Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 03 15

Panevėžyje gripo epidemija gali būti skelbiama antrą kartą

Visuomenės sveikatos centro duomenimis, praėjusią savaitę Panevėžyje užregistruoti 145 gripo atvejai.
Vaistai nuo gripo
Gripas. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Bendras sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) – 103,1 atvejo 10 tūkst. gyventojų (gripas diagnozuotas 12 proc. sergančiųjų). Epidemija skelbiama, kai 10 tūkst. gyventojų tenka daugiau nei 100 sergančiųjų ŪVKTI, o bendroje sergamumo struktūroje gripas turi sudaryti ne mažiau kaip 30 proc.

Itin padidėjęs ir vaikų sergamumas. Šis rodiklis pasiekė 71 proc. visų ligonių.

Kaip pranešė Panevėžio miesto visuomenės sveikatos biuras, daugiausia mokinių – 33 proc. – nelanko „Saulėtekio“ vidurinės, 26,4 proc. – pradinės mokyklos. Nemažas sergamumas užfiksuotas „Šaltinio“ pagrindinėje (18,5 proc.), 9-ojoje vidurinėje (17,6 proc.), „Ąžuolo“ pagrindinėje (17,2 proc.), „Vilties“ vidurinėje (16,2 proc.) mokyklose. 

„Jei sergamumo rodikliai didės ir šią savaitę, mieste gali būti antrąsyk skelbiama gripo epidemija. Tai rekomenduoti turėtų Visuomenės sveikatos centras. Beje, antroji epidemija šiemet jau paskelbta Prienuose“, – teigia Panevėžio miesto savivaldybės administracijos Sveikatos skyriaus vedėjas Mindaugas Burba.
 
Panevėžyje gripo epidemija buvo paskelbta sausio 31 – vasario 16 dienomis. Tada sergamumas gripu ir ŪVKTI buvo pasiekęs 146,13 atvejo 10 tūkst. gyventojų. Gripas buvo nustatytas 24 proc. sergančiųjų.

Savivaldybė primena, kad norint nesusirgti gyventojams reikėtų vengti sąlyčio su sergančiais žmonėmis, išlaikyti ne mažiau kaip 1 m atstumą; vengti masinių susibūrimo vietų; dažnai plauti rankas su muilu ir vandeniu, jas nusausinti, esant galimybei dezinfekuoti; neliesti rankomis akių, nosies, burnos. Susirgus – laikytis asmens higienos (užsidengti burną čiaudint ir kosint, naudoti vienkartines nosinaites, dažnai plauti rankas ir pan.), vengti sąlyčio su sveikais žmonėmis ir kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Savivaldybė primena, kad vadovaujantis švietimo ir mokslo ministro įsakymu nepaskelbus gripo epidemijos bendrojo lavinimo mokyklose ar jų klasėse gali būti nutraukiamos pamokos, kai moksleivių sergamumas jose yra didesnis kaip 50 proc. Paskelbus gripo epidemiją – daugiau nei 20 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius