-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 12

Partijų atstovai atsargiai vertina siūlymą atsisakyti juridinių asmenų aukų

Didžiųjų partijų atstovai atsargiai vertina prezidentės Dalios Grybauskaitės siūlymą uždrausti juridiniams asmenims finansuoti politines organizacijas. Anot jų, gerai neapgalvotas ir neapskaičiuotas toks žingsnis gali grėsti demokratijai.
Gintautas Babravičius, Andrius Kubilius, Algis Čaplikas
Gintautas Babravičius, Andrius Kubilius, Algis Čaplikas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Didžiausios valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos Seime seniūnas Jurgis Razma antradienį BNS sakė, kad aukų partijoms apribojimai – svarstytini, tačiau teigė nemanantis, jog į juos reikėtų žiūrėti kaip į panacėją siekiant užtikrinti finansavimo skaidrumą.

Pasak J.Razmos, dabartinė sistema, leidžianti bendrovėms oficialiai remti partijas, garantuoja skaidrumą ta prasme, jog visuomenė mato, kas ką remia, ir turėdama šią informaciją gali daryti išvadas, ar politinių partijų sprendimams finansiniai rėmėjai daro įtaką.

„Jei priimtume draudimus ir užtikrintume, kad nebus šešėlinio rėmimo, manau, mūsų partija būtų visom rankom už. Bet yra klausimas, ar neleidus finansuoti partijų oficialiai, nebus papildomų paskatų ieškoti kitokių, šešėlinių rėmimo būdų, apie kuriuos visuomenė nežinos“, – BNS komentuodamas prezidentės poziciją kalbėjo J.Razma.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį pareiškė, kad politinių partijų neturėtų finansuoti juridiniai asmenys, o lėšos turėtų būti skiriamos iš biudžeto ir rinkėjų paramos.

„Tas klausimas (partijų finansavimo skaidrumo užtikrinimas – BNS) yra politinėje darbotvarkėje, bet kad ši idėja būtų pateikiama labai reikšmingai, kad aukų atsisakymas yra kažkokia panacėja... Galbūt reikia svarstyti galimybę mažinti aukštutinę aukos ribą, ji dabar siekia apie 40 tūkst. litų per metus asmeniui“, – kalbėjo konservatorius.

Premjeras Andrius Kubilius teigia remiantis prezidentės Dalios Grybauskaitės poziciją, kad politinės partijos turi būti finansuojamos iš biudžeto ir rinkėjų, tačiau ne juridinių asmenų.

„Aš tikrai remiu. Šiuo atžvilgiu valstybės ir fizinių asmenų parama partijoms iš tikrųjų būtų tinkamas sprendimo būdas siekiant, kad politinis procesas būtų skaidresnis ir švaresnis“, – po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams Nidoje sakė ministras pirmininkas.

A.Butkevičius remia prezidentės poziciją

Didžiausios opozicinės Socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius sako remiantis D.Grybauskaitės siūlomą finansavimo modelį, tačiau pabrėžė, jog tokiu atveju partijoms turi būti užtikrintas valstybės finansavimas.

„Jei būtų nuostata, kad atsisakome juridinių asmenų aukų, partijų finansavimo klausimą turi spręsti valstybė per biudžetą. Aš manau, kad šitas klausimas svarstytinas, ir tokie pakeitimai galimi, tik, aišku, ne iš karto, ne spontaniškai“, – BNS sakė A.Butkevičius.

A.Čaplikas: partijos turi būti skiriama dešimtys milijonų litų

Valdančiajai koalicijai priklausančios Liberalų ir centro sąjungos pirmininkas Algis Čaplikas priminė, kad jų partija jau prieš šešerius metus buvo įregistravę panašų įstatymo projektą, tačiau jis palaikymo parlamente nesulaukė.

„Mes seniai – už, bet biudžete turi būti suplanuota reali suma partijoms pragyventi – ne penki, ne šeši milijonai, o dešimtys milijonų“, – pabrėžė liberalcentristas

Kitu atveju jis įžvelgė demokratijai, mat kai kurios partijos gyvens iš šešėlinių pinigų, o kitos žlugs.

„Lietuvoje nėra tokių pinigų, kokiais dabar disponuoja Darbo partija“, – sakė A.Čaplikas.

L.Graužinienė pernai nepritarė siūlymui atsisakyti juridinių asmenų aukų

Seimo Audito komiteto pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė paaiškino, kad jos vadovaujamas komitetas pernai nepritarė siūlymui atsisakyti juridinių asmenų aukų, pereinant prie partijų finansavimo iš biudžeto, nes buvo sunki valstybės finansinė padėtis.

„Tuomet kiekvienas milijonas buvo svarbus (...) Jeigu keisis ekonominė padėtis, galima įstatymą persvarstyti, tačiau pirmiausia turime ne tik atkurti sumažintas pensijas, bet ir gražinti tai, kas buvo nusavinta“, – tvirtino L.Graužinienė.

Be to, ji akcentavo, kad būtina keisti patį partijų finansavimo modelį. Iš biudžeto dotacijas turėtų gauti ne tik parlamentinės, bet ir mažosios, naujos partijos, sakė politikė.

Perklausta, kokias partijas ji turi omenyje kalbėdama apie pritarimą neskaidriam finansavimui, prezidentė siūlė pasižiūrėti į politines diskusijas šia tema.

„Tuomet jau reikalinga didesnė suma“, – sakė „darbietė“.

V.Mazuronis: prezidentės pocizija klaidinga

Opozicinės partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas Valentinas Mazuronis įsitikinęs, kad D.Grybauskaitės pozicija minėtu klausimu – klaidinga.

Anot jo, perėjus prie biudžetinio finansavimo kyla pavojus, kad valdžios atstovai gali piktnaudžiauti savo galiomis ir žlugdyti opozicines partijas.

„Labai nesunku prieš partiją pradėti ikiteisminį tyrimą, nutraukti jos finansavimą, o po dvejų metų, kai partija praktiškai sužlugdyta, atsiprašyti dėl klaidos. Toks scenarijus realus“, – BNS teigė jis.

V.Mazuronio įsitikinimu, ir dabar landų korupcijai galėtų būti mažiau, jeigu veiktų stipri partijų finansavimo, ypač išlaidų, kontrolė. Jis taip pat įžvelgė pavojų, kad partijos gali nelegaliai rinkti aukas.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį pareiškė, kad politinių partijų neturėtų finansuoti juridiniai asmenys, o lėšos turėtų būti skiriamos iš biudžeto ir rinkėjų paramos.

„Turėtume būti atviresni ir pasakyti tiesiai – finansuoti turėtų rinkėjas ir valstybės biudžetas. Ir tai būtų skaidriausia sistema, kuri atrištų rankas ir politinėms partijoms, padarytų jas mažiau priklausomas nuo finansinių rėmėjų“, – per spaudos konferenciją sakė valstybės vadovė.

„Politinių partijų finansavimas išlieka mano dėmesio centre. Laukiame naujų rinkimų kitais metais ir iš tiesų turime grįžti prie šio klausimo, prie to, kas nebuvo padaryta ankstesnių diskusijų metu. Tarp jų – dėl galimybės išimti finansavimą, kuris yra teikiamas juridinių asmenų“, – kalbėjo šalies vadovė.

Ji aiškino, kad partijoms finansuoti iš biudžeto nereikėtų daug pinigų, jei lėšos būtų naudojamos skaidriai ir partijos „nepirktų žiniasklaidos“. Tuo pačiu šalies vadovė išsakė abejonę, ar pačios partijos sutiktų su finansavimu vien iš biudžeto ir rinkėjų paramos.

Perklausta, kokias partijas ji turi omenyje kalbėdama apie pritarimą neskaidriam finansavimui, prezidentė siūlė pasižiūrėti į politines diskusijas šia tema.

Kita vertus, pernai rudenį prezidentė viešai sukritikavo Vyriausybės sprendimą iš Privatizavimo fondo skirti per 4 mln. litų 2008 metų Seimo rinkimų politinės kampanijos dalies išlaidų kompensavimo politinėms partijoms programai, sakydama, kad lėšų skyrimas iš biudžeto krizės metu yra netinkamas.

Pernai gegužę Seimas priėmė naujos redakcijos Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės įstatymą, kuriame palikta galimybė partijoms rinkti aukas iš fizinių ir juridinių asmenų. Parlamentarai pakeitė anksčiau prezidento Valdo Adamkaus ir Teisingumo ministerijos teiktus siūlymus atsisakyti privačių įmonių finansavimo.

Pernai balandį per projekto svarstymo procedūrą tokią pataisą dar teikė konservatorius Arvydas Anušauskas, bet ir ji palaikymo negavo. Už pasiūlymą atsisakyti juridinių asmenų aukų balsavo 11 Seimo narių, 25 buvo prieš, susilaikė 24. Už juridinių asmenų aukų draudimą balsavo šeši konservatoriai ir penki Seimo narių mišrios grupės nariai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius