-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 01 07

Parlamentarai ėmė gailėti pinigų biurams

Parlamentinei veiklai skiriamų lėšų naudojimo tvarka jau kelia politikų erzelį. Kai kurie Seimo nariai piktinasi, kad arbatos puodukus galės pirkti už valstybės pinigus, o kompiuterius – už savus, trečiadienį rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.
Mantas Varaška
Mantas Varaška / Redo Vilimo/BFL nuotr.
Temos: 1 Mantas Varaška

Suvalkijos rinkimų apygardoje į Seimą išrinktas Tautos prisikėlimo partijos frakcijos narys Mantas Varaška pareikalavo tobulinti ką tik parlamento vadovybės parengtą tvarką. Politikos naujokas stebisi, kad už parlamentinei veiklai kiekvieną mėnesį Seimo nariams skiriamus 3,8 tūkst. litų galima pirkti stalo įrankius, bet negalima įsigyti kompiuterinės įrangos.

„Kam tada iš viso reikalingos parlamentinės veiklos išlaidos?“ – Seimo nario biurą be kompiuterio M.Varaška sunkiai įsivaizduoja.

Praėjusių metų pabaigoje patvirtinta nauja Seimo nariams skiriamų lėšų parlamentinei veiklai naudojimo ir atsiskaitymo tvarka numato, kad 3,8 tūkst. litų gali būti išleisti telefono, interneto ryšio, pašto paslaugoms, kanceliarinėms prekėms, taip pat indams įsigyti.

M.Varaška savo rinkimų apygardoje planavo steigti du biurus, bet pradėjęs ieškoti kompiuterinės įrangos jis susidūrė su netikėtais sunkumais. Seimo narys sužinojo, kad kompiuterio biurui jis pirkti negali. Naujoji tvarka numato, kad kompiuterinę techniką ir biuro įrangą būtina nuomotis.

„Bet tik viena kompiuterine įranga prekiaujanti bendrovė sutiko ją nuomoti. Tačiau ir jos pasiūlyta technika neatlieka fakso, skenerio, kopijavimo ir kitų biurui reikalingų funkcijų“, – aiškino M.Varaška.

Parlamentaras pabandė brangią kompiuterinę įrangą įsigyti išsimokėtinai už savo lėšas: „Bet pamatęs, kad aš Seime dirbu tik mėnesį, išperkamosios nuomos bendrovės darbuotojas man pasiūlė ateiti dar po kelių mėnesių, nes esą trūksta darbo stažo. Taip pat pasiteiravo, gal į Seimą esu priimtas bandomajam laikotarpiui“, – pokalbius su kompiuterių pardavėjais su šypsena prisiminė M.Varaška.

Parlamentaras neslėpė, kad, įvedus parlamentinei veiklai skirtų lėšų apskaitą, Seimo nariams finansiškai nenaudinga steigti biurų ir juos išlaikyti.

Kaip nepriklausomas kandidatas į parlamentą išrinktas M.Varaška pripažino, kad su panašiomis problemomis jis kol kas greičiausiai susidūrė vienintelis, nes kiti Seimo naujokai steigti savo biurų neskuba.

Parlamentaras neslėpė, kad, įvedus parlamentinei veiklai skirtų lėšų apskaitą, Seimo nariams finansiškai nenaudinga steigti biurų ir juos išlaikyti: „Taigi kai kurie Seimo nariai nusprendė, kad geriau tuos pinigus skirti kitiems dalykams. Pavyzdžiui, nusipirkti indų ar stalo įrankių, degalų, „aprengti“ automobilį nuo galvos iki kojų“.

Politikas abejoja, kad Seimo kanceliarija neturės galimybių patikrinti, ar parlamentinei veiklai skiriamos lėšos naudojamos pagal paskirtį.

„Visai gali būti, kad už tuos pinigus politikai įsigudrins remontuoti ne tik savo, bet ir giminaičių mašinas“, – neatmetė M.Varaška.

Kad pakeitus parlamentinei veiklai skiriamų lėšų naudojimo ir atsiskaitymo tvarką tapo nenaudinga turėti biurus, neoficialiai patvirtino ir Seimo finansininkai. Anksčiau buvo numatytos tikslinės lėšos biurų patalpų nuomai, komunalinėms išlaidoms, telefono pokalbiams. Dabar, kai Seimo nariai biurus turi išlaikyti už jiems skirtus 3,8 tūkst. litų, prašymų steigti biurus beveik nėra. Steigti biurus panoro vos keli Seimo nariai.

Seimo finansininkai įsitikinę, kad didesnė parlamentinei veiklai skirtų lėšų dalis bus panaudota asmeniniams parlamentarų poreikiams, išperkamosios nuomos būdu galės būti įsigyjami automobiliai, iš šių lėšų mokama už jų techninę priežiūrą, draudimą, degalus.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius