-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 18

Panevėžyje narai iš Nevėžio dugno ištraukė ginklą, kryžių, taksofoną ir įvairų sovietmečio palikimą

Šeštadienį Panevėžyje nardymo mėgėjai vėl nėrė į Nevėžio dugną. Čia dar kartą surengta upės valymo akcija. Jos metu iš vandens į krantą ištraukta keli šimtai kilogramų šiukšlių.
Nevėžio valymo akcija
Nevėžio valymo akcija / Tomo Markelevičiaus nuotr.

Beveik dešimties narų komanda miesto centre į Nevėžį paniro dešimtą valandą ryte. Praeityje šioje vietoje upė buvo valyta jau tris kartus, tad narai iš pradžių manė valysiantys kitą atkarpą.

Tačiau patikrinus pirminę panirimo vietą buvo nuspręsta valymą vykdyti čia pat, kadangi vandenyje ir vėl aptikti kalnai šiukšlių.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Nevėžio valymo akcija
Tomo Markelevičiaus nuotr./Nevėžio valymo akcija

Dugne – nuo ginklų iki kryžių

Netrukus krante pasirodė pirmieji radiniai. Jau įprasta, kad pagrindiniai trofėjai šioje vietoje – prekybos centro „Maxima“ vežimėliai ir alkoholio buteliai. Tara į krantą buvo velkama maišais.

Šį kartą narai vandenyje aptiko itin išskirtinių radinių. Iš vandens ištrauktas didžiulis karietos ratas, motociklo rėmas, baidarė, taksofono aparatas, medinis kryžius, rankinė su asmens dokumentais, šaunamasis ginklas.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Nevėžio valymo akcija
Tomo Markelevičiaus nuotr./Nevėžio valymo akcija

Panevėžio narai – mėgėjai sakė, kad šioje vietoje upė itin užteršta, tad tą pačią atkarpą valyti būtų galima dar daug kartų.

„Maximos“ vežimėlių nemažėja, gal jie po vandeniu dauginasi.

„Čia dirbame jau trečią ar ketvirtą kartą. Povandeninių laivų neradome, bet šiukšlių ir visokio šlamšto dugne pilna. „Maximos“ vežimėlių nemažėja, gal jie po vandeniu dauginasi.

Radome taksofono aparatą, ginklą, kuris neaišku, ar tikras. Pilna padangų, butelių. Šiandien visoje Lietuvoje narai valo įvairius telkinius. Čia tokia bendra visuotinė akcija. Mes turėjome kitokį planą – valyti upę nuo posūkio. Tačiau nuo nėrimo vietos iki ten per šiukšles praplaukti buvo sunku“, – aiškino nuotaikingai nusiteikę narai.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Nevėžio valymo akcija
Tomo Markelevičiaus nuotr./Nevėžio valymo akcija

Labiausiai teršė sovietmečiu

Narų akciją palaikė ir Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamentas. Į krantą nešioti iš upės ištrauktus radinius padėjo ne tik įstaigos specialistai bet ir viršininkas Valdemaras Jakštas bei pavaduotoja Angelė Plančiūnaitė.

Departamento vadovas teigė, kad pagal šiukšlių amžių galima daryti išvadą, kad labiausiai upė buvo teršiama sovietmečiu.

Pagal rastus daiktus galima daryti išvadą, kad šiukšlės čia guli nuo labai senų laikų.

„Labai šaunu, kad narai imasi tokių iniciatyvų. Atrodo, kad čia upė jau valyta, bet iš dugno kelti yra ką. Jei narai turės noro ir sveikatos – darbo čia užteks dar daugeliui metų. Pagal rastus daiktus galima daryti išvadą, kad šiukšlės čia guli nuo labai senų laikų. Buvo rastas net ne vežimo, o karietos ratas, GAZ automobilio ratas. Jų ten guli ne vienas.

Taip pat iškelti keturi ar penki prekybos centro vežimėliai. Aišku, jie šiuolaikiniai ir manome, kad vandenyje atsidūrė per praėjusius ar šiuos metus. Į krantą ištraukta tara – seno pavyzdžio buteliai, tad galima manyti, kad jie į upę buvo išmesti prieš labai daug metų“, – sakė Panevėžio RAAD viršininkas V.Jakštas.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Nevėžio valymo akcija
Tomo Markelevičiaus nuotr./Valdemaras Jakštas

Pasibaigus akcijai Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamentas narus ir jiems talkinusius savanorius vaišino koše ir arbata, o šiukšlių išvežimu įpareigota pasirūpinti įmonė „Panevėžio specialusis autotransportas“.

Narai atskleidė, kad šiemet ketina valyti ir daugiau vandens telkinių. Kitas jų taikinys – ežeras arba upė Kupiškio rajone.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius