-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 06

Pakaunės sodininkus kiršina elektros ūkis

Pakaunės sodininkai kėlė bangas, kai LESTO supirkinėjo seną elektros ūkį po vieną litą. Dabar, kai už tą patį siūlomi tūkstančiai, sodininkai vėl ūžia įtardami, jog pardavus nudėvėtą elektros ūkį pasipelnys bendrijų pirmininkai.
Sodininkai būgštauja dėl neskaidrių sandėrių.
Sodininkai būgštauja dėl neskaidrių sandėrių. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Temos: 1 LESTO

„Pilėnų“ sodų bendrija, kaip ir daugelis pakaunės sodų, virto priemiesčio kvartalu, kuriame žmonės gyvena nuolat. Dabar pilėniškiai susirūpinę, kad jų bendrijos elektros tinklus perkantys operatoriai jų neapmulkintų. Bendrijos pirmininkė Irena Gabševičienė sodininkams pranešė, jog operatoriumi pasirinkta bendrovė LESTO pirktų elektros tinklus už 9 tūkst. Lt.

Įtaria neskaidrų sandorį

Daugelis pakaunės sodininkų, anksčiau pardavusių savo nudrengtą elektros ūkį monopolininkams už 1 litą, tik pavydėtų tokio palyginti pelningo susitarimo. Tačiau lietuviškas įtarumas daro savo: daliai „Pilėnuose“ gyvenančių ar tik poilsiaujančių nepatinka, kad bendrijos pirmininkė I.Gabševičienė neatsiskaito apie elektros tinklų perdavimo procesą.

„Mums išdalytos sutarties kopijos. Tačiau sutartyje nėra nurodyta, kokį konkrečiai turtą parduodame, nėra elektros tinklų objektų registro. Net suma neįrašyta, nežinia, ar visą sumą gaus bendrija, ar dalį prigriebs pati pirmininkė ir pasidalins su operatoriais“, – būgštavo soduose nuolat gyvenantis Jonas Agurkis.

„Pirmininkė iš anksto surinko bendrijos narių, mažai ką tenutuokiančių pensininkų parašus ir naudos juos kaip tinkama. Žinome, kad buvo atlikta elektros tinklų būklės ekspertizė. Vadinasi, elektros ūkis buvo įvertintas, o kokia suma – nežinome, pirmininkė defektavimo akto, kuriame nustatyta elektros tinklų būklė, nerodo“, – alyvos į ugnį įpylė Jono sūnus Saulius Agurkis.

Reikia džiaugtis?

Pasikvietęs dar vieną bičiulį S.Agurkis patraukė aiškintis pas bendrijos pirmininkę I.Gabševičienę. Vyrukai jai tiesiai rėžė priekaištus, klausdami, kodėl pirmininkė nerodo dokumentų, neatsiskaito už veiklą, neparodo, kaip panaudojamos bendrijos lėšos.   

„Kas jūs tokie, kad turėčiau jums atsiskaitinėti? Jūs ne bendrijos nariai, nesvarbu, kad čia gyvena jūsų tėvai“, – atšovė I.Gabševičienė.

Kauno susivienijimo „Sodai“ pirmininkas Romualdas Šeštakauskas palaiko I.Gabševičienę.

„Pirmininkei paminklą statyti reikia, kad ji sugebėjo nors 9 tūkst. Lt išpešti. Derėtis su LESTO buvo labai sunku, jie kelia savo sąlygas, naudodamiesi monopolininko padėtimi.

Sodų elektros tinklų turtą LESTO laiko neigiamu, esą jis bevertis,  nudėvėtas, nors daugelis įrenginių tinkami naudoti“, – kalbėjo R.Šeštakauskas.

„Kai sodų bendrijų elektros ūkis buvo pardavinėjamas po litą, visi tylėjo, o kai pinigą už tai paimti galima bendram labui, triukšmauja“, – stebėjosi R.Šeštakauskas.

Kritiška būklė

Edita Sirutienė, bendrovės LESTO atstovė ryšiams su visuomene
Korporatyvinės komunikacijos skyrius

Visi sodininkų bendrijų (SB) tinklai išperkami esamos būklės, o ji yra kritiška. Galutinė turto išpirkimo kaina nustatoma derybų keliu. Bendrovė LESTO, įvertinusi sodų bendrijos tinklo techninę būklę, suskaičiuoja parduodamo turto vertę ir pasiūlo bendrijai parduoti už siūlomą kainą. Bendrijų atstovai svarsto ir galutinė kaina nustatoma derybų būdu. Kokia kaina yra suderėta, bendrijų atstovai turi informuoti bendrijų narius.

Po elektros tinklų išpirkimo, SB elektros skirstymo linijų, transformatorių
pastočių, elektros skydinių ir kitų elektros skirstymo įrenginių priežiūra, remontu ir saugumu rūpinasi LESTO.

Kadangi sutartys sudaromos su kiekvienu sodų bendrijos nariu atskirai, bendrijai nereikia rūpintis energijos apskaita ir mokesčių surinkimu
bei tinklų renovacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius