Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2015 10 29

Panevėžio Rožyno bendruomenė nuteistų moterų kaimynystės bijo kaip velnias kryžiaus

Dar vasarą Kalėjimų departamentas paskelbė konkursą Panevėžio mieste ar rajone pirkti namą, kuriame būtų apgyvendintos penkios nuteistosios su savo vaikais iki trejų metų. Šiuo metu bausmę atliekančios moterys su savo atžalomis gyvena Panevėžio pataisos namuose.

Kol kas dar neaišku, koks konkrečiai namas moterims bus nupirktas, tačiau Panevėžio Rožyno gyvenamojo rajono bendruomenė sukilo sužinojusi, jog galimų pirkinių sąraše atsidūrė 71A numeriu pažymėtas namas.

Rožyno gyventojai tvirtina nepageidaujantys nuteistųjų kaimynystės ir pyksta ant konkurso rengėjų dėl to, jog niekas neklausė gyventojų, ar jie nori nuteistųjų kompanijos savo pašonėje.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Pelkių 71A namas
Tomo Markelevičiaus nuotr./Pelkių 71A namas

Nuteistųjų kaimynystės nepageidauja

Mūru už savo rajoną stoję rožyniečiai ketvirtadienio vakarą surengė neeilinį susirinkimą. Į jį pakviesti miesto savivaldybės, Panevėžio pataisos namų vadovai bei projekto organizatoriai. Rožyno bendruomenės pirmininkė Roma Šerplienė įsitikinusi, kad rajono gyventojai savo pasieks ir jiems pavyks atsikratyti nepageidaujamos nuteistųjų kaimynystės.

Būkime atviri – jei žmogus nuteistas, tai tikrai ne už gražias akis ir žodžius.

„Visiškai nesikalbama su gyventojais ir mums neaiškus aplinkinių gyventojų saugumas. Mes ne prieš vaikus. Vaikai nenuteisti, jie nekalti. Mus domina, kaip gyvens nuteistosios, koks bus jų ryšys su aplinka. Mums rūpi mūsų vaikų saugumas.

Baiminamės dėl narkotikų, narkomanijos plitimo. Būkime atviri – jei žmogus nuteistas, tai tikrai ne už gražias akis ir žodžius. Yra vienokios ar kitokios problemos. Tikimės, kad tame name visgi nebus apgyvendintos nuteistosios“, – sakė R.Šerplienė.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Roma Šerplienė
Tomo Markelevičiaus nuotr./Roma Šerplienė

Netrukus prie mikrofono stojo ir savo poziciją išsakė Panevėžio pataisos namų vadovas Edvardas Norvaišas. Tačiau jo kalbą nuolat pertraukdavo nepatenkintų gyventojų klausimai bei replikos.

„Norime išsklaidyti visas baimes, nes dabar labai daug spekuliuojama šia tema. Žmonės tiesiog vieni kitus gąsdina. Atėjau nepasiginčyti, atėjau pasakyti, kad projektas tikrai nėra slaptas ir vykdomas jau dvejus metus. Žmonės kalba, kad Rožyne atsiras naujas kalėjimas. Tai netiesa. Namas perkamas vaikams, kurie galėtų gyventi su mamomis. Pabrėžiu, kad konkursas namo pirkimui vykdomas jau trečią kartą ir namo pirkimas dar nėra įsigaliojęs“, – tvirtino E.Norvaišas.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Edvardas Norvaišas
Tomo Markelevičiaus nuotr./Edvardas Norvaišas

Nuteistosios negalės net šašlykų kepti

E.Norvaišas tvirtino, kad gyventojai labiau turėtų baimintis ne dėl kelių moterų su vaikais, kurios gyvens saugomos, bet dėl laisvėje lygtinę bausmę atliekančių teistų asmenų.

Jei yra bijoma, tai galbūt reikėtų bijoti tų, kurie laisvėje?

„Lietuvoje yra kelios dešimtys tūkstančių nuteistųjų, kurie supa mus. Kartu su jais vaikštome, gyvename. Nežinant kažkaip neskauda galvos.

Panevėžio pataisos namuose laisvės atėmimo bausmę atlieka apie 240 moterų, o pačiame mieste lygtinai paleistų asmenų yra apie 270.

Jei yra bijoma, tai galbūt reikėtų bijoti tų, kurie laisvėje? Konkrečiai Rožyno kvartale tokių žmonių yra apie 60“, – skaičius bėrė E.Norvaišas.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Renginio akimirka
Tomo Markelevičiaus nuotr./Renginio akimirka

Vaikai šiuose namuose su mamomis augtų iki 3 ar 4 metų. Pabrėžiama, kad namas bus nuolat saugomas ir prižiūrimas. Dieną tvarką prižiūrėtų keli, o naktį – vienas pareigūnas.

„Moterys turės tam tikras teises, bet nebus taip, kad vaikščios laisvėje. Jos net nekeps šašlykų kaip jūs tai darote savo kiemuose. Bus nustatytos taisyklės ir sąlygos. Jei joms ko nors reikės už namo ribų, jas visur lydės socialinis darbuotojas. Jos nei lakstys, nei vogs. Viskas bus griežtai prižiūrima“, – tvirtina E.Norvaišas.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Renginio akimirka
Tomo Markelevičiaus nuotr./Projekto vadovas Renatas Juntonen

Namas jau nupirktas

Projekto vadovas Renatas Juntonen tvirtina, kad projektas yra nukreiptas ne į nuteistąsias, bet į jų vaikus. Anot pašnekovo, siekiama suteikti sąlygas vaikui užaugti normaliomis sąlygomis. Nuteistosios taip pat bus atrenkamos ir bet kas patekti į namą negalės.

Tai, kad Rožyno gyventojai nežinojo apie vykdomą projektą, – netiesa.

„Projektas yra finansuojamas iš Norvegijos fondų. Patys norvegai sakė, kad imtume, darytume kažką. Jie supranta mūsų problematiką. Šio projekto pamatai išryškėjo tik praėjusią savaitę, kai pradėjo aiškėti, į kokį namą orientuojamės.

Turėjome dvylika pasiūlymų. Iš tų dvylikos pasiūlymų aštuoni pasiūlymai buvo pirkti namą Rožyne. Tai, kad Rožyno gyventojai nežinojo apie vykdomą projektą, – netiesa. Tai buvo viešinama spaudoje, televizijoje, susitikimuose“, – pasakojo projekto vadovas R.Juntonen.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Renginio akimirka
Tomo Markelevičiaus nuotr./Renatas Juntonen (dešinėje)

Nors namo pirkimas jau yra įvykdytas, tačiau kol kas nėra gauti dokumentai, patvirtinantys, kad pirkimas yra sąžiningas.

Tačiau rožyniečius tai mažai guodžia, kadangi nuteistųjų kaimynystei prieštaraujanti bendruomenės nuomonė taip ir liko neišklausyta.

Gyventojų teigimu, tampa aišku, kad nuteistosios su savo atžalomis visgi įsikurs Pelkių gatvėje, 71A numeriu pažymėtame name.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius