Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Pasiekęs svajonę įsidarbinti jūrų laivyne Vidas Metrikis kariškius vaišintų ir skruzdėlynu

Vidas nebesigėdija, kad yra virėjas.
Asmeninio albumo nuotr. / Vidas nebesigėdija, kad yra virėjas.
Šaltinis: 15min
1
Skaitysiu vėliau
A A

19-etis tauragiškis Vidas Metrikis tik padirbėjęs Italijoje galutinai įsitikino, kad pasirinko teisingą kelią. Iki tol vaikiną vis grauždavo dvejonės, kad galbūt iš tikrųjų vyrams virtuvėje – ne vieta. Tačiau Italijoje virtuvėje karaliauja vyrai – moterų net sunku prisišaukti. Įgijęs pasitikėjimo savo jėgomis V.Metrikis užsibrėžė naują tikslą – įsidarbinti Lietuvos karinių jūrų pajėgų virtuvėje. Jei pavyktų, pamėgintų kariškiams iškepti skruzdėlyną.

Po dešimt klasių V.Metrikis nusprendė vienu šūviu nušauti du zuikius – ne tik baigti vidurinę, bet ir išmokti amato. Prieš porą metų jaunuolis pradėjo mokytis Tauragės profesinio rengimo centre.

Pasirinkti trokštamą specialybę nebuvo lengva. Nuo paauglystės Vidas linko į kulinariją, tačiau šį hobį paversti duona kasdiene – lyg ir nevyriška. Bent taip anuomet atrodė pačiam Vidui.

Tauragė – mažas miestelis: čia vyrui norėti būti virėju nelabai įprasta.

„Prieš stodamas pasidomėjau, ar grupėje, be manęs, dar bus vaikinų. Buvo gėda ir nejauku. Žinau, kad Klaipėdoje ir Vilniuje virtuvės šefais dažnai būna vyrai. Tačiau Tauragė – mažas miestelis: čia vyrui norėti būti virėju nelabai įprasta“, – šypsosi V.Metrikis.

Jo nerimą kiek išsklaidė žinia, kad 4 iš 12-os virėjo specialybę pasirinkusių studentų bus vyriškos lyties.

Pradėjo nuo skruzdėlyno

Labai greitai Vidas suprato, kad pasirinko teisingai: nuo aplinkinių ne tik neslėpdavo, ką mokosi, bet netgi dalijosi kulinariniais patarimais ir receptais.

Dėstytojai irgi pastebėjo studento gabumus, jo drąsą improvizuoti ir gana sėkmingus nukrypimus nuo instrukcijų.

Asmeninio albumo nuotr./Vidas Metrikis ruošia maistą.
Asmeninio albumo nuotr./Vidas Metrikis ruošia maistą.

Iš kur šis talentas? „Mama yra dirbusi kepykloje, matyt, aš ten ir nusižiūrėjau skruzdėlyno receptą. Nuo 14-os kepdavau juos kitiems: užsakymų netrūko – taip ir užsidirbdavau. Be to, kiek žinau, senelis yra buvęs armijos virtuvės šefas. Tai gal šis polinkis persidavė per genus?“ – svarsto vaikinas.

Virtuvei vadovauja panevėžietis

Pavasarį savo pirmąją profesinę praktiką V.Metrikis atliko Italijoje – kurortiniame Rodi Garganiko miestelyje įsikūrusio keturių žvaigždučių viešbučio „Pietre Nere“ restorane. Jam jau 12 metų vadovauja iš Panevėžio kilęs lietuvis – virtuvės šefas Mindaugas Lucka. Jis kepa ir verda kaip tikras italas.

Mažas eilines žuveles, kurias mes sušeriame katinams, jis taip meistriškai pagardindavo prieskoniais, kad sukurdavo skonio stebuklą.

„Iš jo sužinojau be galo daug dalykų. Jis negailėjo laiko ir mielai dalijosi savo patirtimi, žiniomis. Sakė: dalijuosi, nes irgi daug ko gaunu iš jūsų“, – šiltai mokytoją prisimena Vidas. Jis vis dar negali atsistebėti, kaip paprastą žuvį M.Lucka paversdavo didžiausiu delikatesu – nors pirštus nulaižyk!

„Mažas eilines žuveles, kurias mes sušeriame katinams, jis taip meistriškai pagardindavo prieskoniais, kad sukurdavo skonio stebuklą“, – komplimentų negaili tauragiškis.

Italijoje jis dirbo ne su šaldytais maisto produktais, bet atkeliavusiais tiesiai iš jūros: „Žuvį, jūros gėrybes atveždavo dar gyvas, ryte pagautas. O prieskonius skindavome iš daržo, esančio prie virtuvės.“

Moterys – deficitas

Viešėdamas Italijoje V.Metrikis savo akimis įsitikino, kad italai valgo ne tam, kad užkištų skrandį, o tam, kad pajustų malonumą.

Asmeninio albumo nuotr./Vidas Metrikis laive.
Asmeninio albumo nuotr./Vidas Metrikis laive.

„Jie valgo daug, bet mažomis porcijomis, ragauja, mėgaujasi ir prie stalo užtrunka ilgai“, – pasakoja vaikinas.   

Profesinė praktika Italijoje iš esmės pakeitė Vido požiūrį į vyro darbą virtuvėje. „Ten moterų beveik nėra – deficitas“, – šypsosi tauragiškis.

Jei ištvermės užteks ir sveikata bus gera, kitą vasarą turėčiau išplaukti.

Po mėnesio svetur grįžęs į tėviškę jis įsidarbino geriausiame Tauragės restorane „Banga“: „Sakė, ateik pasimėginti. Atėjau – ir likau.“

Tarnyba – pagarba tėvynei

Dabartinis darbas Vidui labai patinka. Tačiau gali būti, kad kiek apšilęs kojas jis kels sparnus – svajoja padirbėti jūrų laivyno virtuvėje.

„Lapkričio gale trims mėnesiams vyksiu į Ruklą fiziniam parengimui. Jei ištvermės užteks ir sveikata bus gera, kitą vasarą turėčiau išplaukti“, – sako tauragiškis.

Asmeninio albumo nuotr./Vidas Metrikis ruošia artišokus.
Asmeninio albumo nuotr./Vidas Metrikis ruošia artišokus.

Jis žino, kad tarnybos virtuvėje eksperimentų būtų mažai – ten svarbiausia punktualumas, porcijų dydis ir kalorijų kiekis: „Tačiau norėčiau išbandyti jėgas, ištvermę, tai būtų psichologinis užsigrūdinimas. Seneliai sakydavo, kad kariuomenė kiekvienam vyrui į naudą, tai – vyriškumo mokykla. Be to, tokiu būdu išreikščiau pagarbą tėvynei: nesu iš tų, kurie svajoja apie emigraciją ir laimę užjūriuose, nors keliavau, mane visada traukdavo namo.“

Asmeninio albumo nuotr./Vidas Metrikis.
Asmeninio albumo nuotr./Vidas Metrikis.

Ar karinių jūrų pajėgų laivo virtuvėje Vidui pavyktų iškepti skruzdėlyną? „Manau, išimtinai gal ir būtų įmanoma, bet nežinau“, – juokiasi V.Metrikis. 

Parašykite atsiliepimą apie 15min