Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 10

Pajūrio klimatas drasko Olandų kepurės skardį

Pajūrio klimato nuolat gludinamas Olandų kepurės skardis savaitgalį neatlaikė – kartu su keliais medžiais skardžio nuošliauža nuslinko į paplūdimį.
Skardžio nuošliauža savaitgalį nuslinko į paplūdimį.
Skardžio nuošliauža savaitgalį nuslinko į paplūdimį. / Egidijaus Jankausko/dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Pajūrio regioninio parko direktorius Darius Nicius teigė, kad šio skardžio irimui įtaką daro ne bangos, o klimatas. „Tai atšilimo, atšalimo procesai, perėjimas iš žiemos į vasarą, be to, skardis yra tokioje vietoje, kur daug šaltinių. Kol kas mokslininkai nesiūlo jokių priemonių, kaip sutvarkyti skardį. Jis veikiamas natūralių gamtinių procesų ir taip reikėtų palikti arba tiesiog užbetonuoti, paversti skardį betono mase. Kaip jį būtų galima apsaugoti natūraliomis priemonėmis, sprendimo nėra, juk nei vėjo sustabdysi, nei jūros užtvenksi“, – sakė D.Nicius.

Pasak jo, nenatūralių priemonių būtų svarbu imtis tokiu atveju, jei skardis būtų mieste, uoste, tačiau dabar jis įsikūręs natūralioje gamtinėje aplinkoje. „Ar saugu vaikštinėti prie šio skardžio? Visur reikia saugotis, juk ir miške vėjui papūtus medis gali užgriūti“, – šypsojosi regioninio parko direktorius.

Ar saugu vaikštinėti prie šio skardžio? Visur reikia saugotis, juk ir miške vėjui papūtus medis gali užgriūti, sakė D.Nicius.

Jis pasakojo, kad jau yra parengta Pajūrio juostos tvarkymo programa, pagal kurią tvarkomi pajūrio krantai ties Klaipėda, Palanga, kitose vietose. „Pagal tą programą ruožai ties Olandų kepurės skardžiu ir ties Plazės rezervatu palikti natūraliems gamtiniams procesams. Čia ne smėlio problema, kaip Palangoje, kur jis nuplaunamas. Apsauginis kopagūbris tarnauja kaip barjeras vandeniui, jį galima suformuoti, sutvirtinti žabtvorėmis. Tačiau čia yra gamtinė situacija, nėra smėlio ir nėra, ką tvirtinti“, – aiškino Pajūrio regioninio parko direktorius.

Pasak D.Niciaus, jau yra parengtas Olandų kepurės sutvarkymo techninis projektas. Šią miestiečių ir svečių pamėgtą gražią vietą planuojama labiau pritaikyti lankymui. „Pradėjome rengti pažintinį taką, norime jį atnaujinti. Atsirastų mažosios architektūros statiniai – suoliukai, stendai. Buvome numatę įrengti tvorelę palei skardį, tačiau jei jis grius, tai kartu su tvorele. Jei pastatysime tvorelę toliau, tai žmonės laipios, laužys, tad bendros pozicijos dėl aptvėrimo neturime“, – sakė direktorius.

Šio projekto įgyvendinimui lėšų tikimasi gauti iš struktūrinių fondų. Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba jau yra pateikusi paraišką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius