-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 27

Partijų rinkimų sąrašų veidai: tikrų lyderių jau nebeliko?

Peržvelgus pagrindinius didžiųjų partijų rinkimų sąrašų veidus atsiveria liūdnokas vaizdas: vienintelė Socialdemokratų partija gali pasigirti tuo, kad ją į rinkimus veda neprastą reitingą turintis politikas, partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius. Politologų teigimu, tai – lyderių partijose krizės atspindys: seni politikos vilkai išeina, o į jų vietą nėra ką statyti. Ar padarys tai įtaką rinkimų rezultatams?
Darbo partijos tarybos posėdis
Darbo partijos tarybos posėdis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Tvarka ir teisingumas“ praėjusią savaitę paskelbė, kad rinkimų sąrašo lyderiu tapo parlamentaras Remigijus Žemaitaitis, prieš kurį laiką šioje partijoje buvęs savotiškoje opozicijoje ir priekaištavęs į Seimą kandidatuoti negalinčiam Rolandui Paksui už tai, kad jis kritikuoja valdžią, lyg „Tvarkos ir teisingumo“ joje nebūtų.

Kritika iš R.Žemaitaičio skriejo ir dėl prie partijos prisišliejusių buvusių „drąsiečių“ veiklos, tiesa, jie po kurio laiko su „tvarkiečiais“ kandidatuoti nebenorėjo.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis

Šis darbas patikėtas Seimo nariui Eugenijui Gentvilui, kuris vargu ar atitinka liberalų kuriamą veržlių ir jaunų šaunuolių įvaizdį.

Darbo partija pirmadienį rinkimų sąrašo lyderiu patvirtino nuo senų laikų partijos viršūnėje esantį, bet niekada labai ryškiai nešvietusį parlamentarą Kęstutį Daukšį.

Partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis nusprendė likti europarlamentaru.

Po užgriuvusių didelių korupcijos problemų populiarų lyderį Eligijų Masiulį praradusio Liberalų sąjūdžio vairą perėmęs sostinės meras Remigijus Šimašius politinės jėgos į Seimą taip pat neves, šis darbas patikėtas Seimo nariui Eugenijui Gentvilui, kuris vargu ar atitinka liberalų kuriamą veržlių ir jaunų šaunuolių įvaizdį.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

Netgi šių metų netikėtumo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis, nors ir būdamas populiarus, partijos taip pat neveda į rinkimus. Sąrašo lyderio vietą jis užleido nepartiniam, bet populiaresniam Sauliui Skverneliui.

Opozicinių konservatorių pirmininko ir sąrašo lyderio Gabrieliaus Landsbergio reitingas – pusėtinas. Pagal naujausią „Lietuvos ryto“ užsakymu padarytą „Vilmorus“ apklausą, šį politiką palankiai vertina 24,6 proc. apklaustųjų.

Tiesa, toks reitingas – nepalyginamas su socialdemokratų lyderio A.Butkevičiaus, kurį pagal tą pačią apklausą palankiai vertina 44 proc. respondentų.

Valerijos Guiskajos/15min nuotr./Spaudos konferencija Lukiškių aikštėje
Valerijos Guiskajos/15min nuotr./Spaudos konferencija Lukiškių aikštėje

Nepaisant to, kad jau kuris laikas šaipomasi iš Vyriausybės vadovo nuomonių kaitos ir iš ketverius metus valdžioje buvusių socialdemokratų priešrinkiminės taktikos pagaliau išgirsti mažąjį žmogų, A.Butkevičius išlieka vienu populiariausių politikų. O dabar jis yra ryškiausia rinkimų sąrašų lyderių figūra.

Rinkėjai ir taip žino, kas yra partijų lyderiai

„Tai, kad tik vienas A.Butkevičius yra tas lyderis, kuris turi pakankamai aukštą reitingą, rodo, kad kitos partijos yra įpuolusios į lyderystės krizę“, – 15min sakė politologas Lauras Bielinis.

Viktoras Uspaskichas pasitraukė, Rolandas Paksas kandidatuoti negali – tai yra partijų lyderių deficito atspindys.

Anot jo, partijų sąrašų lyderių pasirinkimas rodo, kad tikrų lyderių, kurie turėtų ryškų veidą ir būtų tapatinami su partija, politinės jėgos netenka: „Viktoras Uspaskichas pasitraukė, Rolandas Paksas kandidatuoti negali – tai yra partijų lyderių deficito atspindys.“

Tačiau L.Bielinis nenorėjo prognozuoti, kaip ryškių veidų nebuvimas galėtų paveikti rinkėjus.

Anot jo, tai pamatysime kitą dieną po rinkimų.

„Kiekviena partija, teikdama sąrašo lyderį, tikisi, kad jis padarys įtaką rinkėjams, liaudiškai tariant, „ištrauks“ sąrašą, suteiks galimybę paimti daugiau balsų, nei tikimasi“, – įsitikinęs politologas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lauras Bielinis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lauras Bielinis

Politologas M.Jurkynas mano, jog nepaisant to, jog „darbiečių“ ar „tvarkiečių“ sąrašų lyderiai mažiau atpažįstami, nei partijų įkūrėjai ar pirmininkai, didelės įtakos rinkimų rezultatams tai neturės: „Rinkėjai, kurie balsuoja už partijas, žino, kas yra jų lyderiai, todėl tai per daug nieko nekeičia. R.Žemaitaitis ar K.Daukšys nėra niekiniai politikai, bet jie mažiau žinomi nei V.Uspaskichas, V.Mazuronis ar politiškai mumifikavęsis R.Paksas.“

Rinkėjai, kurie balsuoja už partijas, žino, kas yra jų lyderiai, todėl tai per daug nieko nekeičia.

M.Jurkyno teigimu, partijos pirmininko sprendimas vesti sąrašą į rinkimus yra korektiškas žingsnis.

„Partijos pirmininkas turėtų būti tas asmuo, kuris vestų partiją į rinkimus, jeigu mano, kad politinis gyvenimas Lietuvoje yra svariausias. Jeigu partijos pirmininkas to nedaro, klausimas, ar jam Lietuvos politika apskritai yra svarbi, ar jam svarbiau asmeninė gerovė“, – pabrėžė jis.

Tačiau, anot pašnekovo, pasitaiko ir tokių atvejų, kai sąrašą veda pirmininkas, kuris vargu ar ketina dirbti Seime. Taip elgiasi Lietuvos lenkų rinkimų akcijos pirmininkas Valdemaras Tomaševskis.

„Jis lieka europarlamentaru ir net neabejoju, kad juo ir išliks, bet yra rinkėjus labiau viliojantis, nei tie, kurie sako tiesą“, – pabrėžė M.Jurkynas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius