininkų, Debreceno, Rumpiškės, Sukilėlių, Turistų gatvėse. Rumpiškės gatvėje virsdamas topolis išvertė keturių aukštų gyvenamojo namo balkono rėmą ir išdaužė langą. Į pagalbą čia gyvenančiai 85 metų senolei suskubo gelbėtojai. Jie lango rėmą iš vidaus apkalė plėvele ir pledu.

Atnaujinta 01.57 val. Klaipėdoje vėjas pamažu rimsta. Tuo tarpu stiprūs vėjo gūsiai pasiekė ir sostinę, čia žaibavo, griaudėjo griaustinis. Skaitytojai praneša, kad kai kuriuose mikrorajonuose kuriam laikui buvo dingusi elektra.

Atnaujinta 7.01 val. Kaip praneša BPC Klaipėdos skyrius, 04.40 val. bendruoju pagalbos telefono numeriu 112 gautas pranešimas apie tai, kad Klaipėdoje, šalia Trilapio g. ir Liepų g. sankryžos, nugriuvo apleisto pastato siena.  Į įvykio vietą išsiųstos Klaipėdos  apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo pajėgos.

NUOTRAUKŲ GALERIJA

VIDEO: Vėjas Klaipėdoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius