-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2013 03 03 /19:49

Pakartotiniuose Seimo rinkimuose rinkėjai nėra aktyvūs, atvykti į rinkimus trukdo sniegas, Dusetose apylinkės pirmininkei nustatytas 2,5 promilės girtumas

Kovo 3 dieną vykstančiuose pakartotiniuose Seimo rinkimuose iki 19 val. balsavo 25,1 proc. rinkėjų. Savo valią sekmadienį turi pareikšti trijų vienmandačių rinkimų apygardų gyventojai.
Seimo rinkimai artėja
Seimo rinkimai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Sekmadienį vykstančiuose pakartotiniuose rinkimuose į Seimą trijose vienmandatėse rinkimų apygardose iki 19 val. balsavo 25,1 proc. rinkėjų. Aktyviausi buvo Zarasų-Visagino apygardos rinkėjai – prie balsavimo urnų jų atėjo 25,67 proc. tokią teisę turėjusių asmenų, nors jiems koją kišo sniegas ir pūga.

Panašūs skaičiai ir Biržų-Kupiškio apygardoje – čia balsavo 25,24 proc. rinkėjų. Pasyviausi buvo ukmergiškiai, jų į rinkimų apylinkes atėjo 24,39 proc.

Iki 14 val. visose trijose apygardose, kuriose vyksta pakartotiniai rinkimai į Seimą, balsavo 17,3 proc. rinkėjų. Biržų-Kupiškio rinkimų apygardos apylinkėse jau apsilankė 17,63 proc. rinkėjų, Zarasų-Visagino – 17,51 proc., o Ukmergės – 16,74 proc. rinkėjų.

Rinkėjų aktyvumas mažesnis negu 2012 m. spalį vykusiuose rinkimuose.

Spalio 14 dieną, kai Lietuvoje vyko pirmasis rinkimų į Seimą turas, iki 14 val. visoje šalyje jau buvo balsavę beveik 26 proc. rinkėjai. Iš viso tądien rinkimų apylinkėse apsilankė 44,6 proc. rinkėjų. Antrajame rinkimų ture spalio 27-ąją rinkėjų aktyvymas jau buvo mažesnis – iki 14 val. savo valią buvo pareiškę beveik 19 proc. rinkėjų. Uždarius rinkimų apylinkes paaiškėjo, kad balduoti atėjo 30 proc. balsavimo teisę turinčių asmenų.

Iš viso balsuoti šiose apygardose gali daugiau nei 104 tūkst. rinkėjų.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininko Zenono Vaigausko teigimu, jokių rimtesnių pažeidimų per pusdienį neužfiksuota. Tačiau visoje Lietuvoje gana sudėtingos oro sąlygos, o Visagine ir Zarasuose – ypatingai. Keliai čia užpustyti, tebesninga.

„Pažeidimų šiuo metu jokių nesame užfiksavę, laukiame duomenų. Tik oro sąlygos kiša koją – Zarasų savivaldybėje įklimpo autobusas, vežęs rinkėjus, jį teko traukti gelbėtojams“, – kalbėjo po rinkimų apygardas važinėjantys ir Zarasų-Visagino apygardą jau aplankęs Z.Vaigauskas.

LRT radijui Z.Vaigauskas taip pat sakė, kad rinkėjų aktyvumas nėra mažas, bet prasti orai kai kuriems žmonėms trukdo pasiekti jų rinkimų apylinkes.

Papildyta 18.10 val. „Baltųjų pirštinių“ atstovai socialiniame tinklalapyje „Facebook“ patvirtino informaciją, kad Dusetų rinkimų apylinkės pirmininkė Daiva Stankūnienė buvo neblaivi: „Patvirtintos žinios iš Zarasų-Visagino apygardos: Atvykę į Dusetų rinkimų apylinkę, BP savanoriai pastebėjo, jog apylinkės komisijos pirmininkė yra neblaivi. Atvykus policijai Dusetų apylinkės rinkimų komisijos pirmininkė įpūtė 2.53 promilės.“

Zarasuose ir Visagine tebesninga

Zarasų-Visagino apygardos rinkimų komisijos pirmininkė Aušra Šarkienė 15min.lt sakė, kad oro sąlygos popiet apygardoje kiek pagerėjo, bet vis dar snyguriuoja. „Iš ryto buvo iš tiesų labai daug sniego, snigo, todėl kaimuose buvo sunkiai pravažiuojami keliai. Kiek kas galėjo, tiek valė, bet mūsų autobusas, kuriuo buvo VRK organizuotas rinkėjų pavežėjimas, irgi ne visur galėjo pravažiuoti, klimpo. Bet nieko jau čia nepadarysi“, – kalbėjo A.Štukienė.

Apygardoje iki 14 val. balsavo apie 17 proc. rinkėjų, o tai, apygardos rinkimų komisijos pirmininkė teigimu, yra labai mažai.

Pažeidimų, dėl kurių būtų reikėję kviesti policijos pareigūnus, šioje apygardoje iki 14 val. nebuvo užfiksuota.

Pažeidimus fiksuoja savanoriai

Pirmus pastebėjimus iš rinkimų apylinkių apie vidurdienį paskelbė ir „Baltosios pirštinės“. Mobiliosios iniciatyvos organizatorių grupės keliauja po Lietuvą ir susitinka su savanoriais, budinčiais rinkimų apylinkėse.

Socialiniame tinkle „Facebook“ rašoma, kad rinkimus stebintys savanoriai šiuo metu yra Siesikuose: „Prie rinkimų apylinkės buvo pastebėtas įtartinas automobilis, kuriame snūduriavo 6 piliečiai. Vairuotojui pastebėjus, kad traukiame kameras, visi buvo greit pažadinti. Į mašiną sugrįžus paskutiniam balsuotojui, ekipažas išvyko. Rinkimų apylinkėje, mūsų prašymu, buvo nukabintas kvietimas į diskusiją su viena politinių partijų. Pasikonsultavus su VRK, apylinkės pirmininkė buvo paprašyta sudaryti rinkimų stebėtojų sąrašą, o vienas stebėtojų – nusiimti partijos atributiką.“

Apie 17 val. „Baltųjų pirštinių“ savanoriai išplatino žinutę iš Biržų. „Susitikus su vietos savanoriais paaiškėjo, kad rinkimų rytą prie Rotušės apylinkės vis dar kabėjo 4 agitaciniai plakatai. Po „Baltųjų pirštinių“ atstovų skambučio į VRK, plakatai buvo nuplėšti. Be to, Biržų Evangelikų-reformatų bažnyčioje įsikūrusioje rinkimų apylinkėje buvo pastebėtas vienos politinių partijų atstovas, dalinantis kalendorius su savo atvaizdu. VRK ir policija informuotos“, – savo pastebėjimais pasidalino savanoriškai rinkimus stebintys jaunuoliai.

Pretendentų – 37

Rinkimų rezultatai vienmandatėje Biržų-Kupiškio apygardoje buvo anuliuoti dėl rinkimų komisijos netinkamai suskaičiuotų biuletenių. Čia į Seimo nario kėdę pretenduoja 11 kandidatų: Aleksandras Zeltinis (Lietuvos socialdemokratų partija), Dalius Bitaitis (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai), Vytautas Galvonas („Tvarka ir teisingumas“), Algirdas Kiznis (Liberalų ir centro sąjunga), Sigitas Martinavičius („Drąsos kelias“), Dangirdas Mikšys (Tautinė partija „Lietuvos kelias“), Žydrūnas Savickas (sąjungos „Taip“), Kęstutis Slavinskas (Liberalų sąjūdis), Nijolė Šatienė (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga), Ritas Viaginas (Darbo partija) ir Valdemaras Valkiūnas (Respublikonų partija)

Naujas Seimo narys Zarasų-Visagino apygardoje renkamas kilus skandalui dėl galimo balsų pirkimo. Prokurorai kandidatui į Seimą, „darbiečiui“ Rimvydas Podolskiui pateikė įtarimus dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų ar referendumo teise Zarasuose. Jis dalyvauja ir kovo 3-osios rinkimuose, tik savo kandidatūrą išsikėlė pats.

Taip pat šioje apygardoje kandidatuoja Kristina Brazauskienė (Demokratinę darbo ir vienybės partija), Algimantas Dumbrava („Tvarka ir teisingumas“), Aurelija Gurskienė („Drąsos kelias“), Nikolajus Gusevas (Lietuvos socialdemokratų partija), Sergejus Kotovas (Liberalų ir centro sąjunga), Rimantas Kumpis (Lietuvos liaudies partija), Aušra Lamanauskienė (Liberalų sąjūdis), Gintaras Petrėnas (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjūdis), Juozas Stanėnas (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai), Genrichas Sarbajus (Socialistinio liaudies Frontas) bei Rolandas Urniežius (Sąjunga „Taip“).

Rinkimai Ukmergėje rengiami neseniai mirus čia išrinktam Seimo nariui Juliui Veselkai. Jo vietą Seime norėtų užimti Dailis Alfonsas Barakauskas („Tvarka ir teisingumas“), šiuo metu einantis vidaus reikalų ministro pareigas, Janina Galiauskienė (TS-LKD), Julius Girdvainis („Drąsos kelias“), Kazys Grybauskas (Lietuvos socialdemokratų partija), Rolandas Janickas (Darbo partija), Julius Kazėnas (išsikėlė pats), Ligitas Kernagis (sąjunga „Taip“), Mindaugas Kluonis (išsikėlė pats), Daiva Krikštaponienė (Liberalų sąjūdis), Artūras Melianas (Liberalų ir centro sąjunga), Juozas Murauskas (Emigrantų partija), Gintaras Songaila (Tautininkų sąjunga), Vytautas Šustauskas (Kovotojų už Lietuvą sąjunga) ir Danutė Užkurėlytė (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga).

Rinkėjų aktyvumas balsuojant iš anksto nebuvo didelis. Biržų-Kupiškio rinkimų apygardoje balsavo 1,04 proc. rinkėjų, Zarasų-Visagino – 1,27 proc., Ukmergės – 0,47 proc.

Iš anksto balsavo 7,71 proc. rinkėjų

Kovo 1 ir 2 dienomis vyko balsavimas namuose pagal sudarytą ir patvirtintą apylinkės rinkimų komisijos balsuojančių namuose rinkėjų sąrašą ir vykimo pas rinkėjus grafiką.

Balsuoti namuose gali neįgalieji, dėl ligos laikinai nedarbingi rinkėjai, sulaukę 70 metų ir vyresni rinkėjai, jeigu jie dėl sveikatos būklės patys negali atvykti rinkimų dieną į rinkimų apylinkę ir jeigu jie pateikė Vyriausiosios rinkimų komisijos nustatytos formos rinkėjo prašymą balsuoti namuose, ir jeigu yra įrašyti į namuose balsuojančių rinkėjų sąrašus.

Iš viso Biržų-Kupiškio rinkimų apygardoje iš anksto balsavo 9,04 proc., Zarasų-Visagino – 6,61 proc., Ukmergės – 7,45 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius