-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 13

Pareigūnai: politikai, kalbėdami apie nacionalinį saugumą, pamiršta, kad egzistuoja ne tik kariuomenė, bet ir policija

Rusijos agresija Ukrainoje parodė, jog pirmuosius gynybos ir saugumo užtikrinimo veiksmus atlieka ne krašto apsaugos, o teisėsaugos – policijos, antiteroristinių operacijų, pasienio – pajėgos. Nacionalinis pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimas (NPPSS) kreipėsi į ministrą pirmininką Algirdą Butkevičių ir prezidentę Dalią Grybauskaitę dėl nuoseklaus visą šalies saugumą užtikrinančių institucijų stiprinimo ir jų finansavimo didinimo.
Lietuvos pataisos įstaigų pareigūnų mitingas.
. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Valdininkai ir politikai, kalbėdami apie nacionalinį saugumą, pamiršta, jog egzistuoja ne tik kariuomenė, bet ir policija, Viešojo saugumo tarnyba, Vadovybės apsaugos departamentas, Valstybės sienos apsaugos tarnyba ir kitos institucijos. Įstatymas numato, kad, iškilus grėsmei valstybei, jos įpareigotos imtis jų kompetencijai priskiriamų veiksmų“, – situaciją aiškina NPPSS vadovas Vladimiras Banelis.

Profesinių sąjungų teigimu, nacionalinis saugumas privalo būti stiprinamas kompleksiškai.

„Stipri šalies saugumą palaikančių teisėsaugos institucijų parengtis, pakankamas kvalifikuotų pareigūnų skaičius ir motyvacija gali padėti išvengti karinių konfliktų, taigi ir krašto apsaugos pajėgų įsikišimo. Tai gali būti pasiekta padidinus ne tik krašto apsaugos, bet ir Vidaus reikalų ministerijai pavaldžių įstaigų finansavimą“, – įsitikinęs V.Banelis.

Tai gali būti pasiekta padidinus ne tik krašto apsaugos, bet ir Vidaus reikalų ministerijai pavaldžių įstaigų finansavimą.

NPPSS vadovo nuomone, padidinus asignavimus teisėsaugai, būtų galima sustiprinti kovą su šešėline ekonomika, o tai atneštų papildomas pajamas į valstybės biudžetą. Pareigūnai reikalauja, kad dar šiais metais Vidaus reikalų ministerijai pavaldžių įstaigų finansavimui būtų skirtos papildomos lėšos, o 2015 m. biudžete būtų užtikrintas ne mažesnis nei 2008-ųjų finansavimas. Taip pat būtina ištesėti duotus pažadus – iki šiol neįvykdyti įsipareigojimai 1–10 kategorijų pareigūnų atlygį padidinti 10 proc.

NPPSS atkreipia dėmesį, kad per 2008–2012 m. laikotarpį statutinėms įstaigoms skiriamos lėšos sumažėjo daugiau kaip 350 mln. litų, iš jų finansavimas darbo užmokesčiui – daugiau kaip 120 mln. litų. Tuo tarpu 2013-ųjų pabaigoje vos keliais procentais padidinti atlyginimai problemų neišsprendė.

Dėl nepakankamo finansavimo pareigūnai dažnai negali tinkamai atlikti savo funkcijų, o ir pačios tarnybos patrauklumas ženkliai smuko. Vis dar dirbantieji įsitikinę, jog katastrofiškas sistemą paliekančių kvalifikuotų pareigūnų skaičius kelia grėsmę ne tik kiekvieno iš mūsų, bet ir visos valstybės saugumui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius