Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 18 /14:15

Palestiniečiui atstovaujanti H.Duffy: JAV Senato ataskaita patvirtina, kad Lietuvoje veikė CŽV kalėjimas

Jungtinių Valstijų Senato ataskaita patvirtinta, kad Lietuvoje 2005-2006 metais veikė slaptas Jungtinių Valstijų kalėjimas įtariamiesiems terorizmu laikyti, Europos Žmogaus Teisių Teismui pareiškė buvusio kalinio Saudo Arabijoje gimusio palestiniečio Abu Zubaydah advokatė.
JAV Senato ataskaitoje – apie CŽV kalėjimą Lietuvoje
JAV Senato ataskaitoje – apie CŽV kalėjimą Lietuvoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Remiantis vien Senato ataskaitos informacija, gausu aiškių nuorodų apie susitarimus, sudarytus tarp Lietuvos pareigūnų ir CŽV, taip pat apie dideles pinigų sumas, kurios ėjo iš rankų į rankas mainais į palaikymą“, – teigiama rašte, kurį BNS penktadienį perdavė teisininkė Helen Duffy, atstovaujantį palestiniečiui byloje prieš Lietuvą.

2014 metų gruodį paskelbtoje JAV Senato ataskaitoje konkrečios šalys, kur veikė CŽV centrai, neįvardijamos, bet žmogaus teisių gynėjai mano, kad Lietuvoje veikė dokumente „violetiniu“ vadinamas centras.

Iš JAV ataskaitos „akivaizdu, kad Lietuvos sulaikymo centras pastatytas 2003 metais. Tačiau ji patvirtina, kad „violetinis“ sulaikymo centras iš tikrųjų buvo atidarytas 2005 metų pradžioje, ir uždarytas 2006 metais“, rašoma ketvirtadienį Strasbūro teismui pateiktame dokumente.

Lietuvos valstybė yra atsakinga už mano kliento kalinimą ir kankinimą savo teritorijoje, – pareiškė H.Duffy. 

Advokatė teismą tikina, kad prieinama informacija „nepalieka jokios rimtos erdvės abejonėms“, kad Lietuvoje veikė CŽV kalėjimas.

„Lietuvos valstybė yra atsakinga už mano kliento kalinimą ir kankinimą savo teritorijoje“, – pareiškė H.Duffy. Jos teigimu, yra „neįtikėtina“, kad Lietuva būtų nežinojusi ir aukštu lygiu nepatvirtinusi dalyvavimo programoje.

Detali daugiau kaip 6 tūkst. lapų JAV Senato ataskaita lieka įslaptinta. 2004 metų gruodį buvo viešai paskelbta cenzūruota 524 puslapių versija. Advokatė Strasbūro teismą paragino siekti gauti išsamią ataskaitą.

Šioje byloje skundas Strasbūro teismui buvo pateiktas 2011 metų spalį.

Lietuvos Vyriausybė teismui ketvirtadienį taip pat išsiuntė savo pastabas, bet jų nekomentuoja ir prašo apriboti medžiagos viešumą, BNS sakė Vyriausybės atstovė Europos Žmogaus Teisių Teisme Karolina Bubnytė. Ji sakė, kad su advokatų pastabomis nėra susipažinusi.

2009 metais parlamentiniam tyrimui vadovavęs parlamentaras Arvydas Anušauskas BNS teigė, kad paviešinta JAV Senato ataskaitos dalis kategoriškų išvadų apie kalintus asmenis neleidžia daryti.

„Advokatė dirba savo darbą. Senato Komisijos ataskaitos apžvalgoje yra daug naujų faktų apie pervežimus. Sakyčiau, kad ji galbūt patvirtina faktą, kad sulaikymo vieta buvo Lietuvoje, tačiau apie tai, kas ten buvo laikomi, kokie konkretūs asmenys toje medžiagoje nėra taip aiškiai pasakyta“, – BNS penktadienį sakė A.Anušauskas.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Arvydas Anušauskas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Arvydas Anušauskas

Jis atkreipė dėmesį, kad nuo 2003 metų JAV nebenaudojo drastiškų kankinimo priemonių prieš įtariamuosius terorizmu.

„Jeigu būtų paskelbta pilna ataskaita, tada mes pamatytume konkrečias pavardes ir nebūtų prasmės ginčytis su advokate“, – pridūrė jis.

Abu Zubaydah yra antrasis asmuo, kurio advokatai skelbia surinkę duomenų apie kalinimą Lietuvoje. Prokurorai šiuo metu atlieka ikiteisminį tyrimą, kuriame vertinami spėjimai, jog Lietuvoje slapta galėjo būti kalinamas Saudo Arabijos pilietis Mustafa al – Hawsawis.

Abu Zubaydah yra antrasis asmuo, kurio advokatai skelbia surinkę duomenų apie kalinimą Lietuvoje.

Prokuratūros atstovė spaudai Elena Martinonienė BNS sakė, kad šis tyrimas yra tęsiamas, tačiau plačiau jo nekomentavo.

H.Duffy savo ruožtu sakė mananti, kad tai tėra formalaus tyrimo miražas.

Įtariama, kad slaptas CŽV kalėjimas galėjo veikti 15 kilometrų nuo Vilniaus esančiuose Antaviliuose.

JAV ambasada Vilniuje BNS penktadienį atsisakė pateikti komentarų šia tema.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius