Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 01 11

Parlamentaras Justinas Karosas apie Lenkijos delegaciją sausio 13-ąją: lenkų mažumos padėtis Lietuvoje nepasikeitė, pasikeitė Lenkijos valdžia (Papildyta 12.25 val.)

Svarbu ne tai, kad į Sausio 13-osios minėjimą neatvyks paties auksčiausio lygio Lenkijos vadovai, bet motyvas, kodėl jie neatvyks, pareiškė Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Justinas Karosas.
Justinas Karosas
Justinas Karosas. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Antradienį paskelbta, kad Lenkijai ketvirtadienį Vilniuje vyksiančiame Sausio 13-osios įvykių dvidešimtmečio minėjime atstovaus kaimyninės šalies Seimo vicepirmininkė Eva Kierzkowska.

Lenkijos dienraštis „Rzecpospolita“ antradienį cituoja interviu su Lenkijos Seimo Užsienio reikalų komisijos pirmininko pavaduotoju Robertu Tyszkiewicziumi, kuris teigia, kad Lenkija nesiųs aukšto lygio delegacijos į Sausio 13-osios įvykių minėjimą Vilniuje, taip esą demonstruodama nepasitenkinimą dėl lenkų tautinės mažumos padėties Lietuvoje.

Anot J.Karoso, pastaraisiais metais lenkų tautybės gyventojų padėtis Lietuvoje nesikeitė į blogąją pusę, tačiau pasikeitė Lenkijos valdžia. „Tai susiję su tam tikru naujos lenkų valdžios radikalumu, – antradienį kalbėjo Lietuvos parlamentaras.

(Papildyta 12.25 val.)Į Vilnių neatvyks ir Lenkijos Senato pirmininkas Bogdanas Borusiewiczius, kuriam Lietuvos parlamento vadovė Irena Degutienė siuntė asmeninį kvietimą.

„Ženklas ne pats geriausias ar ne pats gražiausias, bet aš nenorėčiau, kad iš to ženklo būti daromi apibendrinimai. Reikalas tas, kad mes nematome, kad situacija lenkų tautiniu mažumų klausimu būtų pasikeitusi, būtų radikaliai kita nei prieš 5 metus. Dabar klausimas, kodėl dabar šita problema taip yra užaštrinta? Tai, matyt, susiję su tam tikru naujos lenkų valdžios radikalumu. Aš kito atsakymo nematau“, – tvirtino J.Karosas. Tačiau, anot jo, nevertėtų šiuo atveju kelti „didelio triukšmo“, nes su kaimynai reikia sugyventi ir ieškoti kompromisų.

Politikas svarstė, kad Sausio 13-oji, į kurios minėjimą buvo kviesti Lenkijos vadovai, buvo reikšmingas visam regionui, ir tai pačiai Lenkijai. J.Karosas akcentavo, kad pats aukščiausių vadovų neatvyko faktas nėra neeilinis įvykis, tačiau lenkų politikų eskaluojamas motyvas nuteikia neigiamai.

Lietuvos Seimo komiteto vicepirmininkas kalbėjo, jog „nuodėmė yra paprastai dviejų“ ir spėjo, kad   Lenkijos politikų emocijas galėjo pakurstyti faktas, jog pernai balandį, tądien, kai Lietuvoje lankėsi vėliau žuvęs kaimyninės šalies prezidentas Lechas Kaczynskis, Lietuvos Seimas neigiamai balsavo dėl nelietuviškų pavardžių rašybos Lietuvoje liberalizavimo.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius