-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 10 01

Pašalpų mokėjimą perdavus savivaldai iš 215 tūkst. jų gavėjų liko tik 159 tūkstančiai

Nuo šių metų suteikus teisę savivaldybėms pačioms skirstyti socialines pašalpas, jų gavėjų per pusmetį kai kur, pavyzdžiui, Šilalės ir Radviliškio rajonuose, sumažėjo net trečdaliu. Dar pernai socialines pašalpas gaudavo 215 tūkst. Lietuvos gyventojų, o šių metų liepą jų liko 159 tūkst., skaičiuoja Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.
Dokumentų krūva
VMI tikrins visus pašalpininkus / 123rf.com nuotr.

Dėl to per pusmetį savivaldybės sutaupė apie 54 mln. litų, kurie buvo numatyti pašalpoms, tačiau dabar galės būti skirti kitoms gyventojų reikmėms tenkinti arba bent savivaldybių skoloms mažinti.

Ministerijos Piniginės paramos skyriaus vedėja Svetlana Kulpina neslepia, kad kai kurie dar pernai su ištiesta ranka prie pašalpų dalijimo skyrių stovėję asmenys, pakeitus pašalpų teikimo tvarką, patys prisipažįsta sukčiavę ir pašalpų net nebeprašo.

Kai kurie dar pernai su ištiesta ranka prie pašalpų dalijimo skyrių stovėję asmenys, pakeitus pašalpų teikimo tvarką, patys prisipažįsta sukčiavę ir pašalpų net nebeprašo.

„Kolegos iš savivaldybių tiesiai sako, kad kartais užtenka apsilankyti, pasižiūrėti, pasikalbėti su žmonėmis ir jie patys nebeateina prasitęsti pašalpos.

Žmonės, kurie turi nelegalių pajamų, jau stengiasi nė neateiti į Socialinės paramos skyrių ir, kaip perdavė viena tokio skyriaus vedėja, sako žinantys, kaip gyvens, bet nenorintys, kad pas juos kas nors ateitų ir tai aiškintųsi“, – konkretų atvejį nurodė S.Kulpina.

Tinginiai ir sukčiai – kaip ant delno

Didžioji dalis šiemet teisės gauti socialines pašalpas netekusių asmenų buvo tie, kurie jau kurį laiką vaikščiodavo registruotis į Darbo biržą tik tam, kad gautų pašalpas, nors dirbti visai nenorėjo. Tokių tinginių visoje Lietuvoje surasta apie 1300.

Dar beveik 2 tūkst. ilgalaikių bedarbių šiemet pagaliau nusprendė susirasti darbus susivilioję valstybės sprendimu, kad pirmą pusmetį, kai dirbs, gaus ne tik algą, bet ir socialinę pašalpą.

Be to, dar 1138 žmonės patys atsisakė prašyti socialinės pašalpos tuomet, kai sužinojo, kad norėdami ją gauti turės atlikti bent kokį nors visuomenei naudingą darbelį.

S.Kulpina neslepia įtarimo, kad viešieji darbai, ko gero, labiausiai išgąsdino tuos, kurie iš tiesų gyvena iš nelegalių pajamų. „Kai žmonės dirba nelegalų darbą, tai jie nebeturi laiko dalyvauti visuomenei naudingoje veikloje“, – pareiškė ji trečiadienį, teikdama statistiką Seimo Socialinių reikalų komitetui.

Dar 800 žmonių neteko teisės gauti socialines pašalpas buities tyrimo akto pagrindu. Tai reiškia, kad pašalpų gavėjus aplankę savivaldybės komisijos nariai pamatė, kad šie žmonės gyvena pakankamai gerai.

Dar 36 piktnaudžiautojus pašalpomis šiemet pavyko nustatyti bendradarbiaujant su Darbo inspekcija ir Valstybine mokesčių inspekcija, kurios pateikė duomenis, kad šie žmonės dirbo nelegaliai ir patys tai pripažino.

Karolio Kavolėlio/BFL nuotr./Darbo birža
Karolio Kavolėlio/BFL nuotr./Darbo birža

VMI padės išgaudyti visus 

Seimo Socialinių reikalų komiteto pirmininkė Kristina Miškinienė stebisi, kodėl nelegaliai dirbančių asmenų buvo tiek mažai. Jos tvirtinimu, nelegaliai uždarbiaujančius asmenis sugaudyti gali būti sunku dėl to, kad Darbo inspekcija neturi pakankamai žmonių vykti į kiekvieną įmonę, kur gali būti nelegalių darbuotojų.

„Manau, kad jų turi būti daugiau. Suprantu, kad faktus labai sunku įrodyti, kad dirbi nelegaliai. Darbo inspekcija apskrityse turi vos po kelis žmones, kurie gali surašyti protokolus. O kol žmogus atvyks į kokią seniūniją iš apskrities, tai ir situacija gali visai pasikeisti. Per mažai tų atvejų nustatoma ir reikia ieškoti svertų, kaip geriau kovoti su šešėliu“, – sakė Seimo narė.

Ministerija dar pernai VMI perdavė 2010–2012 m. socialines pašalpas gavusių asmenų sąrašą. Visi jie bus nuodugniai patikrinti.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pripažino, kad kol kas iš tiesų dar nėra sugaudyti visi sukčiai, kurie buvo įsigudrinę ne tik nelegaliai dirbti, bet dar ir su ištiesta ranka stovėję prie valstybės skiriamų pašalpų.

„Ministerija dar pernai VMI perdavė 2010–2012 m. socialinių pašalpų gavėjų sąrašą. Visai neseniai gavome iš VMI raštą, kad jie yra patikrinę visus tuos žmones ir dabar rengia duomenis, kuriuos gausime mes ir perduosime savivaldybėms, kurios sprendžia dėl pašalpų teikimo“, – teigė valdininkė.

Tai, kad apie juos bus renkama visa informacija, dabar pranešama visiems socialinių pašalpų prašytojams.

Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Valstybinė mokesčių inspekcija
Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Valstybinė mokesčių inspekcija

Savivaldybių asociacija: grąžintas tikėjimas teisingumu

Savivaldybių asociacijos patarėja socialiniais klausimais Audronė Vareikytė teigia, kad pradėjus taikyti naują pašalpų skyrimo tvarką žmonės pagaliau pajuto, jog Lietuvoje egzistuoja socialinis teisingumas.

Dėl sugriežtintos tvarkos beveik niekas nesiskundžia nei ministerijai, nei savivaldybėms, – sakė A.Vareikytė.

„Žmones tikrai labai piktino, kai jie matė, kaip smarkiai buvo piktnaudžiaujama pašalpomis, o dabar jie jaučia, kad teisingumo kur kas daugiau“, – teigė specialistė.

A.Vareikytė sutinka, kad pradėjus kiekvieną atvejį vertinti individualiai, padaugėjo darbo savivaldybėms, reikia daugiau darbuotojų.

„Administravimo našta padidėjo, bet ji tikrai atsiperka, nes, nors ir keista, bet labai šaunu, kad dėl sugriežtintos tvarkos beveik niekas nesiskundžia nei ministerijai, nei savivaldybėms“, – sakė ji.

Pačios savivaldybės, pradėjusios žiūrėti, kam pašalpų tikrai reikia, o kas jomis piktnaudžiauja, ėmė daugiau pinigų skirti tikrai skurstančioms šeimos, o kartu stebi, kad neišaugtų nusikalstamumas, kad negaunantys pašalpų žmonės nepradėtų vogti iš kaimynų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius