Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 31

Panika dėl Ispanijoje užkrėstų agurkų smogė ir Lietuvos augintojams

Ispaniškuose agurkuose aptikta mirtinai pavojinga E.coli bakterija sukėlė skaudžių padarinių ir Lietuvos agurkų augintojams, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.
Turguje
Turguje / Aliaus Koroliovo nuotr.

Bendrovės „Kauno šiltadaržiai” direktorius Vilius Jundulas dienraščiui „Lietuvos rytas“ teigė, kad pilnos dėžės agurkų stovi sandėliuose – prekybos centrai jų neperka, neva veterinarijos tarnyba uždraudė pardavinėti agurkus, kol jie neištirti.

Lietuvos šiltnamių asociacijos prezidentas Antanas Šležas taip pat teigė, kad šiltnamių sandėliai šiuo metu užkrauti daržovėmis.

Jo teigimu, prekybininkai greičiausiai skuba parduoti tai, kas atkeliavo iš Ispanijos, Olandijos ar Lenkijos. Kol užsieninių neparduos, lietuvių užaugintos daržovės liks neparduotos.

Lietuviškos daržovės brangesnės už importuotas, todėl prekybininkams nėra patrauklios.

Prekybos tinklai už trumpavaisių agurkų kilogramą augintojams pastaruoju metu mokėjo apie 3,2 lito. Parduotuvėje tokie agurkai kainuoja apie 7 litus. Tuo tarpu ispaniški ir lenkiški – gerokai pigesni.

Žinia, kad tiriama šeštadienį Lietuvą pasiekusi „Rivonos” atgabenta daržovių siunta iš Ispanijos, bemaž paralyžiavo prekybą agurkais prekybos centruose „Norfa”.

„Norfos mažmenos” savininkų valdoma bendrovė „Rivona” iš Ispanijos įsivežė 20,8 tonos ilgavaisių agurkų, 22 tonas pomidorų bei 11,5 tūkst. vienetų „Iceberg” salotų. Šiais produktais kol kas neprekiaujama. Jų mėginių paimta ištirti.

„Mūsų agurkai – ne iš tų Ispanijos regionų, į kuriuos baksnojama kaip į infekcijos židinį”, – sakė „Norfos mažmenos” valdybos pirmininkas Dainius Dundulis.

Jo nuomone, daugiausia bėdų kilo dėl to, kad iki šiol nėra tikslios informacijos apie infekcijos židinį.

„Norfos mažmena” ir „Maxima LT” pačios kreipėsi į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą (VMVT): pateikė agurkų ir salotų mėginius.

Ar jie saugūs, turėtų paaiškėti iki trečiadienio.

„Dabar – pats prekybos daržovėmis įkarštis. Žmonės nenustojo jų pirkę, tačiau atidžiau skaito etiketes: jiems rūpi, kur jos užaugintos”, – sakė „Maxima” atstovė Lina Muižienė.

Anot jos, šiuo metu „Maxima” neprekiauja iš Ispanijos importuotais agurkais. Į tinklo parduotuves pastaruoju metu vežami tik lietuviški agurkai, nors kai kuriose dar gali būti ir lenkiškų. Tačiau ispaniškų maisto prekių neatsižadama: „Maxima” lentynose yra ir Ispanijoje sunokusių vaisių, ir kelių rūšių salotų.

Dėl E.coli protrūkio kalti agurkai, atvežti iš dviejų Ispanijos provincijų – Almerijos ir Malagos. Europos Komisija ragina tuos Europos gyventojus, kurie neseniai lankėsi Vokietijoje, daugiau dėmesio skirti savo sveikatos būklei ir ligos simptomams, tokiems kaip viduriavimas su kraujo priemaišomis, ir nedelsiant susisiekti su savo šeimos gydytoju.

Vartotojai raginami atidžiau laikytis asmeninės higienos ir maisto ruošimo saugos reikalavimų. Pavyzdžiui, plauti rankas prieš valgį ar prieš pradedant ruošti maistą, atidžiai plauti vaisius ir daržoves po tekančiu vandeniu, ruošiant maistą vengti kryžminės taršos ir saugoti maisto produktus tinkamoje temperatūroje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius