Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 08 18

Palangos meras: atrakcionai turi būti uždaryti

Palangos meras išreiškė susirūpinimą incidentu, kai devyni žmonės buvo įkalinti nelegaliai veikusiame atrakcione J.Basanavičiaus gatvėje.
Šio atrakciono įkaitai valandą prakabojo žemyn galva.
Šio atrakciono įkaitai valandą prakabojo žemyn galva. / Rolando Žalgevičiaus nuotr.

„Nesuprantu, kodėl turėjome sulaukti tokios nelaimės, kad  atsakingos institucijos pagaliau sureaguotų į Savivaldybės signalus apie neteisėtai, be Savivaldybės leidimo veikiantį atrakcionų parką J. Basanavičiaus g. 43 bei Meilės al. 5 esančiuose sklypuose“, – komentuodamas trečiadienio nakties įvykius sakė Palangos meras Šarūnas Vaitkus.
 
Ketvirtadienį kurorto vadovas skambino Palangos policijos viršininkui ir prašė įstatymo nustatyta tvarka imtis priemonių – stabdyti atrakcionų veiklą. Bet komisaras informavo, kad tai turi vykti padedant antstoliams, o šių pagalbos nėra. Esą todėl policija net negali „stop juostomis“ aptverti atrakcionų ar imtis kitokių veiksmų.
 
„Netgi ir po tokio rimto bei žiauraus įspėjimo valstybės institucijos yra bejėgės“, – piktinosi Š.Vaitkus.
 
Vėlų trečiadienio vakarą dėl gedimo viename iš atrakcionų, juo besisukę 8 vaikai ir viena moteris liko kaboti žemyn galvomis apie penkių metrų aukštyje. Tik po daugiau nei valandos pagaliau išlaisvinus pramogautojus, keletas nepilnamečių dėl rimtų sveikatos problemų atsidūrė ligoninėje, vienos mergaitės būklė itin sunki. 
 
Palangos meras pabrėžė, jog nelaimę J. Basanavičiaus gatvėje prišaukė atsakingų asmenų abejingumas: per tris mėnesius Savivaldybė kreipėsi į visas atsakingas institucijas, kaip dabar paaiškėjo, dėl nesaugių atrakcionų. „Savivaldybė neišdavė leidimo šioje vietoje vykdyti veiklos, kadangi tai būtų prieštaravę įstatymui – minėtuose sklypuose negali būtų vykdoma jokia komercinė veikla, – kalbėjo Š. Vaitkus.
 
Sklypą, esantį Meilės al. 5 išsinuomavę verslininkai, puikiai žinodami, kad pažeidinėja įstatymą ir nekreipdami dėmesio į Nacionalinės žemės tarnybos pastabas, savavališkai sudarė jungtinės veiklos sutartis su olandų bendrove „Leander LTU“, ir ten iki šios dienos sukasi karuselės.
 
„Klaipėdos apygardos teismas liepos 14 d.  nutartimi nurodė skubiai nutraukti atrakcionų darbą. Tai reiškia, kad veikla turi būti stabdoma nedelsiant. Bet, kaip matome, antstoliai nevykdo Lietuvos Respublikos teismų nutarčių. Jeigu tai būtų atsitikę eiliniam piliečiui, manau,  jis jau seniai būtų turėjęs rimtų reikalų su teisėsauga. Šiuo atveju veikiausiai yra nenoras priversti vykdyti teismo sprendimus“, – teigė Š. Vaitkus.
 
Sklype, esančiame J. Basanavičiaus g. 43., kur taip pat yra įsikūrę atrakcionai, irgi vykdoma komercinė veikla, nors teritorija yra visuomeninės paskirties.
 
Š. Vaitkus pabrėžė, jog visoms institucijoms, galinčioms kontroliuoti ir priimti sprendimus, Savivaldybė yra pranešusi apie olandų verslininkų veiklą: informuota Darbo inspekcija, Kultūros paveldo departamentas, Nacionalinė žemės tarnyba, Vaiko teisių kontrolieriaus tarnyba, Statybų inspekcija, policija, prašyta LESTO išjungti elektros energiją sklypuose, kur be Savivaldybės leidimo neteisėtai vykdoma komercinė veikla, kreiptasi netgi į teismą.
 
„Savivaldybė padarė viską, ką galėjo. Tačiau tesulaukėme vos kelių atsakymų – Darbo inspekcija už tai, kad veikla vykdyta neturint Savivaldybės leidimo, surašė protokolą ir nubaudė atsakingus asmenis 2 tūkst. 700 litų bauda. Ryžtingai sureagavo ir Nacionalinė žemės tarnyba – pradėjo procedūras dėl Meilės al. 5 esančios valstybinės žemės nuomos nutraukimo“, – teigė meras. 

„Prisišaukta nelaimė, tad gal dabar atsakingos institucijos rimtai pažiūrės į šį verslininkų savivaliavimą. Nors man jau nebesitiki, kad pagaliau bus imtasi griežtų priemonių, juo labiau, kad jau ne vienerius metus čia vyksta negeri dalykai: 2009 m. barbariškai iškirsti medžiai J. Basanavičiaus gatvės širdy, o už tai paskirta juokingai maža bauda – 350 litų. Ar tai ne žiūrėjimas pro pirštus? Arba kai policijai nestoja stabdomi sunkiasvoriai automobiliai – jie važiuoja pažeisdami Kelių eismo taisykles, viršydami leistiną svorį gadina mūsų gatves, o policija bejėgė tuos automobilius sustabdyti. Piktina ir tai, kad norint surašyti protokolus, olandai reikalauja olandų kalbos vertėjo, nors tie patys verslininkai, apsilankę Savivaldybėje, puikiausiai kalba lietuviškai bei angliškai. Yra atvirai tyčiojamasi iš valstybės, Savivaldybės ir apskritai visų institucijų. Ar pagaliau kas nors Lietuvoje gali pažaboti tokią savivalę?“ – piktinosi meras.
 
Š. Vaitkus atkreipė dėmesį, jog atrakcionais bjaurojamos pačios gražiausios Palangos vietos, kultūros vertybės yra užstatytos įrenginiais, ir visa tai vyksta paminklosauginėje zonoje. „Miestietis, norintis pakeisti šioje teritorijoje esančio namo balkoną, vargsta kelis mėnesius ar net metus, kol gauna reikiamus leidimus. O J. Basanavičiaus gatvėje per keletą naktų išdygsta keturių aukštų pastatas – Siaubo namai, kurio saugumas taip pat kelia abejonių“, – kalbėjo kurorto vadovas.
Beje, liepos viduryje Palangoje vykusio Vyriausybės išvažiuojamojo pasitarimo metu  nelegalių atrakcionų klausimas taip pat buvo iškeltas. Pirmadienį Vilniuje, Kultūros paveldo departamente vyks pasitarimas dėl laikinų statinių ir atrakcionų veiklą reglamentuojančių įstatymų pataisų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius