-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 01 22

Panevėžys spaudos veidrodyje: Odontologas vaiką išvarė dėl nevalytų dantų

Panevėžio dienraštis „Sekundė“ rašo apie šešerių metų berniuką, kuris du mėnesius laukė eilėje pas odontologą. Tiesiai iš darželio atskubėjusį vaiką į kėdę pasodinęs gydytojas konstatavo, kad reikalai iš tiesų prasti, tačiau atsisakė gydyti, nes paciento dantyse yra maisto likučių. Darželinuko motinai jis pasiūlė išvalyti vaikui dantis ir atvesti jį po dviejų mėnesių. „Sekundė“ taip pat rašo, kad Vaižganto gatvės daugiabučio namo gyventoja stojo į kovą su po jos langais ant šaligatvio automobilius statančiais kaimynais.
Mama su mažyliu valosi dantukus
Mama su mažyliu valosi dantukus / Shutterstock nuotr.
Temos: 1 Panevėžys

Gydyti atsisakė

Tokią vaikų dantų higienos pamoką panevėžietei Jurgitai Kravcevai davė Kniaudiškių šeimos klinikos odontologas Gintaras Motiekaitis. Kaip teigia moteris, ją pribloškė ir mediko negeranoriškumas, ir eilės pas odontologą ilgumas, rašo „Sekundė“.

„Tėvams priekaištaujama, kad jie nesirūpina vaikų dantimis, netgi kalbama, kad suaugusiuosius reikėtų už tai bausti. Kaip esant tokiai sistemai tėvai gali tinkamai pasirūpinti vaikų dantimis?“ – stebisi panevėžietė.

Rudens pabaigoje J.Kravceva pamatė, kad sūnui iškritusi pieninio danties plomba. Atidžiau apžiūrėdama pastebėjo ir kitą ėduonies pažeistą dantį. Ji paskambino į Kniaudiškių šeimos kliniką, kad užregistruotų vaiką pas odontologą.

istockphotos.com nuotr./Dantų valymas
istockphotos.com nuotr./Dantų valymas

„Galėjo būti lapkričio pabaiga arba gruodžio pradžia. Vizitą paskyrė sausio 19 dieną. Kartu pas odontologą užregistravau ir vyresnį, 7 metų, sūnų profilaktiškai pasitikrinti“, – „Sekundei“ pasakojo panevėžietė.

G.Motiekaitis apžiūrėjo sūnaus dantis ir pareiškė, kad juos iš tiesų reikia gydyti, tačiau dabar to nedarys, nes dantukuose yra maisto likučių.

Paskirtos dienos vakare jie atvyko į kliniką. Jaunėlį sūnų mama pasiėmė iš darželio. Pasak J.Kravcevos, vyresnėlio dantis odontologas apžiūrėjo bene per minutę ir pasakė, kad jie sveiki.

„Gydytojo atsiprašiau, kad mažojo dantys nevalyti, nes jį pasiėmiau iš darželio.

G.Motiekaitis apžiūrėjo sūnaus dantis ir pareiškė, kad juos iš tiesų reikia gydyti, tačiau dabar to nedarys, nes dantukuose yra maisto likučių“, – tvirtino moteris.

Odontologas pasiūlė ateiti kitą kartą švariais dantimis.

Kiemai pilni automobilių

Turbūt reto daugiabučio gyventojai gali pasigirti niekada nematę savo kieme ant šaligatvių sustatytų automobilių. Vietos labai stinga – vakarais būna užkimštos visos įmanomos aikštelės, automobiliai rikiuojasi gatvėse, prie prekybos centrų, ant žaliosios vejos, šaligatvių. Išvažiuoti per savotiškais tuneliais tampančius kiemus nėra lengva. Gyventojams vaikščioti tokiais šaligatviais taip pat sudėtinga, rašo „Sekundė“.

Todėl skundai apie netinkamai statomus automobilius skrieja ir į miesto Savivaldybę, ir į policiją.

Tokius pranešimus tikrinančios miesto Savivaldybės Viešosios tvarkos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Rosita Baltutytė teigia, kad nuvykus patikrinti skundo ir radus, kad automobilis iš tiesų stovi neleistinoje vietoje, faktas užfiksuojamas, rašomas protokolas ir pažeidėjas baudžiamas.

Marijampolės daugiabučio kiemas
Daugiabučio kiemas

„Kadangi dabar teritorijos prie namų priklauso bendrijoms, jos pačios rūpinasi ir automobilių stovėjimu. Viešosios tvarkos ir kontrolės skyriaus darbuotojai kiemus tikrina tik tada, kai gauna gyventojų skundą. Problemas dažniausiai sprendžia pačios bendrijos“, – „Sekundei“ sakė specialistė.

Gavę skundą, Vaižganto g. 22-ojo namo kieme buvo apsilankę Viešosios tvarkos ir kontrolės skyriaus darbuotojai. Pažeidimų jie nenustatė, nors ir matė ant šaligatvio stovinčius automobilius.

Mat bendrija prie namo pasistatė kelio ženklo lentelę, nurodančią, kad čia lengvieji automobiliai gali stovėti ant šaligatvio nurodytu būdu – vienu ratu.

Taip pastatantieji automobilį taisyklių nepažeidžia. Viešosios tvarkos ir kontrolės skyriaus specialistai protokolus rašys, jeigu automobilis visas stovės ant šaligatvio.

Kaip teigia R.Baltutytė, kartais skyriui gyventojai praneša, kad kaimynas savo automobilį pastatė neįgaliojo ženklu pažymėtoje vietoje. Kai kuriuose kiemuose su Savivaldybės ir policijos žinia pažymima neįgaliesiems skirta vieta. Kiti asmenys, toje vietoje statantys automobilius, gali būti baudžiami, skelbia dienraštis „Sekundė“.

„Ženklas pastatomas tik esant svarbiam reikalui, jo būtinumas pagrindžiamas dokumentais. Todėl šio ženklo privaloma paisyti“, – paaiškina specialistė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius