Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 02 03

Parlamentarai iš savo vietos nebegalės balsuoti už kolegą

Jau kitą savaitę sušauktoje neeilinėje Seimo sesijoje parlamentarai nebegalės iš savo vietos balsuoti už kolegą jo balsavimo kortele.
Seimas
Seimas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Kanceliarija jau ėmėsi priemonių, ir yra sutvarkyta, kad galima balsuoti tik už save ir tik iš savo vietos. Techniškai kitaip bus nebeįmanoma“, – trečiadienį po Seimo valdybos posėdžio žurnalistams pranešė parlamento vicepirmininkė Virginija Baltraitienė.

Jeigu sugestų balsavimo įranga, balsuoti bus galima prie šoninių mikrofonų, įdėjus savo balsavimo kortelę.

Iš technologinės pusės per dvidešimt metų buvo daug tobulinimų, bet dar ne riba – riba būtų pirštų antspaudas. Bet čia palikime ateičiai, – sakė Jonas Milerius.„Jeigu atsitiktų kas nors daugiau, galima balsuoti rankomis“, – tvirtino V.Baltraitienė.

Seimo valdyba trečiadienį taip pat priėmė protokolinį sprendimą kreiptis į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją, kad ši pateiktų siūlymus, kaip reikėtų bausti Seimo narius, kurie balsuoja ne už save, bet už kitą Seimo narį.

„Kad būtų ne tik pripažinta, jog pažeidė Statutą, bet kad ir konkrečiai pateiktų, kokias bausmes galima numatyti už tai. Dabar (Etikos ir procedūrų komisija – BNS) tik pateikė išvadą, kad Aleksandras Sacharukas pažeidė Statutą, bet kaip jį bausti, kaip elgtis su tokiu nariu, Statutas nenumato“, – sakė parlamento vicepirmininkė.

Pasiūlymus Etikos ir procedūrų komisija turėtų pateikti iki kovo 1 dienos.

Seimo kancleris Jonas Milerius žurnalistams sakė, kad galimybė parlamentarui balsuoti iš bet kurios vietos buvo padaryta tam atvejui, jeigu sugestų jo balsavimo įranga. Anot jo, valdyba pripažino, kad tai nebuvo technologinė klaida, o reikėtų kalbėti apie moralės problemas.

„Iš technologinės pusės per dvidešimt metų buvo daug tobulinimų, bet dar ne riba – riba būtų pirštų antspaudas. Bet čia palikime ateičiai“, – sakė J.Milerius, anksčiau vadovavęs Seimo Informacijos technologijų ir telekomunikacijų departamentui.

Jis pabrėžė, kad jokios technologijos negali apsaugoti nuo nesąžiningų politikų. Mat galimybė balsuoti už kaimyną, jeigu jis paliko balsavimo kortelę, visuomet bus.

Griežtinti balsavimo tvarką Seimo salėje nutarta, kai sausio viduryje per pratęstą Seimo sesiją frakcijos „Viena Lietuva“ seniūnas A.Sacharukas 13 kartų iš savo vietos balsavo ir už save, ir už tuo metu užsienyje poilsiavusį frakcijos kolegą Liną Karalių.

Seimo Etikos ir procedūrų komisija tokį politiko elgesį įvertino kaip šiukščiai pažeidžiantį Seimo Statutą ir Valstybės politikų elgesio kodeksą, žeminantį Seimo garbę.

L.Karaliaus elgesį etikos sargai dar turėtų svarstyti.

Dėl tokio elgesio valdančioji Tautos prisikėlimo partijos (TPP) frakcija pranešė inicijuosianti apkaltą A.Sacharukui.

A.Sacharukas vadovauja nuo TPP atskilusiai frakcijai. Be to, jis prisidėjo, kad TPP lyderis Arūnas Valinskas būtų atstatydintas iš Seimo pirmininko pareigų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius