-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 10 28

Socialdemokratai ragina Algirdą Butkevičių likti poste iki pavasario

Socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius turėtų dirbti iki pavasario, teigia LRT.lt kalbinti šios partijos jaunosios kartos politikai, minimi tarp kandidatų į pirmininko postą – Mindaugas Sinkevičius ir Andrius Palionis. Politologas Lauras Bielinis tikina, kad A.Butkevičiaus pasilikimas partijos pirmininko poste būtų naudingas socialdemokratams ir juos sutelktų.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Prisiimu atsakomybę ir sau, ir savo komandai. Nesugebėjome visuomenei parodyti ir įtikinti, kokie yra nuveikti darbai ir kokie jie svarbūs valstybės dabarčiai“, – iškart po antrojo Seimo rinkimų turo pareiškė A.Butkevičius.

Vos pasibaigus rinkimams, dalis socialdemokratų politikų partijoje pradėjo ieškoti kaltų. Bene daugiausia kritikos sulaukė A.Butkevičius. Po rinkimų antrojo turo socialdemokratas Vytenis Povilas Andriukaitis kolegoms atsiuntė laišką, kuriame neigiamai atsiliepė apie partijos negebėjimą pademonstruoti socialdemokratinį veidą ir sukritikavo partijos lyderį A.Butkevičių, kuris esą susitikime su juo pažadėjo pritarti prezidentės veto Darbo kodeksui ir Pagalbinio apvaisinimo įstatymui. V.P.Andriukaičio manymu, partija atsidūrė gilioje krizėje, prarasti visi miestai ir daug rajonų.

Savo ruožtu Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius Lauras Bielinis teigia, kad socialdemokratų vajus dėl pirmininko ir skandalingi anoniminiai tekstai yra vidaus kovų išraiška, kuri esą visiškai nereiškia objektyvaus poreikio keisti vadovus.

Jo manymu, kritiškai į savo veiklą pažvelgti turėtų ne tik partijos pirmininkas, bet ir visa LSDP politikų komandą.

„Iš tiesų jiems reikia sustoti, per daug nesiblaškyti ir nekelti skandalų, o labai atvirai apmąstyti situaciją. Reikia įvertinti partijos veiklą, galimybes, nes didžioji dalis partijos elgiasi labai inertiškai“, – LRT.lt komentavo L.Bielinis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lauras Bielinis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lauras Bielinis

Politologo teigimu, ataka prieš lyderį yra amorali.

„Ne lyderio keitime yra reikalas, o partijos požiūryje į save, visų partijos narių pasižiūrėjime į save ir pamatyme, kad ne lyderis partiją padaro tvirtą, o partija ir lyderis kartu veikdami kažką gali padaryti. Dabar nori suversti viską vienam žmogui, tarsi jis kaltas. Vienas žmogus tokios didelės partijos niekaip neišjudins. Kiekvienam partijos nariui reikėtų pažiūrėti į save ir atsakyti, ar prieš rinkimus ir per juos padarė bent pusę to, ką žadėjo“, – kalbėjo L.Bielinis.

VDU profesoriaus manymu, A.Butkevičiaus pasilikimas partijoje yra naudingas dėl konsolidacijos. „Norinčių užimti jo vietą ir vienaip ar kitaip pakeisti situaciją – išties daug, bet kartais keisdami situaciją mes viską sulaužome, o ne pataisome“, – pridūrė L. Bielinis.

A.Palionis atsisako būti pirmininku, M.Sinkevičius turi dvi sąlygas

Kas galėtų pakeisti A. Butkevičių? Kol kas šnekama apie europarlamentarės Vilijos Blinkevičiūtės, Seimo vicepirmininko Algirdo Syso, Vilniaus mero Gintauto Palucko, Jonavos rajono mero Mindaugo Sinkevičiaus ir Seimo rinkimus vienmandatėje apygardoje šįmet laimėjusio Andriaus Palionio kandidatūras.

Kaip teigia politologas L.Bielinis, jaunam ir nepatyrusiam politikui išlaikyti partijos vairą gali būti nelengva užduotis.

Nenorėčiau sakyti, kad iškart taps marionete, jei jaunas. Bet jei žaibiškai pakeis lyderį, vadinasi, ateis nesuvokęs situacijos, neperėmęs darbų ir problemų, – L.Bielinis.

„Nenorėčiau sakyti, kad iškart taps marionete, jei jaunas. Bet jei žaibiškai pakeis lyderį, vadinasi, ateis nesuvokęs situacijos, neperėmęs darbų ir problemų. Kaip aklas į situaciją, kurioje tuoj pat jį suvalgys.

Niekur nereikia skubėti. Labai kenksminga, kai prasideda emocijos ir bandymai kaltinti vienas kitą. Reikia sustoti, padaryti savikritišką konferenciją, kurioje būtų rimtai ir dalykiškai išanalizuotos visos problemos“, – LRT.lt komentavo VDU profesorius L.Bielinis.

A.Palionis, kurį kaip galimą kandidatą perimti partijos vairą iškart po Seimo rinkimų minėjo Gediminas Kirkilas, mano, jog A.Butkevičius partijai turėtų vadovauti iki pavasario.

„Įdomiai užklausėt... Manau, kad A.Butkevičius turėtų prisiimti atsakomybę. O ar dabar atsistatydinti, ar pavasarį – neturiu nuomonės. Suprantate, kokia procedūra pas mus. Jos taip greitai nepadarysi. Jei dabar sugalvosime keisti, realiai tas procesas be Naujųjų metų neįvyks. Pavasarį būtų logiškiau susirinkti ir išrinkti. Manau, kad A.Butkevičius turėtų aiškiai pasakyti, kad prisiima atsakomybę ir nebekandidatuoja. Jei pirmininko posto atsisakai, nereiškia, kad išeini iš partijos. Gyvenimas eina toliau“, – teigė A.Palionis.

LRT.lt paklausius, ar jis ketina kandidatuoti į partijos pirmininko postą, A.Palionis atsakė: „Žinau, kad buvau vienas iš kandidatų, bet manau, kad partijoje yra stipresnių žmonių, kurie galėtų ją valdyti.“

Pasak kito galimo kandidato – Jonavos rajono mero M.Sinkevičiaus, partijos suvažiavimas turėtų įvykti balandžio 2-ąją, kai greičiausiai ir bus paskirtas naujas pirmininkas.

„Kyla klausimas, ar reikėtų dabar keisti pirmininką. Partijos vadovas yra pasakęs, kad jis nekandidatuos ir norės pasikeitimų partijoje. Ar dabar yra poreikis turėti laikiną vadovą? Paskirti kažkurį iš vicepirmininkų? Jų turime net 10. Tiesą sakant, nežinau, ar šis kelias kažkuo pranašesnis. Jei išties turėtume vicepirmininką, kuris potencialiai taps naujuoju vadovu, galbūt būtų teisinga eiti šiuo keliu. Esminis šio proceso reikalas – kad įvyktų pokytis“, – apibendrino M.Sinkevičius.

Jei sulaukčiau keliasdešimties skyrių paramos, rimtai svarstyčiau, – M.Sinkevičius.

Tuo metu savo kandidatavimui į pirmininko postą M.Sinkevičius kelia dvi sąlygas.

„Viena jų – partinių skyrių palaikymas. Kad pats norėtum ar galvotum, kad gali, nieko nereiškia, nes kelia ir svarsto 60 partinių skyrių.

Jei 1–2 skyriai iškels ir paminės, kad M.Sinkevičius gali, matyt, nereikia net bandyti. Bet jei sulaukčiau keliasdešimties skyrių paramos, rimtai svarstyčiau.

Antroji sąlyga – normalus komandinis darbas su Seimo frakcija. Faktas tas, kad, jei naujas pirmininkas yra ne Seimo narys, neabejotinai reikės darbuotis su Seimo frakcija, 17 mūsų išrinktų parlamento narių. Jei parlamento frakcija būtų kažkaip kitaip matanti situaciją ir nesugebanti komandoje dirbti su pirmininku, darbas būtų labai komplikuotas ir kažin ar perspektyvus“, – LRT.lt kalbėjo M.Sinkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius