Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 11 13

Palangos Kurhauzas bus užkonservuotas

Palangos valdžia susirūpino prieš daugiau nei šešerius metus sudegusio Kurhauzo išsaugojimu. Gaisro suniokotą pastatą planuojama užkonservuoti.
Kurhauzas
Kurhauzas / BFL/Audriaus Bagdono nuotr.

Kaip ketvirtadienį rašo dienraštis „Klaipėda“, bendrovė „Klaipėdos restauratorius“ kurorto valdžiai pristatė pirminį Kurhauzo išsaugojimo projektą. Pagal jį turėtų būti užtaisytos pastato pirmame aukšte esančios angos, išgriuvusios dalys atstatytos, o stogas uždengtas lengva danga. Numatoma, jog šis bus panašus į autentišką.

Pasak Palangos savivaldybės administracijos direktoriaus Valerijaus Kuznecovo, tokiems darbams pritaria ir Kultūros paveldo departamentas. Penktadienį rengianti projektą įmonė turi pateikti detalų projektą ir jo sąmatą. Tuomet dar kartą bus svarstoma, ar jam pritarti.

„Gavome įpareigojimą išsaugoti Kurhauzą, tad konservavimas turi vykti vienareikšmiškai. Kiek tai kainuos, neaišku. Manėme, jog tiks pigesnis variantas, bet jis netinka, nes nugrius likusi pastato dalis. Jam nepritartų ir Kultūros paveldo departamentas“, – aiškino direktorius.

Lėšų Kurhauzo išsaugojimui planuojama gauti iš miesto biudžeto. Toks sprendimo projektas miesto tarybai bus teikiamas artėjančiame posėdyje, kuris vyks lapkričio 27 dieną. Lėšų žada skirti ir Kultūros paveldo departamentas.

Kurhauzo bendrasavininkis palangiškis Gediminas Jacka tvirtino, jog Kurhauzo išsaugojimu reikėjo susirūpinti anksčiau. Pasak jo, Kultūros paveldo departamentas reikalavimą uždengti pastatui stogą buvo išsiuntęs 2002 metais, iš karto po gaisro.

„Jei tada pastatas būtų užkonservuotas, nebūtų nugriuvęs. Juk Kurhauzas yra istorinis paminklas, jis turi atgyti toks, koks buvo. Norėtume atstatyti Kurhauzą, tačiau pradėti darbų negalime, kol neturime žemės, o savivaldybė jos neišnuomoja“, – pabrėžė G.Jacka.

Palangos savivaldybė ir Kurhauzo bendrasavininkiai Jackos niekaip nesutaria, kokio dydžio sklypas turi būti suformuotas prie pastato. G.Jacka tvirtino, jog prie pastato turi būti suformuotas 1,05 hektaro sklypas, o savivaldybė jį nori sumažinti.

„Teismai baigėsi, bet savivaldybė nevykdo įpareigojimų. Dabar, kai mirė grafas Alfredas Tiškevičius, kreipėmės į teismą, kad vykdomasis raštas būtų perrašytas mūsų vardu“, – tvirtino G.Jacka.

Palangos savivaldybė, kuriai taip pat priklauso dalis istorinio pastato, taip pat kreipėsi į teismą dėl Kurhauzo sklypo.

V.Kuznecovas aiškino, jog Kultūros paveldo departamentas atsisakė derinti jo įsakymą, kuriuo pastatui buvo priskirta 47 arai žemės. Tokį sprendimą departamentas motyvavo tuo, jog viena institucija negali gerinti kitos institucijos vadovo įsakymo.

„Pastarąjį direktoriaus įsakymą, kuriame buvo prie pastato priskirti 65 arai žemės, teismas atšaukė, nes jis nebuvo suderintas su Kultūros paveldo departamentu. Šį kartą norėjome suderinti, bet departamentas aiškina, kad negali derinti kitos institucijos direktoriaus įsakymo. Tad teismui pateikėme apeliaciją dėl atšaukto įsakymo“, – pasakojo V.Kuznecovas.

Anot direktoriaus, miesto tarybai bus teikiamas sprendimas, kuriuo prašoma leisti pradėti rengti Kurhauzo sklypo detalųjį planą. „Kito kelio nėra. Procedūra gali užtrukti. Detalųjį planą rengsime, bet jį galės užginčyti bet kuriuo metu“, – pabrėžė V.Kuznecovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius