Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 07

Parlamentarai kreipėsi į Seimo Pirmininkę dėl nenormalios padėties Užsienio reikalų komitete

Opozicinių frakcijų ir mišrios Seimo narių grupės atstovai kreipėsi į Seimo Pirmininkę Ireną Degutienę dėl nenormalios padėties, kuri susidarė Seimo Užsienio reikalų komitete.
Šeštadienį prie Seimo ramu.
Šeštadienį prie Seimo ramu. / Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr.

„Mes su dideliu apgailestavimu konstatuojame, kad per pastaruosius pusę metų šiame komitete dirbti darosi vis  sunkiau.  Darbas vyksta chaotiškai,  dokumentų projektai rengiami skubotai, diskusijos komitete įgauna vienpusišką atspalvį.  Šią padėtį sukūrė neatsakingas šio komiteto pirmininko E.Zingerio požiūris į savo pareigų atlikimą“, – teigiama Seimo narių V.P.Andriukaičio, D.Barakausko, J.Karoso, M.Mackievič ir A.Šedžiaus pasirašytame dokumente.

Seimo nariai piktinasi,  jog komiteto pirmininkas sudarydamas posėdžių darbotvarkes, nesitaria nei su savo pavaduotoju, nei su kitais komiteto nariais, dažnai į posėdžių darbotvarkes įtraukia klausimus, kurie nėra  iš anksto paruošti ar suplanuoti. Pirmininko iniciatyva  komitetui pateikiami pareiškimų ar kitų  dokumentų projektai išdalinami dažnai tik prieš pat posėdžių pradžią.  Jie neretai būna vienašališki, skuboti, o posėdžio eigoje redaguoti tokius dokumentus tenka taip pat paskubomis. Kyla nereikalingi ginčai, iššaukiantys susipriešinimą.

Parlamentarų nuomone, netoleruotina, jog apie ruošiamus pareiškimų tekstus, nors jų dar komiteto nariai neapsvarstė, o neretai ir iš viso  nematė, komiteto pirmininko iniciatyva pranešama žiniasklaidai, nors diskutuojant pateiktoji pozicija pasikeičia iš esmės ir visuomenei dėl to  pranešama  netiksli  ir prieštaringa informacija. (Pavyzdžiui, kai komiteto pirmininkas paskubomis pranešė, kad komitetas žada svarstyti diplomatinių santykių su Austrija nutraukimo galimybę). Kita akivaizdi problema – tai komiteto posėdžių pavertimas mitingais, kai  į komiteto posėdį sukviečiami svečiai iš įvairių visuomeninių organizacijų, nors svarstomo klausimo aktualumas reikalauja konfidencialumo.

Parlamentarai atkreipia Seimo Pirmininkės dėmesį, jog  komiteto sudėtis (komitetui priklauso net šeši konservatorių-krikščionių demokratų atstovai) prieštarauja Seimo statuto reikalavimams, nustatantiems proporcingo frakcijų atstovavimo komitetuose taisyklę, proporcijas skaičiuojant pagal frakcijų dydį.

„Dėl tokios disproporcijos  diskusijose ir priimamuose sprendimuose ima vyrauti vienos partijos ideologinės nuostatos, nors užsienio politika reikalauja visų politinių jėgų konsensuso ir bendro problemų  sprendimo sutarimo dvasioje“, – įsitikinę Seimo nariai.

Jų nuomone, tokia padėtis leidžia komiteto pirmininkui piktnaudžiauti ir netgi viešai per posėdį pareikšti, kad esant tokioms proporcijoms sprendimus priiminės viena valdančioji grupuotė. Tai giliai pažeidžia nacionalinių susitarimų paieškos užsienio politikoje principą ir komplikuoja darbą komitete.

„Mes kreipiamės į Jus, gerbiama Seimo Pirmininke, prašydami įvertinti susidariusią padėtį ir pareikalauti  iš valdančiosios koalicijos,  kad komiteto sudėtis būtų koreguota pagal proporcingo frakcijų atstovavimo principą. Esame įsitikinę ir tuo, kad komiteto pirmininkas turi viešai atsiprašyti už savo  viešai per posėdį pasakytus žodžius, kad jis ignoruos opozicijai priklausančių narių nuomones ir sprendimus priiminės tik vienos politinės grupuotės pagrindu. Taip pat manome, kad Konservatorių-krikščionių demokratų frakcija turėtų apsvarstyti E.Zingerio darbo stilių ir rekomenduoti ištaisyti trūkumus  arba  siūlyti šį postą kitam frakcijos atstovui, jei E.Zingeris nesugebės susidariusios situacijos pakeisti“, – rašoma parlamentarų pasirašytame dokumente.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius