-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 02 27

Palangos senjorai užplūdo Trečiojo amžiaus universitetą

Palangiškių susidomėjimas galimybe dalyvauti kurorte steigiamo Trečiojo amžiaus universiteto (TAU) veikloje pranoko organizatorių lūkesčius – visi norintieji užpildyti anketas bei tapti Tau studentais netilpo Palangos pagalbos švietimui salėje.
Palangos senjorai ištroško žinių.
Palangos senjorai ištroško žinių. / J.Vanagės nuotr.

Šio susitikimo metu išklausyta susirinkusiųjų nuomonė, poreikiai, užpildytos būsimųjų TAU studentų anketos. Išanalizavus jas bus ištirti TAU veikla susidomėjusių senjorų poreikiai, sudaryti TAU fakultetų sąrašai. 

„Tikrai nesitikėjome, kad susidomėjimą TAU veikla parodys tiek daug palangiškių. Kurdami šį universitetą, planavome steigti du fakultetus, bet dabar matyti, kad gal reikės ir apie trečią pagalvoti, – sakė Pagalbos švietimui tarnybos direktorės Vilma Želvienė. – Semtis žinių kurorto TAU kviečiami visi, kurie jau sulaukė 50 ar daugiau metų bei yra palangiškiai. Malonu, kad Palangos miesto biudžeto projekte numatyta 10 tūkst. litų TAU veiklai. Tai – nemaži pinigai, kurie galės būti skirti lektorių kelionės išlaidoms padengti“.

Toks palangiškių aktyvumas maloniai nustebino ir kurorto merą Šarūną Vaitkų. „Džiaugiuosi, kad vyresnio amžiaus miestiečiai domisi, siekia naujų žinių. Suprasdami tokius palangiškių poreikius, miestą valdančių partijų koalicinėje sutartyje numatėme būtinybę įsteigti TAU. Po sutarties pasirašymo nepraėjus nė metams tai ir darome“, - sakė Š. Vaitkus. 

TAU – savarankiška, savanoriška visuomeninė organizacija, savo veikla užtikrinanti vyresniojo amžiaus žmonių geresnę socialinę integraciją į visuomenę, skatinanti jų efektyvų, produktyvų bei aktyvų gyvenimą, palaikanti jų darbingumą ir fizinį aktyvumą. Tai paskatinimas pagyvenusiems žmonėms, kurie jau baigę darbinę veiklą – jiems atveriama galimybė bendrauti, įgyti žinių, pasijusti reikalingiems, naudingiems, įdomiems ne tik sau, bet ir kitiems. Senjorams sudaromos sąlygos saviraiškai ir patirties sklaidai.

Tokio pobūdžio universitetai Lietuvoje veikia jau dešimt metų, žinias juose jau gilina didžiųjų Lietuvos miestų, Kretingos, Kėdainių, Jonavos bei kitų rajonų senjorai. TAU filialai yra įsikūrę visuose didžiausiuose šalies miestuose bei rajonų centruose – jų yra per 20.

Į TAU priimami visi norintieji – nepriklausomai nuo išsilavinimo bei socialinės padėties. Lankydami užsiėmimus žmonės ne tik įgyja žinių, bet daug dėmesio skiriama bendravimui – kartu švenčiamos Kalėdos, Velykos, organizuojamos vakaronės, koncertai, jubiliejai, keliaujama po Lietuvą. Baigusiems TAU išduodami tai patvirtinantys pažymėjimai, tačiau senjorams nereikia laikyti egzaminų, įskaitų. Mokslas šiuose universitetuose nemokamas.

Palangos TAU įsikurs Pagalbos švietimui centre (Vasario 16-osios g. 6), jame planuojama rengti užsiėmimus sveikatos, dvasinio tobulėjimo, turizmo, kraštotyros, meno temomis, suteikti kompiuterinio raštingumo žinių. Savo poreikius bei labiausiai dominančias sritis, pildydami anketą, nurodyti gali ir visi pretendentai tapti TAU studentais. 

Mokslai TAU truks dvejus metus, mokslo metų pradžia – spalio 1 d., pabaiga – balandžio 1 d.  TAU gali turėti savo vėliavą, atpažinimo ženklus, savo herbą, himną. Studentai pasiūlys, kas galėtų tapti Palangos Tau rektoriumi.

Norinčiųjų tapti Palangos TAU nariais anketos Pagalbos švietimui centre bus priimamos iki kovo 15 d., po to per dvi savaites jos bus susistemintos, o balandžio 16 d. bus paskelbtas fakultetų studentų sąrašas. Pirmąją gegužės savaitę bus organizuojamas fakultetų narių susitikimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius