Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 07 26

Paplūdimys maitina butelių ir metalo rinkėjus

Pajūryje naudos sau randa ne tik taros rinkėjai, kasdien iš paplūdimio tempiantys maišus butelių, bet ir metalo ieškotojai, į Lietuvą atvažiuojantys ir iš užsienio.
Rygietis Valentas su metalo detektoriumi prie Klaipėdos krantų džiaugėsi radęs keliasdešimt litų, auksinį žiedą.
Rygietis Valentas su metalo detektoriumi prie Klaipėdos krantų džiaugėsi radęs keliasdešimt litų, auksinį žiedą. / A.Kripaitės/15min.lt nuotr.

25 Lt ir auksinis žiedas – toks iš Rygos atvykusio Valento kelių dienų laimikis Klaipėdos paplūdimiuose. Vaikinas pailsėti į Lietuvą atvyko iš kaimynės Latvijos, atsivežė ir metalo detektorių. Melnragės paplūdimyje poilsiautojai jau spėjo įprasti prie vaikinuko, vaikštinėjančio su neįprastu daiktu, vis pypsinčiu, kai smėlyje aptinka metalo.  Aparatas latviui atsiėjo 700 Lt.

„Nepuoselėju vilčių, kad jis greitai gali atsipirkti. Pabandysiu su juo pavaikščioti po Rygos apylinkės paplūdimius“, – pasakojo Valentas. Jis prisipažino, kad metalo detektorius – daugiau pomėgis nei galimybė užsidirbti.

Klaipėdos skęstančiųjų gelbėjimo tarnybos vyriausiasis specialistas Aleksandras Siakki paplūdimyje dažnai sutinka žmonių su metalo detektoriais. „Neseniai susitikome su lenku, kuris keliauja po pasaulį, po įvairius paplūdimius. Į Lietuvą jis atvyko iš Turkijos, vėliau ketino vykti į Latviją“, – pasakojo A.Siakki.

Pagrindiniai metalo ieškotojų tikslai – grandinėlės, žiedai, monetos. Praėjusią vasarą savo laimę su metalo detektoriumi išbandė ir A.Siakki. Labiausiai, anot jo, klaidina metaliniai kamšteliai, kurių pilna paplūdimyje. „Pastebėjome, kad daugiausia monetų – prie persirengimo būdelių“, – sakė A.Siakki.

Jis pasakojo, kad vis dažniau butelius renka vaikai. „Kartą vienas butelių rinkėjas pasigyrė radęs per dieną ir šimtą litų“, – teigė gelbėtojas. Šį faktą patvirtino ir Melnragėje gyvenantis paauglys Andrius: „Šiltą vakarą rinkti butelius sekasi ypač gerai, galima ir 50–60 Lt susirinkti.“

Lobių rasti neįmanoma 

Anot Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Klaipėdos teritorinio padalinio vedėjo Naglio Puteikio, paplūdimyje rasti lobį beveik nėra šansų, nes Lietuvoje gyvenviečių ant jūros kranto nebuvo.

„Bet jei ieškotų prie kranto linijos, kur buvo kapinaitės ar kaimo sodybų, gali pasitaikyti vėlyvesnių laikų, XVIII–XIX a., radinių. Tačiau tokiems kasinėjimams būtinas Kultūros paveldo departamento leidimas“, – teigė N.Puteikis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius