Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 12 15

Paleista antroji Lietuvoje dujų jėgainė

Netoli Klaipėdos esančiame rekultyvuotame Gaudėnų (Kalotės) sąvartyne trečiadienį paleista jėgainė, kuri sąvartyne susikaupusias dujas deginimo proceso metu paverčia elektros energija.
Iš Kalotės sąvartyne susikaupusių dujų bus galima pagaminti 1600 kilovatų elektros energijos per valandą.
Iš Kalotės sąvartyne susikaupusių dujų bus galima pagaminti 1600 kilovatų elektros energijos per valandą. / I.Ozturhan/15min.lt nuotr.

Šis projektas, kurio vertė 5,2 milijono litų – tiesioginė užsienio investicija į Lietuvos aplinkosaugą ir atsinaujinančią energetiką. Jį įgyvendino Didžiosios Britanijos įmonė „Ener–G“, kuri šio mėnesio pradžioje analogišką ir pirmąją Lietuvoje tokio tipo jėgainę atidarė netoli Vilniaus esančiose Kariotiškėse. 

Abiejų jėgainių investicinė vertė – 11 milijonų litų. Dar vieną jėgainą planuojama įkurti Alytuje. Pasak Polo Foresterio (Paul Forester), įmonės „Enger–G group“ atsinaujinančių išteklių padalinio projektų direktoriaus, visos trys jėgainės galės pagaminti 3,5 – 4 megavatus elektros energijos ir aprūpinti 5 tūkst. šeimų.

„Tokios dujų jėgainės įkurtos Didžiojoje Britanijoje, Ispanijoje, Meksikoje, Vengrijoje, Lenkijoje ir Pietų Afrikoje. Idėja įkurti dujų jėgainę Lietuvoje gimė dar 2004–aisiais, kai čia lankėsi „Ener–G“ Lenkijos padalinio direktorius.  Pagrindinis tikslas – mažinti anglies dvideginio kiekį ir taršą“, – kalbėjo P.Foresteris.

Apie 3 kilometrų ilgio vamzdynų tinklu iš sąvartyno į jėgainę bus siurbiama 50 procentų metano dujų ir 30 procentų anglies dioksido, kurie deginimo proceso metu virs elektros energija. Per valandą jėgainė gali pagaminti 1600 kilovatų elektros energijos, kuri bus parduodama Vakarų skirstomiesiems tinklams po 30 centų už kilovatą.

I.Ozturhan/15min.lt nuotr./„Ener-G“ projektų direktorius Polas Foresteris teigė, jog svarbiausias šio projekto tikslas – mažinti anglies dioksido kiekį ir taršą.
I.Ozturhan/15min.lt nuotr./„Ener-G“ projektų direktorius Polas Foresteris teigė, jog svarbiausias šio projekto tikslas – mažinti anglies dioksido kiekį ir taršą.

Mokesčiai už atliekų išvežimą kol kas nemažės

Apčiuopiamą naujosios jėgainės naudą gyventojai pajus dar ne greit. Kaip teigė Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) direktorius Šarūnas Reikalas, atliekų tvarkymo kaštai kol kas nemažės, esą iki šiol atliekos iš visos apskrities vežamos į Dumpius. Be to, egzistuoja 7 uždaryti sąvartynai, kurie reikalauja priežiūros dar 10–15 metų, o tai, anot Š.Reikalo, reiškia išlaidas.

Kiek pajamų bus galima gauti iš naujosios jėgainės ir kaip sumažinti mokesčius gyventojams, parodys laikas. Planuojama, kad per metus iš šios jėgainės KRATC turės 300 tūkst. litų pajamų.

Š.Reikalas užsiminė ir apie kitus su ekologija susijusius planus: „Turime ne tik viziją, bet ir realius planus  dujų utilizavimo jėgainę įrengti ir Dumpiuose. Taip pat atlikta galimybių studija, kaip galima pritraukti privatų kapitalą ir pastatyti bent 5 vėjo jėgaines Kalotėje ir Dumpiuose. Per metus iš jų būtų galima gauti apie 1 milijoną litų pelno pačiai įmonei neinvestuojant nė cento“.

Pasak Š. Reikalo, jėgainių projektas bus dar brangesnis. Kitas ambicingas projektas pritraukiant užsienio kapitalą – Glaudėnų sąvartyne pastatyti saulės kolektorių, iš kurio būtų galima tikėtis 540 tūkt. litų pajamų be KRATC investicijų, o tik prisidedant organizacine veikla.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius