Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 29

Panevėžio meras R.Račkauskas: „Prioritetu išlieka investiciniai projektai ir miesto infrastruktūra“

Apie svarbiausius nuveiktus darbus ir šių metų planus – pokalbis su Panevėžio miesto meru Ryčiu Račkausku.
Teismas dėl Panevėžio mero prekybos poveikiu
Teismas dėl Panevėžio mero prekybos poveikiu / Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr.

– Kuo išskirtiniai buvo 2022-ieji metai?

– Vienu svarbiausių 2022-ųjų iššūkių, su kuriais susidūrėme ir mes, įvardinčiau brutalų Rusijos sukeltą karą, palietusį kiekvieną iš mūsų. Nedelsdami reagavome į įvykius Ukrainoje – ėmėmės veiksmų, kad mieste apsistojusiais karo pabėgėliais būtų tinkamai pasirūpinta. Jiems suteikėme nemokamą apgyvendinimą, viešąjį transportą, sprendėme vaikų švietimo ir kitus svarbius klausimus. Nuo pat pirmos karo dienos palaikėme ryšius su Panevėžio miestu partneriu Vinycia, teikėme humanitarinę pagalbą, organizavome palaikymo akcijas, rinkome humanitarinę pagalbą.

Į visas palaikymo iniciatyvas aktyviai įsijungė miesto bendruomenės ir verslas – dėkoju kiekvienam prisidėjusiam. Už geranoriškas pastangas ir pagalbą valdant Ukrainos karo pabėgėlių krizę miestui įteikta Vidaus reikalų ministerijos ministrės padėka. Taip pat Panevėžys pelnė „Auksinę krivūlę“ už viešosios diplomatijos puoselėjimą. Nesustojame ir dabar, broliškai tautai padėsime tiek, kiek reikės.

– Kaip sekėsi įgyvendinti investicinius projektus?

– Savivaldybė su komanda yra parengusi 2021–2027 m. miesto strateginį plėtros planą, pagal kurį dirbame ir nuosekliai dirbsime artimiausius kelerius metus. Praėjusių metų išskirtinumas – įgyvendinami didieji miestui itin svarbūs projektai. 2022-aisiais sparčiai vyko vieno svarbiausių šio laikmečio regiono kultūros projektų – Stasio Eidrigevičiaus menų centro statybos darbai.

Pradėjome naujosios Panevėžio autobusų stoties statybas. Panevėžiečiai ir čia atvykstantys svečiai galės džiaugtis inovatyvia, viena moderniausia šalyje, Nacionalinės premijos laureato architekto Rolando Paleko bei jo komandos suprojektuota, architektūriniais sprendimais išsiskiriančia Panevėžio autobusų stotimi. Įgyvendinus šį projektą miesto centrinė dalis atsiskleis naujomis spalvomis.

www.jp.lt nuotr./Panevėžio autobusų stotis
www.jp.lt nuotr./Panevėžio autobusų stotis

2022 m. buvo žengtas reikšmingas žingsnis, siekiant mieste turėti daugiafunkcį sporto ir sveikatingumo kompleksą, olimpinius standartus atitinkantį baseiną, kuriame vietos užteks ir sportui, ir turiningam laisvalaikiui, ir sveikatos stiprinimui. Mieste sėkmingai tęsiami Panevėžio miesto gatvių apšvietimo modernizavimo projekto darbai, leisiantys užtikrinti ne tik kokybišką gatvių apšvietimą, bet ir sumažinti elektros energijos suvartojimo kaštus.

2022-aisiais toliau dirbome, kad panevėžiečiai ir miesto svečiai turėtų kuo daugiau viešų laisvalaikio erdvių, todėl rekreacijos bei edukacijos reikmėms visiems kuriamas Kniaudiškių parkas, jo tema – žinomos pasakos „Eglė žalčių karalienė“ motyvai – parinkta miesto bendruomenės sprendimu. Įvykdyti pėsčiųjų ir dviračių tako link Berčiūnų gyvenvietės modernizavimo I etapo darbai. Į pabaigą eina visuomenės veikėjo, poeto Juozo Čerkeso-Besparnio sodybos atnaujinimo I etapo darbai.

– Kokie svarbiausi miesto infrastruktūros atnaujinimo darbai atlikti per 2022-usoius metus?

– Gatvių infrastruktūros gerinimas – vienas mūsų prioritetų, todėl metai iš metų pastebimai gerėja miesto gatvių būklė. Svarbiausi darbai kalbant apie gatves – maždaug 800 m ilgio Smėlynės gatvės dalis nuo Šiaurinės g. sankryžos iki pat miesto ribos tvarkoma kapitaliai, pabaigtas įgyvendinti J. Janonio, Vakarinės ir Pramonės g. sankryžos rekonstrukcijos projektas, intensyviai tvarkoma Beržų g., sparčiai įgyvendinamas Elektronikos, Senamiesčio, S. Kerbedžio, Tinklų, Venslaviškio g. – J. Biliūno g. sankryžos rekonstrukcijos projektas.

– Kokius dar darbus išskirtumėte kaip svarbius miestui?

– Viena iš strateginių miesto krypčių – švietimas, tad džiaugiamės sėkmingu miesto strateginės Pramonė 4.0 krypties vystymu bei tuo, kaip ji nuosekliai stiprinama švietimo veiklose. Ikimokyklinio ugdymo įstaigos, mokyklos įsijungia į STEAM veiklas, robotikos centras „RoboLabas“ per trejus metus jau spėjo išugdyti pirmuosius laurus skinančius jaunuosius inovatorius. Vos prieš metus duris atvėręs STEAM centras jau pelnė apdovanojimą už dirbtinio intelekto kursą moksleiviams.

Nepaprastai svarbu, kad į veiklas ir bendradarbiavimą su moksleiviais noriai įsijungia mieste veikiančios įmonės. Mūsų miestas turi gilias pramonės, inžinerijos tradicijas, todėl džiaugiuosi, kad miesto pasirinkta kryptis teikia akivaizdų išskirtinumą kitų savivaldybių kontekste.

Socialinei sričiai skiriame daug dėmesio, visada stengiamės rasti optimaliausius sprendimus, mažinant atskirtį tarp žmonių. 2022-aisiais pradėjo veikti Neįgaliųjų reikalų taryba, taip sukurtas tiesioginis ryšys tarp savivaldos ir neįgaliųjų bendruomenė. Praėjusiais metais sprendėme ir socialinio būsto trūkumo problemą. Radome efektyvesnį ir racionalesnį sprendimą, nei pavienių būstų įsigijimas. Įgyvendinus socialinio būsto plėtros projektą ženkliai sutrumpinome socialinių būstų laukiančių žmonių eilę, daugiau nei 70 panevėžiečių šeimų suteikėme tinkamas sąlygas gyventi. Džiugu, kad aplinkos pritaikymas mieste gyvenantiems negalią turintiems asmenims tapo pavyzdžiu kitiems – buvome pakviesti į LR Prezidentūrą pasidalinti gerąja patirtimi su kitomis šalies savivaldybėmis.

– Kokie didžiausi darbai laukia šiais metais?

– Prioritetu išlieka investiciniai projektai ir miesto infrastruktūra. Per ateinančius dvejus metus planuojame naujų miesto infrastruktūros atnaujinimo projektų – baigti Skaistakalnio, A. Jakšto g. pėsčiųjų tiltų remonto darbus, ketiname atnaujinti Nemuno g. tiltą per Nevėžio upę, sutvarkyti Parko g. atkarpą nuo Tulpių g. iki Nemuno g., Žvaigždžių g. atkarpą nuo Kniaudiškių iki J. Zikaro g., rekonstruoti Klaipėdos, Projektuotojų, Dariaus ir Girėno g. sankryžą į žiedinę ir kt.

Laukia intensyvūs metai, bet neabejoju, kad darbai vyks sklandžiai, o panevėžiečiai ir miesto svečiai galės džiaugtis dar patogesniu ir patrauklesniu miestu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius