Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 10 26

Panaikinta dirbtinė užtvara nepartiniams pretendentams į savivaldybių tarybas

Prezidentės Dalios Grybauskaitės paraginti parlamentarai antradienį vienbalsiai atvėrė vartus nepartiniams kandidatams dalyvauti savivaldos rinkimuose.
Suvažiavimo akimirka
Dalia Grybauskaitė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Seimas priimtame Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo bei finansavimo kontrolės įstatyme buvo numatęs, kad rinkimuose panorę dalyvauti nepriklausomi kandidatai ir partijos privalo registruotis Vyriausiojoje rinkimų komisijoje (VRK) kaip politinės kampanijos dalyviai ne vėliau kaip likus 130 dienų iki rinkimų. Tačiau parlamento nutarimas surengti savivaldos rinkimus 2011 metų vasario 27 dieną įsigalios tik lapkričio 3 dieną, kai iki rinkimų bus likę 116 dienų. Taigi tokių reikalavimų būtų neįmanoma įvykdyti, todėl nepartiniams kandidatams būtų atimta galimybė dalyvauti savivaldos rinkimuose, nors prieš šiuos rinkimus kaip tik buvo sukurtos sąlygos, kad jie galėtų varžyti su partijomis. Todėl prezidentė vetavo pataisas.

Pristatant prezidentės veto Seime antradienį nė vienas parlamentaras nepanoro kalbėti „prieš“.„Jei įsigaliotų įstatymas, būtų sukurta tokia situacija, kai galiojantis teisinis reguliavimas nustato tokias nuostatas, kurių neįmanoma įvykdyti, ir dėl to kiltų grėsmė, kad per savivaldybių tarybų rinkimus gali būti pažeistos pasyvioji ir aktyvioji rinkimų teisės”, – argumentavo D.GRybauskaitė. 

Prezidentės siūlomose pataisose numatoma, kad ir nepartiniams kandidatams, ir partijoms VRK būtų galima registruotis prasidėjus politinės kampanijos laikotarpiui. Registracija baigtųsi tą dieną, kai pradedamas paraiškinių dokumentų įteikimas – likus 65 dienoms iki rinkimų.

Pristatant prezidentės veto Seime antradienį nė vienas parlamentaras nepanoro kalbėti „prieš“. Galiausiai 106 Seimo nariai vienbalsiai pritarė D.Grybauskaitės siūlymui. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius