Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 09

Pasaka apie tetulę „Sodrą“

Motinų persekiojimu kaltinama „Sodra“ įvaizdį bando gelbėti naivia knygele, kurioje pasakojama apie „gerąją tetulę Sodrą“. Leidinyje ji pristatoma kaip motinų ir pensininkų gynėja: „Ji pirmoji atlėks į pagalbą – ir atjaus, ir atvers piniginę.“
„Sodra rūpinosi ir tavimi, ir mama. O kai gimei, ji pirmoji atskubėjo tavęs aplankyti“, – tikinama knygelėje.
„Sodra rūpinosi ir tavimi, ir mama. O kai gimei, ji pirmoji atskubėjo tavęs aplankyti“, – tikinama knygelėje. / LŽ nuotr.

Pastaruoju metu netyla priekaištai „Sodrai“, pradėjusiai persekioti motinas dėl nėštumo metu padidinto atlygio, todėl gaunančias didesnes išmokas. Nusprendus, kad kai kurių moterų, išėjusių vaiko priežiūros atostogų, darbovietėje buvusios pajamos – įtartinos, motinos sulaukia teisėsaugininkų vizitų ir kaltinimų grobstant valstybės lėšas. Institucijoje inicijuojami tyrimai dėl galimo piktnaudžiavimo motinystės pašalpomis kelia vis daugiau triukšmo. Skandalingų įvykių fone valdyba specialiai išleistame leidinėlyje, kurį galima rasti ir oficialioje institucijos interneto svetainėje, aiškina vaikams, kokia gera tetulė Sodra, ir kaip būtų baisu, jeigu jos nebūtų.

Knygelėje „Sodros skėtis“, kuri ne vienam kelia šypseną, dėstoma, kaip anūkėlė Aušrinė stebisi, kad per dienas su ja kartu žaidžiantis senelis nedirba, bet turi pinigų.

Mamyčių draugė

Knygelėje „Sodros skėtis“, kuri ne vienam kelia šypseną, dėstoma, kaip anūkėlė Aušrinė stebisi, kad per dienas su ja kartu žaidžiantis senelis nedirba, bet turi pinigų. Senelis aiškina anūkėlei, kad pinigus jam moka „Sodra“. „Oi, kokia gera ta tetulė Sodra“, – apsidžiaugia anūkėlė. Vėliau senelis ima pasakoti, kad Sodra – nepaprastai šauni – turi milijonus bičiulių, ir visai mažų vaikučių, ir mamyčių, ir senelių. „Tie, kas su Sodra draugauja, žino: jei į bėdą pakliūsi, susirgsi, susižeisi, jei dirbti negalėsi, Sodra nepaliks nelaimėje. Ji pirmoji atskubės į pagalbą – ir atjaus, ir atvers piniginę“, – Aušrinei pasakoja senelis. Anūkėlė nustemba, iš kur gi pati Sodra turi pinigų, tuomet senelis paaiškina, kad ji – tarytum darbo fėja – ir pati dirba, ir ragina žmones dirbti. „Nors Sodra ir turtinga, turi didelį iždą, į kurį suplaukia žmonių uždirbti pinigai, ji ne ponia, neturi prabangių rūmų, karietų, tarnų ir aukso skrynios“, – toliau dėsto senelis. Jis anūkei paaiškina, kaip svarbu mokėti mokesčius tetulei Sodrai.

Gražiuoju tariasi su kiekvienu

Leidinyje „Sodra“ pristatoma kaip griežta, bet teisinga. „Ji gražiuoju tariasi su kiekvienu. Tiems, kas nenori su ja draugauti, paaiškina, kad meluoti, apgaudinėti kitus labai negražu“, – aiškina senelis. Jis taip pat dėsto, kad į pensiją išėję senjorai gali ilsėtis ir nebesikrimsti, kaip gyventi nedirbant. „Sodra pasirūpina, kad jie galėtų ir sau vaistų, ir anūkėliams riestainių, knygutę nupirkti, – sako jis. – Kai tavęs dar nebuvo, mamytė negalėjo eiti į darbelį, turėjo daug ilsėtis, kad tu gimtum sveika ir graži. Nuo tada Sodra rūpinosi ir mama, ir tavimi. O kai gimei, ji pirmoji atskubėjo tavęs aplankyti. Sodra labai myli mažus vaikučius, jais rūpinasi, kad tėveliai galėtų nupirkti pieno, košelės, sausainių, žaisliukų.“ Iš senelio pasakojimų mažoji Aušrinė pagaliau suvokia, kad Sodra – tai gerumas ir vieningumas. „Ji – tarytum mūsų visų mama“, – nušvinta viską supratusi anūkėlė.

Knygelė už 50 tūkstančių

Krizei vis labiau šiepiant dantis tokia „Sodros“ reklama kai kam gali atrodyti tarsi pasityčiojimas iš motinų ir pensininkų. Tačiau institucijos Komunikacijos skyriaus vedėjas Algirdas Meškauskas LŽ tikino, kad ja „Sodra“ patenkinta. „Knygelė sukurta tam, kad kiekvienas nuo mažens suvoktų, kas yra “Sodra". Leidinys buvo dalijamas įvairiose išvykose, susitikimuose su miestų ir rajonų merais, įmonių vadovais. Sulaukėme daug pagyrų, vienas meras net pasakė, kad nors apie “Sodrą" buvo skaitęs daug, daugiausia suprato iš šios knygelės“, – aiškino jis. Leidinys išleistas 2007-aisiais, bet elektroninė knygelės versija tinklalapyje skelbiama iki šiol. Už 3 tūkst. vienetų tiražu išleistą knygelę ir jos internetinę versiją viešąjį konkursą laimėjusiai bendrovei „Informacijos vadybos agentūra“ „Sodra“ sumokėjo 50 tūkst. litų. „Seni geri laikai“, – išlaidavimą pakomentavo A.Meškauskas. Įdomu tai, kad tekstus knygelei parašė minėtos įmonės vadovė Imandra Nekrošiūtė–Daukšienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius