Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 19

Parlamentarai pritarė pensinio amžiaus ilginimui

Šeštadienį parlamentarai pritarė pensinio amžiaus nuo 2012 metų ilginimui, kasmet pridedant po 4 mėn. moterims ir po 2 mėn. vyrams. Einant tokiu keliu 2026 m. būtų pasiektas 65 m. amžius abiems lytims.
Vyresnioji karta
Vyresnioji karta / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Jei šiam siūlymui Seimas ir Prezidentė pritartų, nuo 2012 metais senatvės pensija būtų skiriama moterims, kurioms suėjo 60 metų ir 4 mėnesiai, ir vyrams, kuriems suėjo 62 metai 8 mėnesiai. Tuo tarpu 2013 metais – moterims, kurioms suėjo 60 metų ir 8 mėnesiai, o vyrams, kuriems suėjo 62 metai ir 10 mėnesių. Taip palaipsniui ilginant pensinį amžių būtų 2026 metais būtų pasiekta 65 metų riba tiek vyrams, tiek moterims, teigiama Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pranešime.

Pensinio amžiaus ilginimas yra būtina priemonė, padėsianti spręsti pensijų sistemos finansinio tvarumo problemas ilgalaikėje perspektyvoje. Tokių priemonių imtis verčia blogėjanti demografinė situacija, augantis atotrūkis tarp socialinio draudimo įmokų mokėtojų ir išmokų gavėjų skaičiaus, dėl ko ateityje nebūtų surenkama pakankamai įmokų į „Sodros“ biudžetą. Todėl norėdami ateityje gyventi geriau, šiandien turime priimti sudėtingus ir nepopuliarius sprendimus.

Estija jau priėmė sprendimą ilginti pensinį amžių, o Latvija tai ruošiasi padaryti artimiausiu metu. Lietuva taip pat neturėtų delsti. Žmonės turi žinoti, kokios permainos jų laukia po metų, dvejų, trejų ar daugiau, kad galėtų deramai joms pasiruošti.  

Dar 2005 metais ankstesnė Vyriausybė dokumentais yra įtvirtinusi, jog pensinį amžių būtina didinti nuo 2012 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius