Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 14

Palangoje iškilo „Berlyno siena“ (papildyta, video)

Keliaudami Basanavičiaus gatve Palangos poilsiautojai penktadienį nustebs maždaug vidury šios ilgos, jūros link vedančios gatvės, atsimušę į sieną. 3 metrų aukščio ir maždaug 9 metrų ilgio siena primins istorinę Berlyne stovėjusią sieną.
Berlyno sieną Palangoje saugo kareiviai.
Berlyno sieną Palangoje saugo kareiviai. / Organizatorių nuotr.
Temos: 1 Berlyno siena

Šio sumanymo autoriai – Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje. Pasak jos atstovo Jurgio Vilčinsko, sieną gyventojai išvys jau nuo pat ryto, nes darbininkai ją suręs paryčiais. „Siena užtvers Basanavičiaus gatvę, laisvas liks praėjimas šaligatviu. Viena pusė simbolizuos Rytų sieną, prie jos bus spygliuota viela, stovės keli sargybiniai, kurie dalins vizas poilsiautojams, norintiems patekti į Vakarus. Iš Vakarų pusės vyks įvairūs renginiai, bus kuriamos „Kopėčios į laisvę“, improvizacijas kurs aktoriai iš laidos „Pagauk kampą“, veiklos netrūks visą dieną“, – pasakojo J.Vilčinskas.

 

VIDEO: Palangoje, Basanavičiaus gatvėje, iškilo "Geležinė uždanga"

Palangoje vyksiančios vizualios akcijos metu bus dar kartą primenama apie Europos vienijimąsi ir bandoma įveikti žmones vis dar skiriančias sienas. J.Vilčinskas juokavo, kad nors istoriškai Berlyno siena stovėjo kone 30 metų, Palangoje ji grius jau penktadienio vakare.

Scanpix nuotr./Priea dvideaimt metų vokiečiai su entuziazmu griovė Berlyno sieną ir tikėjo ateitimi. `iandien daugelis ia jų jaučiasi nusivylę.
Prieš 20m. vokiečiai su entuziazmu griovė Berlyno sieną .

„Šia akcija siekiame priminti žmonėms to meto įvykius, pakeitusius Europos istoriją ir daugelio žmonių gyvenimą bei paskatinti iš naujo pažvelgti į galimybes, atsivėrusias 1989 m. griuvus Geležinei uždangai ir Europai pasirinkus taikų vienijimosi kelią. Prieš 20 metų mes, lietuviai, kartu su latviais ir estais, susikibę Baltijos kelyje, taip pat įrodėme, kokia mums svarbi laisvė, tad šiandien norime priminti demokratijos svarbą mūsų šaliai ir visai Europai“ – sakė Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Kęstutis Sadauskas.

Vienai dienai Palangos centre iškilusi „Berlyno siena“ suteikia galimybę pajusti dvasią, kuomet Vokietijos gyventojų įprastą gyvenimą sutrikdė per keletą naktų netikėtai atsiradusi „geležinė uždanga".

Kirtus sieną atsiveria visiškai kitoks pasaulis – šiandieninėje Europoje jau įprasta saviraiškos ir minčių laisvė. Demokratijos idėjos akcijos metu Palangoje išreiškiamos kūryba: Europos mandalos dėliojimu, rekordinio dydžio simbolinių „Kopėčių į laisvę“ gamyba ir kt. Kiekvienas praeivis kviečiamas ant sienos palikti savo delno atspaudą, tarsi pažadą puoselėti laisvę ateities kartoms. Akciją penktadienio vakarą pabaigs teatralizuota „geležinės uždangos" griūtis bei ugnies šou.

Berlyno siena buvo pradėta statyti 1961 metais rugpjūčio 13 ir atskyrė Rytų ir Vakarų Vokietiją. Siena buvo nugriauta Michailui Gorbačiovui pradėjus liberalizacijos politiką visoje Rytų Europoje, 1989 metų lapkritį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius